11 september 2011

suiker

Ik mag graag nadenken over nieuwe recepten, over lekkere menu's en over het slim verwerken van restjes. Eigenlijk ben ik op een dag vaak bezig met eten of denken over eten. Meestal eet ik bewust en gezond. Maar in tijden van stress of drukte blijft eten mij onverminderd bezig houden en helaas in een aanzienlijk minder gezonde vorm. Met als gevolg dat ik in een vicieuze cirkel terecht kom: ik voel me uitgeput, ik ga vet en zoet eten, met als gevolg dat ik mezelf nog meer uitput door mijn eetgedrag.

Ik zit alweer een paar weken in zo'n cirkel en door een artikel in een tijdschrift besefte ik: ik ben de enige die het kan doorbreken. De sleutel ligt bij niemand anders dan bij mezelf. Ik ken mijn zwakke punt: suiker. Ik heb een sterk schommelende bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) en suiker is een soort drug voor me. Ik kan er gerust 's nachts voor uit bed komen of er een paar kilometer voor om fietsen. Na iedere maaltijd snak ik naar iets zoets en als ik mijn ochtend begin met snelle suikers dan is de toon voor de hele dag gezet. Ik blijf trek houden in zoetigheid en ken geen verzadiging. En dat resulteert niet alleen in vermoeidheid, maar ook in extra kilo's. Ik heb ongelofelijk veel geluk dat ik niet echt aanleg heb om dik te worden, maar ook een paar kilo's boven mijn ideale gewicht maken dat ik me loom en traag voel. Tijd voor actie dus!

  • Ik vermijd suikers. En onder suikers wordt in dit geval ook verstaan honing, rietsuiker, stroop, enzovoorts. Dat gaat me zwaar vallen, want ik ben door mijn verslapte eetpatroon een beetje een suikerjunkie geworden...
  • Ik kook alles zelf vanaf de basis en maak geen gebruik van prefab potjes of pakjes die altijd bol staan van de suikers. Dat vereist een goede menu-planning.
  • Ik vermijd alles wat geraffneerd is, zoals witte bloem, wit brood, aardappelpuree-poeder of witte rijst.
  • Een goed begin is het halve werk; als mijn ontbijt goed gebalanceerd is, dan is de toon voor de dag gezet en is de kans op snoepbuien minder groot.
  • Ik combineer complexe koolhydraten (zilvervliesrijst, volkorenproducten e.d.) met proteïnen. Dat zorgt dat het voedsel langzamer door de maag passeert, waardoor de bloedsuikerspiegel wat langzamer piekt en daalt. Met als gevolg dat de extreme suikerbehoefte - als het goed is - binnen de perken blijft.

Waar zit jouw zwakke plek als het om eten gaat? En heb je tips hoe je die zwakke plek kunt afleren of vermijden?

22 opmerkingen:

  1. Hmmm mijn zwakke punt is juist dat ik graag zelf alles maak. Stoofpotjes, yoghurt, sojamelk,jam, pompoensoep noem maar op. Ik vind het heel leuk te doen en acht het ook gezonder dan gekochte rommel. Maar ja elk pondje komt door het mondje.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel succes met je 'dieet', het gaat vast wel lukken! Zelf ben ik ook een redelijke suiker-junk, maar volkoren producten zijn echt net zo lekker en eiwitten geven langer een vol gevoel. Op vakantie heb ik veel minder suiker gegeten en dat deed mijn humeur en huid absoluut goed. Je zou je zelf kunnen verwennen met een paar stukjes pure (eco) chocolade. Je zult zien dat je behoefte aan suiker-rijke producten vanzelf afneemt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou, hier een beetje van hetzelfde. Leuke site: www.suikerwijzer.nl
    En inderdaad, zorg dat je geregeld iets eet, en dan van alle voedselgroepen wat. Dus fruit of koolhydraten NOOIT alleen, (want dan jagen ze je bloedsuikerspiegel omhoog).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tja die suiker die weet wat. Soms denk ik weleens dat je daar alleen maar echt weerstand aan kunt bieden als je van jongsafaan bent opgevoed met zo weinig mogelijk suiker. Helaas kwam ik bij mijn eigen kinderen pas na een paar jaar tot dat inzicht...:)
    Zelf grijp ik, vooral als ik moe ben, ook nog al eens naar suikerhoudende snacks. Enerzijds als 'troost', anderzijds omdat het schillen van een appel of peer dan ook al een hele inspanning is. Wel weet ik inmiddels dat het ook vooral een kwestie is van 'de knop omzetten'. Helaas lijk ik zelf té vaak die knop niet meer te kunnen vinden.
    Succes dus met je goede voornemen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ooit hoorde ik van iemand dat als suiker in deze tijd van strenge eisen weer uitgevonden zou worden het op een drugslijst gezet zou worden.
    Ik herken je cirkel, en ook het gevecht eruit om eruit te komen. Helaas heb ik wel aanleg tot zwaarder worden. Succes met de strijd, ik doe met je mee.

    Vindt je het goed als ik je volg? Ik lees al een tijdje mee en je inspireert me enorm. Ik heb een link naar jou op mijn blog gezet.

    Groetjes Lieke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik herken inderdaad ook het ongemerkt naar zoete snacks grijpen. Soms zit ik gedachtenloos iets weg te snaaien (koekjes bij vergaderingen en vorige week doken er opeens weer kruidnootjes met een chocoladelaagje op. Wie verzint zoiets?!) en heb pas door als het schaaltje leeg is dat ik heb zitten schransen.

    Gisteren en vandaag is het goed gelukt het vol te houden, alhoewel ik wel een paar keer een appelflauwte had. Ik moet denk ik toch vaker kleine porties eten om de suikerspiegel constant te houden. Dat vereist een heel ander lunchtrommeltje dan ik gewend ben.

    @Lieke: natuurlijk vind ik dat goed, graag zelfs. Leuk dat je meeleest!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Neem aan van een ex-suikerverslaafde dat het minder moeilijk is dan het lijkt om eetgewoonten te veranderen. Het is een fabeltje dat brood nodig is, minstens twee keer per dag.Brood/meel is ook zoet en het beleg vaak ook. Begin je dag met havermout gekookt in water. Voeg voor de lekkere hap bijvoorbeeld gember toe, of kaneel (niet te veel) of frambozen/bramen. Deze zijn het hele jaar door te koop. Ook diepgevroren. Je zult zien dat deze basis enorm voedt en "troostrijk" is en dat je na enige tijd brood met welk beleg dan ook helemaal niet meer lekker vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Net zoals de laatste reactie van anoniem weet ik dat je het kan omgooien. Nu ik vrijwel nooit meer suiker eet en ook geen kant-en-klaar produkten heb ik er ook geen behoeft meer aan. Niet dat ik het niet lekker meer vind en het af en toe graag eet, MAAR altijd als bewuste keuze en na afwegen of de gevolgen ervoor heb. Dus de vlaaien van Multi-vl. noit mee gegeten. Wel een stuk hazelnootgebak of in de zomer een ijsje. Daar heb ik het dan wel voor over dat ik erna weer geconfronteerd wordt met meer suikerbehoefte. Maar als je weet dat het ook zo weer weg gaat is het prima te doen.
    En meer eieit helpt enorm, ik eet ook vijrwel nooit meer brood want dat triggert het ook.
    Lauren - ik weet niet meer hoe ik moet inloggen vandaag boven reacte Anoniem

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Brood vind ik nog wel een lastig punt hoor; ik worstel een beetje met wat ik als lunch mee kan nemen. 's Ochtends zit ik vaak al aan de havermout of een smoothie van spinazie, banaan en sojamelk. Maar tussen de middag vind ik het een stuk moeilijker kiezen. Ik heb vandaag een restje bonen met een restje pesto en wat olijven bij me, maar ben nu al mijn hersenen aan het breken wat ik morgen weer eens mee zal nemen. Ik ben blij te horen van een aantal ervaringsdeskundigen dat het kan; suiker radicaal van je menu schrappen. Maar het vereist nog wel wat extra creativiteit merk ik nu....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn zwakke plek is in ieder geval zout: ik ben dol op hartig eten.
    Verder kan ik niet van chocolade afblijven...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Mieb,
    Ik herken mijzelf volledig in jouw verhaal en heb al wat goede tips gelezen in de reacties hier ook. Ik probeer het ook iedere keer weer opnieuw, maar het wil nog niet echt lukken. Ik denk dat ik gewoon eens moet beginnen met geen snoep meer in huis te halen (maar ja, de kinderen dan hè?) Ik heb gelukkig ook niet echt de aanleg om dik te worden, maar voel me vaak ook erg moe, trillerig etc. na het eten van zoet. Brood is ook een favoriet van mij en ik lees dus net hier dat dat ook al niet zo'n goed idee is eigenlijk.
    Maarrrr, na net nog een chocoladereep te hebben weggewerkt, besluit ik bij deze dat ik met je mee ga doen. Maar wel iets rustiger aan dan jij, eerst maar eens een week niet snoepen en dan kijk ik weer verder. Hou ons op de hoogte van jouw pogingen alsjeblieft, dat sterkt me altijd weer!
    Groeten, Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat goed dat er zoveel mensen meedoen met de uitdaging! Ik ben nu in de derde dag en afgezien van gierende trek in zoetigheid en in deeg (brood, pasta, pannenkoeken, you name it) voel ik me wel energiek. Ik zal op mijn andere blog (http://miebeet.blogspot.com) af en toe wat updates doen en wat plaatjes of recepten plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mijn zwakke punt is dat ik bijna alles lekker vind en dat ik de tijd niet neem om gezond te eten.
    Ik kom wel makkelijk aan, dus voor mij is het sowieso goed om op te letten wat ik eet.
    Niet dat ik dagelijks veel verkeerde dingen eet maar toch nog iets te veel in de zin van een lekker broodje, cola, thee met suiker,chocolade muffin enz,. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi, ik volg je blogs al een tijdje met plezier, maar reageer nu voor het eerst.

    Ik worstel zelf ook regelmatig met "wat te maken voor de lunch als het geen boterhammen kunnen zijn". Ik haal veel ideetjes van www.ohsheglows.com. Misschien kun jij er ook iets mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @Natascha: dank voor de tip! Het water loopt me door de mond met al dat lekkers.... Gevaarlijke site :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mijn zwakke punt is dat ik het moeilijk vind om m'n normale gezonde dieet vast te houden...ik houd van sausjes vooral pindasaus en wanneer er dus ergens in de week patat word gegeten blijf ik "fout"eten...sausjes dus...bij van alles...ik hoop dat ik dat nog eens kan overwinnen!!!!
    Ik was een poosje niet hier maar ik vind het fijn om weer bij te lezen...grappig het stukje over het schrijven...ik dacht er gisteren nog over om het dagboek schrijven weer op te pikken...ik mis het!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Funkymama: lekker weer beginnen met schrijven! Zeker als je er zelf zin in hebt is het zo lekker om weer in een fris schrift te starten! En ja, pindasaus. Dat is dus ook mijn zwakke punt. En van die lekkere rokerige barbequesaus. Ik probeer er met een grote bocht omheen te lopen en het gaat ook al een week goed, maar het blijft een grote verleiding...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Kaas!!! En cola. Cola zijn de suikers en de cafeine.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Juli 2010 heb ik mijn eetpatroon omgegooid, mijn eetregels zijn nu:
    1. Eten voor je honger krijgt (minstens 5 keer per dag geportioneerd eten)
    2. Pure producten (geen bewerkt voedsel)
    3. Geen suikers of suikervervangers (ook geen honing, stevia, aspartaam, agavesiroop, etc)
    4. Geen transvetten
    5. Alles volkoren (geen witmeel)
    6. Indien zuivel dan volle producten en niet mager of halfvol


    Suiker en suikervervangers was een heel erg lastige. Cold turkey werkte bij mij het beste. Afbouwen houdt de behoefte in stand.
    Qua gezondheid, gewicht en fitheid heeft bovenstaande erg veel ten goede veranderd: veel betere weerstand, 5 a 6 kledingmaten blijvend eraf en veel fitter.

    Nu nog cafeineinname verminderen tot 1 kopje per dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wow, respect voor je grondige aanpak! Ik probeer nog steeds de suiker binnen de perken te houden, maar met wisselend succes. Vooral hormonale wisselingen willen nog weleens leiden tot erge behoefte aan suiker. Eten voor je honger krijgt zou ik ook wat consequenter mogen doen. Het schiet er nog weleens bijin waardoor ik na een appelflauwte veel te grote porties naar binnen werk...

      Verwijderen
  20. Ik voel me op deze mooie, interessante website even vrij om mijn eigen website met jullie te delen: suikerwijzer.nl. Niet om te 'spammen', maar ik hoop gewoon dat jullie er wat aan hebben. Op m'n site vind je een hoop suikervrije recepten (en ook ervaringen en tips).

    Ik en mijn vriend zijn jaren geleden gestopt met het (geraffineerde) suiker. Het is echt belangrijk om lekkere alternatieven te hebben. Als je dan eens teveel stress, boosheid of verdriet hebt, of gewoon lekkere trek, dan is het niet nodig om te grijpen naar een reep of koek vol met ingrediënten die ongezond zijn voor je lichaam. Ook werkt het niet als je suikervrij eten als een dieet ziet, als iets waar je je aan MOET houden. Het is een levensstijl die goed bij je past, iets waar je lichaam zich goed bij voelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik ben sinds dit jaar bijna helemaal gestopt met suiker/ wit meel/ tarwe.
    Het is in het begin heel moeilijk, heb ook nog steeds ups en downs.
    Maar voel me zoveel beter als ik het niet eet.

    BeantwoordenVerwijderen