09 oktober 2010

zuinige Sint

Met temperaturen rond de 20 graden en een strak blauwe hemel lijkt het misschien een tikje absurd, maar dit weekend begin ik met mijn voorbereidingen voor Sinterklaas. De afgelopen jaren heb ik geleerd dat op tijd beginnen het verzamelen van kado's veel stress en bovendien geld scheelt.

Het is geen geheim dat wij van huize Eenvoud in de weekenden graag rommelmarkten af snuffelen. En met in het achterhoofd de familieleden die bij ons Sinterklaas vieren kunnen we alvast wat leuke dingen 'scoren'. Boeken, kookgerei, knutselspullen, sportspullen; als je je ogen open houdt vind je voor iedereen iets passends.

Vorig jaar ben ik ook begonnen met het zelf maken van kado's. Zo had ik mezelf in het najaar net bekwaamd in het zeep maken en dat leek me een uitstekend presentje voor de oma's. Op de rommelmarkt een mooie zeepstempel gevonden, verschillende ingrediënten verzameld uit de nazomerse tuin om de zeep net dat beetje extra te geven (denk: lavendel, rozemarijn, salie) en ik had een paar heel geslaagde kadootjes.

Ook het maken van culinaire kadootjes beviel vorig jaar erg goed. Potjes kastanjepuree en kruidenzout vielen erg in de smaak en waren leuk om te maken. Het is voor de kastanjepuree natuurlijk verstandig om het niet te lang voor Sinterklaas te bereiden in verband met de beperkte houdbaarheid (iemand al ergens tamme kastanjes gezien dit seizoen trouwens?).

Ideeën voor dit jaar:

Een zelfgemaakte mueslimix in een mooi potje
Kruidenolie en kruidenazijn
Een receptenboekje
Chocoladetruffels
Snack-dennenappel voor mezen
Geurzakjes met lavendel
Kruidenzaden in mooie zakjes (geoogst uit eigen tuin)

Ik ben erg benieuwd of jullie goede ideeën hebben voor een zuinige Sinterklaas!

19 opmerkingen:

  1. Ik heb vanochtend voor het eerst tamme kastanjes gekocht. Heb ze nooit eerder gegeten. Ik heb echter een recept voor pompoen-kastanje soep. Ben erg benieuwd hoe die zal smaken.
    Wat een leuke zelfmaak-cadeau ideetjes geef je. Zelf vind ik het ook altijd leuk om een persoonlijke touch aan een cadeautje te geven. Heb mijn moeder als onderdeel van haar verjaardagscadeau een pot zelfgebakken havermoutkoekjes gestuurd. Ze vielen erg in de smaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou... als je op tijd begint kun je heel veel bezuinigen! Want dan heb je alle tijd om inderdaad zelf iets te maken, of langzamerhand een leuk pakket samen te stellen. Of lekker op je gemak bij rommelmarkten en kringlopen te zoeken. Nu is vandaag de laatste rommelmarkt bij ons in de buurt geweest, dus die kansen zijn nu een beetje voorbij helaas. Maar ik heb al heel wat leuke cadeautjes liggen. Voor m'n jongste dochtertje heb ik op zolder een grabbelton (met cadeautjes van de rommelmarkt) waar ze af en toe uit mag grabbelen (bv als ze ziekig is, of iets heeeeeel knaps heeft gedaan), dat vindt ze helemaal geweldig. Een kinderhand is zoooo gauw gevuld.
    Nog een ideetje: een mooie plantenbak of schaal maken: koop drie plantjes en zet ze in een grote glazen schaal. Dan verdeel je om en om rondom schors, mos, tillantsia, enz. Zet er een stuk of drie decoratie-dingetjes bij in en je hebt een mooi cadeau voor rond de 7.50 euro (koop je ze kant en klaar dan kost het al gauw 30.00 euro).
    Veel succes alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu onze kinderen groter zijn doen wij alleen surprises met gedicht en een kadootje van max. 5 euro. Veel (voor) pret!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn man en ik vieren al jaren samen Sinterklaas. Meestal met nuttge kleine cadeautjes. Het gaat om de plagerijen in het gedicht. Maar ik koop ook al heel vroeg de cadeautjes. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk he al die zelfmaak cadeau's, ik heb er ook zo'n zin in! Voor de oma's maak ik roomboterkoekjes in de vorm van een hartje. Die doe ik in zo'n weckpot/ voorraadpot van ikea.
    Verder ben ik al bezig met brooddeeg-engeltjes voor in de boom. Als je dit niet leuk vindt om met Sinterklaas te geven is het wellicht een idee voor erna. Van brooddeeg kun je trouwens ook leuke versierselen maken voor in herfstbakjes, plantenbakjes etc. Bijvoorbeeld paddestoetjes die je later met een lijmpistool op een stokje plakt en in het stuk steekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Cadeautjes voor een feestdag moet je altijd 364 dagen van tevoren kopen.. oftewel: één dag na de feestdag van vorig jaar. Zo bespaarden wij 80% op onze nieuwe kerstboom. Hij moet dan wel eerst 'n jaartje de kast in, maar 80% is dan ook wel HEEL erg veel ;)

    Hetzelfde zo met kruidnootjes en ander sinterklaas-snoep. Maar goed, ik begrijp dat die niet een jaar houdbaar zijn! Het scheelt dat wij geen sinterklaas vieren.. dan maakt het niet uit op welke dag je kruidnootjes eet en op 6 december smaken die prima voor de helft van de prijs, haha :P

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben de meeste cadeaus al gekocht. Niet alles is in november/december in de aanbieding of te krijgen. Budgettair blijft het bij ons wel hetzelfde, maar omdat het gespreid over het hele jaar gaat, gaat het gewoon mee in de maandelijkse uitgaven. Knijn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het goedkoopste idee komt nog uit de tijd dat ik mij te buiten ging aan de Action voor Sinterklaas. Op een gegeven moment zag ik dat de kinderen helemaal niet opletten wat ze kregen, en heb ik die cadeautjes snel weer in de kast gezet. Ze merkten het niet eens! Erg hè....

    Ik ga voor mijn zusje voor Sinterklaas een Sachertorte bakken, want daar is ze dol op.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wij hebben dit weekend lootjes getrokken (onze kinderen met aanhang en wij zijn samen 6). We hebben elke jaar een thema. Vorig jaar hadden we activiteiten (zoals koken en keuken, lezen en schrijven, sport en spel enz.), dit jaar continenten. Dus dan krijg je een lootje en koop/maak je voor de 5 anderen een cadeautje met dat thema. Ook gaan we met elkaar eten. Wij doen het voorgerecht, onze zoon en schoondochter doen het hoofdgerecht en onze dochter en schoonzoon doen het nagerecht. En tussen de gangen door cadeautjes met gedichten. Ik heb er nu al zin in! Max. bedrag 10,- per persoon. Mag natúúrlijk ook minder!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een goede ideeën allemaal! Leuk ook om met grotere kinderen gewoon een bescheiden bedrag af te spreken en een thema. Nog een paar jaar en dan zijn mijn guppen daar ook groot genoeg voor.

    Ik sprak dit weekend iemand over mijn sinterklaasactiviteiten en die vertelde dat zij ook altijd minstens één "onzichtbaar" kado gaf: een keer babysitten, de auto wassen, een massage geven of geld schenken aan een goed doel. Vond ik ook erg inspirerend.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ze verkopen tamme kastanjes bij DIRK! Goed idee om je cadeaus zo zelf te creeeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. je kunt ook tamme kastanjes rapen, veel goedkoper :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Leuk al die zelfgemaakte cadeautjes.

    Ik heb aan het einde van de zomer voor het eerst zelf jam gemaakt. Dat is ook leuk om te geven met een leuk zelfgemaakt etiket op het jampotje.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja, idd, veel goedkoper, zelf tamme kastanjes rapen, maar er zijn nog maar weinig plekken in Nederland waar zoiets kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben gek op zelf cadeautjes maken, en ik vind het zelf ook hartstikke leuk om een zelfgemaakt cadeau te krijgen. Helaas zijn er een aantal mensen in onze omgeving die dat niet zo kunnen waarderen, bij velen moet het meer / groter / duurder. Maar ik vind het juist vervelend om een duur cadeau te krijgen, dat schept verplichtingen. Hoe gaan jullie daarmee om?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een leuke idee voor moeders/ kinderen: een mooie pot met ingrediënten om zelf koekjes te bakken. Ik maak ze in een weckpot (kringloop) of in een mooie (augurken)pot. Zoek een recept voor koekjes, hoe meer ingrediënten hoe beter. Weeg alles af. Maak met een trechter mooie laagjes om en om, zoveel mogelijk afstekende kleuren en structuren. Voor een kraamcadeua doen roze of blauwe muisjes het erg goed, maar havermout, bruine/witte suiker, hagelslag of vlokken staat ook erg mooi.
    Leuk kleurig servet over de deksel en een kaartje eraan hoeveel boter en eventueel andere verse producten erin moeten.
    Verrassend eenvoudig! En erg leuk!
    Je geeft als het ware een mooi verpakte activiteit.
    Dit jaar krijgen oma en kleindochter er één samen met een gedicht.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Anoniem: wat een ontzettend leuk (en goedkoop!) idee! En het brengt me meteen op een heel aantal andere ideetjes (ingrediënten voor een hartige taart, voor brownies, en ga zo maar door).

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Eerlijk gepikt : ). Deze potten zijn kant en klaar in 'bakwinkels' te koop, maar je wil echt niet weten hoe duur ze zijn! En zelf maken is ook veel leuker.
    Ik heb ze alleen nog maar voor koekjes gemaakt, mocht het met andere ingrediënten ook lukken, dan lees ik dat graag terug!
    Veel succes ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hi fellas,
    Thank you so much for this wonderful article really!
    If someone want to read more about that sinterklaas kado's I think this is the right place for you!

    BeantwoordenVerwijderen