13 november 2013

gezond eten op een budget

We weten allemaal dat het voor onze gezondheid belangrijk is om vers te eten, schadelijke stoffen en sterk bewerkte producten te vermijden en dat we op zijn minst voorzichtig moeten zijn met genetisch gemodificeerd voedsel. Maar het is niet iedereen gegeven om de dagelijkse boodschappen in de biologische supermarkt te halen of, luxer nog, een biologisch pakket aan huis te laten bezorgen. Met een beperkt budget is het lastig om dagelijks vers en/of gifvrij te eten.

Jaren geleden werkte ik bij de sociale dienst in Den Haag. Armoede was daar aan de orde van de dag en ik hoorde regelmatig van de mensen dat zij nooit vers aten, simpelweg omdat een bloemkool duurder was dan een zak patat. De kinderen leerden daardoor ook niet om gezond voedsel te eten, te bereiden en te waarderen en een hopeloze cirkel van overgewicht, gezondheidsklachten en gebrek aan energie was geboren. Inmiddels zijn we ruim vijftien jaar verder en zie ik ook in mijn omgeving steeds vaker dat werkende mensen geen financiële ruimte meer hebben om consequent gezonde keuzes te maken. Welke strategie hanteer je als het gaat om het voorschotelen van gezonde voeding binnen een beperkt budget?

Ik zoek zelf ook nog steeds naar een goede balans, maar heb wat uitgangspunten voor onze bevoorrading geformuleerd waarmee ik denk de consumptie van schadelijke stoffen beperkt te houden (inderdaad, ik formuleer dit bewust heel voorzichtig, omdat ik nog regelmatig verrast wordt door zaken die bij nader inzien toch niet zo gezond zijn als ik aanvankelijk dacht...)
  • Sojamelk koop ik van Alpro of Provamel. Er zijn goedkopere alternatieven, maar deze twee merken bevatten geen genetisch gemodificeerde soja.
  • Granen koop ik meestal niet biologisch, maar altijd wel zo onbewerkt mogelijk: quinoa, zilvervliesrijst, boekweit, volkoren pasta. Vaak hebben ze goede bulkaanbiedingen bij de Turkse supermarkt, maar ik volg ook de aanbiedingen bij Ekoplaza. Als daar een aardige aanbieding is kies ik voor biologisch.
  • Groenten haal ik vaak bij de Lidl. Het aanbod van fluorescerende verpakkingen van zwaar bewerkt voedsel is schrikbarend maar de Lidl is wel een van mijn geheime wapens als het gaat om goedkope biologische groenten.
  • Bonen haal ik bij de biologische supermarkt. Iets duurder dan bij de Turkse supermarkt, maar nog altijd relatief voordelig en worden hier in huis in grote hoeveelheden gegeten als belangrijke proteïnebron.
  • De markt is een prima plek om voordelig en lokaal in te slaan. Dat maakt het overigens nog niet biologisch, dus enig kritisch nadenken is nog steeds geboden. Ik weet niet hoe het op andere markten is, maar hier in Den Haag moet je wel goed opletten of de kwaliteit nog zodanig is dat groenten en fruit een paar dagen mee gaan of dat het direct op moet. Meestal geldt: hoe lager de prijs, hoe dichter het bij de houdbaarheidsdatum zit. Dat weerhoudt me er overigens niet van om het aan te schaffen: fruit met een plekje verdwijnt in een smoothie en mijn weekmenu wordt aangepast aan de groenten die als eerste op moeten.
  • Ik heb altijd een voorraadje biologische diepvriesgroenten van de Albert Heijn. Het is niet hetzelfde als vers van het land, maar nog altijd een beter alternatief dan een pizza of patat.
  • Ik groei nog steeds wat potten met groenten. Mijn tuinseizoen is door een hardnekkig beestje dat mijn tuin over heeft genomen hopeloos mislukt (de taxuskever, iemand ervaring mee?), maar een paar potten met andijvie, sla en boerenkool doen het wel goed.
  • Foerageer: raap tamme kastanjes, leer welke paddenstoelen je kunt eten (en waar en hoe je deze mag plukken), kook met wilde kruiden en bladgroenten. Vooral gepofte kastanjes zijn hier op het moment een grote hit.
  • De volgende groenten hoeven niet per se biologisch gekocht te worden, omdat er weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden bij de teelt: asperges, kool, suikermais (verse), aubergine, champignons, uien, erwten, (zoete) aardappelen en bananen.
  • Appels, druiven en aardbeien bevatten vaak wel residuen van bestrijdingsmiddelen. Ik kweek zelf druiven en aardbeien. Indien je ze niet biologisch koopt schijnt het te helpen ze even te laten weken in een oplossing van water met baking soda.
  • Vergeet trouwens ook niet wat je op je huid smeert: inmiddels zijn er ook voordeliger merken die crèmes, shampoos en lotions zonder toevoegingen als siliconen en parabenen verkopen.  
Ik ben benieuwd naar jullie strategieën om gezond en betaalbaar te eten!

geroosterde pompoen met boekweit en paddenstoelen
in knoflook roergebakken spruitjes met gepofte kastanje en " seitan bourguignon" 



8 opmerkingen:

  1. Als tussendoortje knabbel ik nog wel eens op een bio-wortel. Die is goedkoper dan een bio-appel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik probeer zoveel mogelijk uit m'n moestuin te halen en ga daarnaast ook graag naar de Lidl, zeker op tijden als het bij ons goedkoper is, zoals de zaterdagavond. Verder sla ik regelmatig vlees over, dat vind ik gezonder, prettiger (voor de dieren) en het is goedkoper. Of ik werk met kleine porties, dan doe ik b.v. misschien maar 75 of 100 gram gehakt in een volle pan pastasaus en vul ik het aan met groenten uit de moestuin of champignons.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier kopen we in bulk in, tenminste dat wat houdbaar is.Voor de rest let ik op aanbiedingen en koop rechtstreeks bij de boer. Ik koop soms bij Lidl.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn belangrijkste actie is kopen bij de Lidl omdat zij steeds die prijs winnen voor schone groentes. En zuurkool, dat koop ik biologisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hier is t vooral dingen opmaken. als je restjes verwerkt en kliekjes eet bespaar je echt enorm. als dingen oud lijken te worden en ik heb geen kans om t op te eten, verwerk ik t en stop t in de vriezer.niets weggooien is echt de allerbste bespaartip die ik ken. want wat is t nut van goedkoop inkopen als je een hoop weggooit...dan is t nog steeds duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik doe het zo'n beetje als jij: markt, Turk, super met biologische groenten (ook Dirk heeft vrij veel), biowinkel onder mijn werk, daar loop ik vaak binnen om de afprijzingen te bekijken. Ik heb alleen altijd moeite de veilige groenten te onthouden! Eens opschrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi,

    Ik had juist gelezen dat aardappelen en bananen beter wel biologisch gekocht konden worden, maar kan verkeerd geinformeerd zijn hoor. Leuke blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be. Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and will help you to receive more visits.
    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen