10 november 2013

writersblock

De afgelopen tijd had ik geen onderwerpen om over te schrijven. Niet dat ik momenteel niets meemaak, in tegendeel zou ik bijna zeggen, maar op de een of andere manier kwam het er niet uit in de vorm van een blog. Een (geweldige) nieuwe opdracht met alle drukte van dien, een indrukwekkend weekend in Berlijn, interessante discussies met de kinderen, er gebeurde van alles maar het leek alsof ik de vaardigheid kwijt was om het te vertalen in een blog.

Nu is het bijhouden van een weblog voor mij geen doel op zich, zoals ook aan mijn onregelmatige schrijffrequentie te zien is. Maar wat mij een beetje verontrustte was het feit de bron leek op te drogen. Normaal is mijn weblog ook een medium waarin ik mijn gedachten kan ordenen en om duistere redenen kon ik er al een paar weken "niet bij". Ik had geen idee waar dat door kwam.

Een yogaleraar zei me ooit: als je geen tijd hebt om te mediteren, ga dan juist mediteren. Het was eigenlijk het laatste waar mijn hoofd naar stond, maar ik besloot het maar weer eens een kans te geven. Al met al een investering van twintig minuten per dag, die sowieso geen kwaad kan. Dus sinds anderhalve week zit ik weer iedere dag en mijn aanvankelijke weerstand ("Ik heb hier geen tijd voor", "Wat zit ik hier eigenlijk te doen?" en "Ik verveel me te pletter") maakt langzaam aan plaats voor wat meer kalmte en voorzichtige inzichten.

Als ik geen prioriteit geef aan een regelmatig moment van bezinning dan overkomt het leven me en heb ik geen ruimte om te reflecteren. Ik word dan een soort pion die tussen de verschillende gebeurtenissen (gezin, werk, sociaal leven) heen en weer wordt geschoven zonder dat ik daar zelf nog bewust aan deelneem. Dat staat haaks op mijn wens om zo bewust mogelijk te leven. Het verraderlijke is dat dit er heel geleidelijk in sluipt, tot je op een dag beseft dat er "opeens een week voorbij is" en je je bijna niet kan herinneren wat er in die week allemaal gebeurd is.

Toen ik een paar jaar gelden voor het eerst ging mediteren klonk het allemaal zwaar en gewichtig en als iets dat je moet leren en waar je boeken over moet lezen om te snappen hoe het moet. Pas als je al die verwachtingen loslaat blijkt dat het bij mediteren juist niet gaat om heel hard proberen en oefenen, maar om het laten gebeuren. Pas als je een keer de tijd neemt om naar je eigen gedachtestroom te kijken zie je dat het in je hoofd zo mogelijk nog hectischer is dan in de drukke buitenwereld. Maar als je alleen observeert, zonder daar een oordeel over te vellen (zoals: "wat ben ik toch een stresskonijn/piekeraar/ongelofelijke chaoot"), ontstaat er langzaam maar gestaag steeds meer ruimte tussen die gedachten. Voorzichtig ontdek je dan dat jij zelf iets heel anders bent dan de optelsom van je gedachten of van wat anderen van jou vinden.

Er bestaat een erg goede serie geleide meditaties die beginners helpt om de "techniek"  van het mediteren onder de knie te krijgen (ik besef dat dat in tegenspraak lijkt met wat ik hier boven vertel, maar in de praktijk is het een Engelse meneer die je vriendelijk en helder door je meditatie heen spreekt). Deze is als app beschikbaar voor je telefoon of tablet, maar ik zag dat de animaties die ter introductie worden gebruikt ook op Youtube te vinden zijn. Zo vind ik dit filmpje zelf erg verhelderend over hoe meditatie werkt in je hoofd.

En om maar even in de analogie van het filmpje te blijven: in de ruimte die ontstond ontdekte ik de oorzaak van mijn writersblock: ik was zelf in verschillende autootjes gaan zitten en vergeten om regelmatig op het bankje langs de weg plaats te nemen om te observeren. En mijn weblog is meestal het resultaat van het waarnemen van al die autootjes en over dat proces een verhaaltje schrijven.
12 opmerkingen:

 1. Wat goed, om juist ergens tijd voor te maken als je meent er geen tijd voor te hebben... Die zou ik eigenlijk boven m'n bureau moeten hangen. Ik schrijf het meteen op, want er schoot ook door me heen: daar heb ik nu even geen tijd voor. Zo kom ik nergens ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, blij dat ik niet de enige ben waar dit er weleens als eerste bij in schiet ;-)

   Verwijderen
 2. Je hebt het mooi onder woorden gebracht. Ken je de geleide meditaties van Edel Maex?
  Kan ze zeer aanbevelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, die ken ik niet, maar ik ga meteen op zoek. Ben benieuwd, dank voor de tip!

   Verwijderen
 3. Mijn wekker staat elke werkdag een half uur eerder en dan mediteer ik in bed
  Groetjes Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, wat een discipline....mijn wekker staat al zo vroeg dat ik daar een beetje tegenop zie. Ik probeer het na het avondeten te doen, maar ik heb ook een stilteplek op het werk gevonden waar ik deze week voor het eerst gebruik van maakte.

   Verwijderen
 4. Lieve Mieb, Want een prachtige bijdrage ik heb meerder quotes opgeschreven. En ga meteen weer twintig minuten mediteren. En ik kan er niets aan doen ik doe het met kwetterende vogeltjes en een waterval op de achtergrond (:-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank! Vogelgeluiden vind ik ook erg prettig als achtergrond, maar van een waterval moet ik altijd naar het toilet :-D

   Verwijderen
 5. Hoe herkenbaar! Dank voor het delen, vanavond ga ik mijn kussentje ook weer eens afstoffen en in ere herstellen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hihi, vraag me af hoeveel stoffige kussentjes er overal op zolders liggen weg te kwijnen. Misschien moeten we een nationale actie beginnen om ze te helpen ;-)

   Verwijderen
 6. Wat een mooi stukje weer! Fijn dat je er weer bent, ik heb het lezen van je blogjes gemist.

  Ik mediteer 2x per dag en zou niet zonder kunnen. Het houdt me mentaal en lichamelijk gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het voelt ook fijn om weer terug te zijn. Heel goed, die zelfdiscipline van je; eigenlijk voel ik ook dat 's avonds en 's ochtends het beste zou zijn, maar voorlopig ben ik al trots dat ik de draad weer heb opgepakt.

   Verwijderen