08 maart 2010

zelf maken: textiel- en luchtverfrisser

Ik probeer zo lang mogelijk te wachten met het wassen van kleding. Niet alleen scheelt dat een hoop energie, maar ook je kleding blijft op die manier langer mooi. Hoe zorgvuldig je ook wast, textiel knapt nu eenmaal niet op van veelvuldig en langdurig in een trommel ronddraaien. Soms is er echter meer voor nodig dan een paar uurtjes luchten om de boel weer fris te laten ruiken. En dan komt de textielverfrisser om de hoek.

Dat bracht me op het idee om op zoek te gaan naar alternatieve (en groene!) textielverfrissers. Een schone plantenspuit met een fijne nevelstand is een goede manier om zelfgemaakte verfrisser te verspreiden over het textiel.

Een paar recepten:

Textielverfrisser 1:
1 kop wasverzachter
1 kop witte azijn
2 kopjes (gedestilleerd) water

Textielverfrisser 2:
2 kopjes warm water
1/4 kopje wasverzachter
1 flinke eetlepel baking soda (zuiveringszout)

Textielverfrisser 3 (voor geurtjes aan tapijten e.d.)
Dit is een recept voor een droge verfrisser:
Meng twee kopjes baking soda met een theelepeltje essentiële olie naar keuze
Mix het met een vork goed door elkaar
Bewaar in een strooibus en laat een paar dagen staan voor het eerste gebruik
Gebruik: strooi op de plek naar keuze. Verdeel het goed over het textiel, laat een nachtje staan en zuig het daarna op met de stofzuiger.

Als luchtverfrisser kun je de volgende recepten gebruiken:

50 ml. gedistilleerd water
50 ml. alcohol (liefst wodka!)
25 druppels essentiële olie naar keuze (kan altijd iets sterker, afhankelijk van je voorkeur)
Goed schudden en vervolgens met de fijne vernevelaar los in de ruimte spuiten. Vermijd het spuiten op meubilair en kijk uit dat het niet in voedsel neerdaalt.

Andere ideeën:
- Druppel wat essentiële olie in water in een radiatorbakje en hang het aan je verwarming
- Leg wat watjes met geurolie op onopvallende plaatsen in huis
- Lepel een halve sinaasappel uit en sprenkel wat zout in de overgebleven schil. Schijnt wonderen te doen in het toilet (nog niet geprobeerd, dus ik kan dit nog niet bevestigen)

10 opmerkingen:

  1. Hoi,

    Mijn schoonmoeder hing altijd de kleding te luchten op haar waranda , en dat werkte heel goed.Zij had meer van die foefjes. Maar sommige kleding moet je gewoon wat vaker wassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja! Stop, die baking soda, dat moet me toch een wondermiddel zijn. Toevallig heb ik er vandaag nog naar gezocht in de winkel, maar kon het niet echt vinden. Heb jij een tip waarnaar ik moet kijken? Want ik ben toch wel benieuwd naar dat spulletje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Baking soda kun je het beste kopen in een toko. Daar koop je het in grotere hoeveelheden en voor minder geld (dan de kleine groenwitte doosjes in een drogist)

      Verwijderen
  3. Die verfrisser voor het tapijt zal ik eens proberen. We hebben een pup,die nog wel eens een enkele keer een plasje doet op het tijdelijke kringloopkleed. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Henriette: tja, oma's weten dit soort dingen altijd het best. Helaas was ik toen ze nog leefde niet zo oplettend als het om huishoudtips ging.

    @Patrick: ha, dat kan ik je vertellen. Baking soda is hetzelfde als maagzout en ik haal het uit de toko. Het is ook wel bekend onder de chemische naam: natrium bicarbonaat. Op één of andere manier kan je het hier niet in de supermarkt halen, terwijl je er bijvoorbeeld in Frankrijk in de supermarkt over struikelt. Maar in de toko hebben ze het zeker.

    @Izerina: tja, ze zijn héél lief, maar je kan ze moeilijk met een luier om laten lopen (alhoewel...). Goed dat je een kringloopkleed hebt liggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een goed idee, ik ga ze ook uitproberen.
    Veel kleding wordt weer fris van een nachtje buiten hangen. Maar bepaalde kledingstukken moeten helaas vaker dan andere gewassen worden.
    Bedankt voor de tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor de baking soda tip. De toko is bekend terrein voor mij, dus daar ga ik eens goed rondneuzen. Eens kijken wat het voor mogelijkheden gaat brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb de baking soda gevonden! Bedankt voor de goeie tip. Je wordt geprezen op mijn weblog. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. in het toilet gebruiken wij een lucifers. gewoon eentje afsteken en weg is de geur!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo, wat een leuk blog, ik kwam hier omdat ik op zoek was naar textielverfrisser. De kleding van mijn dochter ruikt vaak nog naar zweer na het wassen. Zou ik dan deze zelfgemaakte er op kunnen spuiten en laten drogen? Krijg ik dan geen vlekken in de kleding van de wasverzachter? ik gebruik nu nog gekochte en dat helpt wel maar ik wil liever deze zelfgemaakte.
    Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen