13 maart 2010

trend

Eerst minister Eurlings, daarna minister Bos, er lijkt een trend door Nederland te waaien waarbij mannelijke politici na een paar tropenjaren bewust kiezen voor hun gezinsleven. Wat mij betreft een positieve ontwikkeling, maar het zet me wel aan het denken: waar komt dit opeens vandaan? Is plotseling het inzicht over de heren neergedaald over wat ├ęcht belangrijk is in hun leven? Is het de partner-van die druk uitoefent, zijn het de kinderen? Zou angst voor bepaalde politieke bewegingen in Nederland een rol spelen?

Ik kan me bijna niet voorstellen dat in deze politiek roerige tijd opeens spontaan een vierde emancipatiegolf losbarst. Wat zou ik graag een paar weken een vlieg aan de wand zijn geweest in huize Bos en Eurlings. Of een tijdje ongemerkt hebben meegelift onder hun schedeldak om de ├ęchte beweegreden te achterhalen. Het zou zo mooi zijn als dit meer is dan een politiek correcte manier om je handdoek in de ring te gooien.

5 opmerkingen:

 1. Ik vind het ook een bijzondere en positieve ontwikkeling. Ook een voorbeeldfunctie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook zo mijn twijfels...
  Prachtig als dat DE reden zou zijn, maar ik ben bang dat andere overwegingen een grote rol hebben gespeeld. Wel een goede keuze van Wouter Bos, want hij leek de laatste paar jaar wel twintig jaar ouder te zijn geworden (LOL), vermoeiend de combinatie politiek en gezin..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jouw gedachtegang lijkt op de mijne. Zouden de jonge Bosjes hun pappa hebben aangesproken op zijn afwezigheid?Maar wat hun belangrijkste beweegreden ook was,ik hoop,dat hun partner/gezin er wel bij varen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Roelien: absoluut. En in die zin maakt het eigenlijk niet eens zoveel uit of het gezin de echte reden is. Als het maar de weg vrij maakt voor andere mannen die meer tijd voor hun gezin willen uittrekken.

  @L.: ach, een paar weken goed slapen en af en toe wat frisse lucht en Woutertje is weer terug gemetamorfoost. Alhoewel hij die grijze haren niet meer kwijt raakt. Althans, niet op een natuurlijke manier :-)

  @Izerina: dat kan bijna niet anders, dat hun gezin hier op zijn minst een stem in heeft gehad. En ook al hebben andere beweegredenen misschien invloed gehad, het netto effect is uiteindelijk hetzelfde: papa kan ook weer op maandag de tofu snijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessante ontwikkeling inderdaad. Wat mij opvalt is dat er een portie wantrouwen is over de achterliggende motivaties van deze heren. Dat vind ik ook weer een boeiend verschijnsel.

  BeantwoordenVerwijderen