20 mei 2012

operatie daktuin

De ijsheiligen zijn voorbij en ik ben helemáál niet ongeduldig (...), dus vandaag moest de daktuin in orde worden gemaakt. Er stond al een tijdje een lege vierkante meter tuin op me te wachten en ik had een voorraad compost, cocopeat en een enorme zak vermiculiet aangeschaft. De drie speciekuipen met aardperen die als windkering moeten gaan dienen zijn al een eindje op streek. Ik had mosterdzaad als mulch en groenbemester aangeplant en die is vandaag afgeknipt en ondergeschoffeld. Eén bak laat ik helemaal uit bloeien om mosterdzaad te winnen. Een klein voorraadje houd ik achter voor volgend jaar en voor de rest heb ik allerlei wilde fantasieën over de soorten mosterd die ik er van ga maken. Daar kom ik later ongetwijfeld nog op terug (ja, ook als het mislukt. Beloofd.)

Mijn dakterras is helemaal open en daarom is het er tamelijk onherbergzaam. Als het warm is, is het er meteen bloedheet en als het waait dan waai je volledig weg. Tuinieren op zo'n plek is - op zijn zachtst gezegd - een uitdaging. Bakken drogen uit van de hitte of de wind en de aan- en afvoer van water, compost en dat soort dingen is een heel gesjouw. Toch gaat het bloed waar het niet gaan kan en kan ik niet aanzien dat een paar vierkante meters buitenruimte onbenut blijven. En de plek lijkt, met de nodige maatregelen, perfect geschikt voor een vierkante metertuin. Mijn strategie:
- alleen "makkelijke" groenten kweken (geen verwend spul)
- niets zaaien wat te diep wortelt
- een goede mengeling van compost, cocopeat en vermiculiet als basis gebruiken (in de verhouding 1 op 1 op 1; in mijn geval ging er van alles 40 liter in)
- flink mulchen om verdamping te voorkomen

De opstartkosten van een vierkante meter tuin vallen me een beetje tegen. De bak kun je makkelijk zelf maken, maar je hebt toch hout, worteldoek en een mengsel van compost, vermiculiet en cocopeat nodig. De zaden had ik nog liggen van vorig jaar en deels geruild met een vriendin, dus dat kostte niets extra's. Alles bij elkaar heeft de bak - gok ik - zo'n 40 euro gekost. Dat haal je er, zelfs als alles voorspoedig gaat, niet direct in het eerste jaar aan opbrengst uit. Nu heb ik begrepen dat je het mengsel in het vervolg alleen maar hoeft aan te vullen met organisch materiaal, dus ik zie het als een meerjarige investering. Zie hieronder het voorlopige resultaat; ik ben benieuwd of het iets gaat opbrengen.

mijn geheugensteuntje

met het bloeiende mosterdzaad op de achtergrond

gelukkig inmiddels met een eigen watervoorziening. Scheelt veel emmers tegen de trap op sjouwen!


6 opmerkingen:

 1. Dank je wel; ik hoop dat er over een paar weken inderdaad iets eetbaars af komt...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moet gek lopen wil je daar niet lekker van kan gaan eten. Geweldig wat je op een kleine ruimte doet! Ik zie zakjes van vreeken :) super al die oude gewassen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, goed gezien! Ik ben dol op Vreeken, kan er zo een middag rondlopen. En heb een zwak voor oude gewassen, dus we kunnen weer volop aan het Hollands krachtvoer als het allemaal aanslaat.

   Verwijderen
 3. Oh wat leuk! zo een daktuin!
  Ik ben benieuwd naar de opbrengst!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij ook! Nu breekt eerst de periode aan dat ik het letterlijk uit de grond ga kijken :-)

   Verwijderen