17 mei 2012

tutorial compost vuilnisbak

Een heerlijke vrije dag met - zowaar! - een zonnetje erbij. Tijd dus voor een eenvoudig doe-het-zelfproject.

Met grote hoeveelheden onkruid en kippenmest schieten mijn bescheiden compostoplossingen tekort: de wormen doen flink hun best, maar kunnen echt niet meer verwerken dan ze nu doen. Beide bokashi-emmers zitten binnen een mum van tijd vol. Op mijn verlanglijstje stond dus nog een compostbak voor in de tuin, zodat ik ter plekke groenafval uit de tuin en het mengsel van houtsnippers en kippenmest uit de ren kwijt kan. Omdat mijn tuin behoorlijk klein is, schiet een enorm compostvat uit het tuincentrum zijn doel voorbij. Bovendien vind ik die behoorlijk aan de prijs. Vandaag dus een tutorial: hoe maak ik van een vuilnisbak een compostbak?

Men neme:
- een vuilnisbak met deksel (afmeting naar keuze)
- een boormachine met vlinderboor (of vleugelboor...weet niet precies hoe zo'n ding heet)
- optioneel: wat bakstenen

* Boor in de bodem en de zijkanten flink wat gaten, zodat de lucht er goed doorheen kan

* Afhankelijk van je voorkeur kun je de compostbak op de grond zetten (of zelfs een klein stukje ingraven) of juist op een verhoging van bakstenen zetten voor extra luchtcirculatie. Ik heb de bak een klein stukje ingegraven, omdat ik graag wormen wil aantrekken om het composteerproces op gang te helpen.

* Vul de compostemmer met afwisselende lagen "groen" en "bruin" afval. Groen bestaat uit tuinafval, gras, blad, groenten- en fruitresten (ongekookt). Bruin bestaat uit papier (kranten), papiersnippers, karton en - in mijn geval - het afval uit de kippenren. Over de ideale verhoudingen tussen groen en bruin verschillen de opvattingen. Mijn ervaring is dat ongeveer 1 groen op 3 á 4 bruin prima werkt. Als het te droog wordt dan kun je er af en toe wat water bij gieten. Regelmatig doorroeren of keren versnelt het composteerproces.

En zo heb je voor een klein bedrag (of zelfs voor niks) een prima compostvat voor de bescheiden tuin.

14 opmerkingen:

 1. Kranten ....?? met al die inkt ??? daar zou ik maar eens over nadenken .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maria,
   Ik begreep dat kranten tegenwoordig met inkt op sojabasis worden bedrukt, dus dat zou geen kwaad moeten kunnen. Ik gebruik alleen wat snippers als ik de boel te vochtig vind worden, maar onbedrukt karton is daar ook prima voor.

   Verwijderen
 2. Wat een goed idee. Wij hebben nog geen compostbak maar dit is een optie. Ik koop nu geregeld biologische tuinaarde maar ontdek daarin af en toe vreemde voorwerpen waar ik niet blij van word.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt waar? Dat is inderdaad erg vreemd...ik zou er toch van uit gaan dat biologische tuinaarde geen kwaad kan. Maar los van aarde is het sowieso een goed idee om af en toe wat compost toe te voegen en dan is dit een hele simpele methode. Ik ben er in ieder geval erg tevreden mee.

   Verwijderen
 3. Wat een goed idee.! Even een vraagje. Bevalt je nieuwe werk? Groeten IZerina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Izerina, wat lief dat je dat vraagt! Het nieuwe werk bevalt me heel goed. Ik ben erg trots dat ik - zij het indirect - deel mag uitmaken van een ziekenhuis waar alles is gericht op het bestrijden van kanker. De opdracht daar geeft me veel energie, ik werk met geweldige mensen en ik leer er ongelofelijk veel van. Maar mijn betrokkenheid bij de doelgroep van de sociale werkvoorziening blijft en ik mis het dan ook regelmatig. Ik zoek nog naar een manier om daar invulling aan te geven. Misschien straks als ik mijn yogadocenten-certificaat binnen heb...

   Verwijderen
 4. Tof idee. Als het goed is heb ik bijna een huisje met een tuin, dit lijkt me een leuk project!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedoel je een speedboor? Leuke tip en het ziet er ook nog eens fris uit zo'n witte bak (wij hebben witte schuttingen en verhoogde borders ;)
  Ik vraag me dan wel af hoe dat werkt, het is één grote bak, hoe ga je om met vers afval dat je er net bij hebt gegooid en compost die je eruit wilt halen om te gebruiken? En je kunt er ook niet vanaf onderaan bij zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he? Het ziet er heel anders uit dan zo'n enorme groene container met zwart deksel. Het keren is nog wel een gedoe moet ik erkennen (daar ben ik nu zo'n beetje aan toe). Ik gebruik een soort kinderschep met een lange steel om een beetje te "roeren". Het lijkt nu nog niet erg op compost, alhoewel het al wel goed warm is in de bak. Ik moet eerlijk gezegd nog even nadenken hoe we het er straks zonder al teveel gedoe uitkrijgen. Ik denk dat ik de boel omkeer op een oud tafelzeil (het voordeel van zo'n bescheiden afmeting bak) en dan de compost die "klaar" is er tussenuit schep. Maar als je andere tips hebt dan houd ik me aanbevolen!

   Verwijderen
  2. Er zijn compost-omroerders voor, een lange steel met onderaan een paar tanden die wijd uiteen staan, lastig te omschrijven. Prik je erin en trek je dan weer omhoog denk ik.
   Nee ik heb geen tips want ik heb zelf nog nul ervaring met composteren. Maar je verzamelt dus een tijd en "oogst" dan in een keer, als ik je goed begrijp. Je hoeft natuurlijk ook niet steeds weer te mesten in de tuin, klinkt best logisch eigenlijk. Alleen het meest verse afval is dan natuurlijk nog niet "klaar", dat moet je dan nog een tijdje apart houden of gewoon weggooien misschien?
   Wel een idee voor het eruit krijgen, maak onderin de bak aan de voorkant een klep, door een rechthoekig stuk los te zagen en er met scharniertjes weer in te zetten, en dan nog een sluitinkje bedenken om m op z'n plek te houden, twee oogjes met een stokje erdoor ofzo.

   Verwijderen
  3. PS waar heb je deze bak gekocht?

   Verwijderen
  4. Een klepje is inderdaad wel een goed idee, had ik eerder moeten bedenken. Ik denk dat ik de huidige lading gewoon laat staan totdat het volledig gecomposteerd is (ik heb ook nog wormencompost en bokashi, dus mijn tuin heeft niets te klagen) en dat ik daarna eens verder knutsel.

   Deze bak is van de rommelmarkt, maar hij is oorspronkelijk van Ikea en nog steeds verkrijgbaar zag ik laatst!

   Verwijderen