23 maart 2011

existentiële vragen

Ik las vandaag een inspirerend stukje over financieel advies. Ik voel behoefte dat hier te melden, omdat dat nogal opzienbarend nieuws is. Het woord financieel en inspirerend zal ik niet snel in één zin gebruiken. Ik heb de neiging om af te haken als gesprekken gaan over geld, belastingen, rente, hypotheken, pensioenen, spaarplannen, noem maar op. Niet slim, omdat ik wel de ambitie heb om mijn financiën zo goed geregeld te hebben dat ik over een paar jaar financieel onafhankelijk ben. Waarmee ik overigens niet zeg dat ik niet meer wil werken (ik ben dol op mijn werk!), maar ik hoop dat geld voor mij niet meer een bepalende factor is bij de keuzes die ik maak. Daar heb ik geen verheven strategie voor; we doen momenteel niets anders dan zuinig leven en zo veel mogelijk sparen op een degelijke spaarrekening en in een veilig depositootje hier en daar. Op het oog een concreet doel, maar in de praktijk is het niet meer dan een stip aan de horizon die regelmatig verspringt, omdat mijn wensen verder nog weinig concreet zijn.

Het artikel begon met de stelling dat 95% van de bevolking niet het leven leid waar zij eigenlijk van dromen. Vanuit je eerste baantje rol je doorgaans zo door in je carrière en raak je vaak verstrikt in een web van geld, werk en zorg. Een andere weg in slaan lijkt steeds lastiger, want hoe moet dat nou met de hypotheek en de vakantie en de afbetaling van de auto?

Het verhaal koppelde financiële planning (ho, niet afhaken nu!) aan het vervullen van je diepste passies, verlangens en dromen. Door te starten met het onderzoeken wat je nu écht wilt van je leven heb je een prima vertrekpunt om te bepalen hoe je financiële verre en nabije toekomst eruit moeten zien. Bij het inventariseren van die wensen blijkt dat het meestal gaat om zeer haalbare zaken, zoals meer tijd voor je gezin of je hobby's, meer ruimte voor contemplatie, het oppakken van een studie of op regelmatige basis vrijwilligerswerk doen: "het verenigen van passie en pecunia".

Om daar achter te komen kun je jezelf drie behoorlijk existentiële vragen stellen.

Wat zou je veranderen als geld geen enkele rol speelt?
Een lastige voor mij, want ik ben eigenlijk vrij tevreden met hoe het nu gaat. Stoppen met werken komt eigenlijk niet eens in me op. Ik zou graag een opleiding willen volgen, maar geld is daarbij niet de grootste belemmering. De belemmering is tijd. Kortom: ik zou minder tijd aan werken willen besteden om te kunnen studeren. En ik zou in een kleiner huis willen wonen, maar met meer ruimte er omheen, zodat ik mijn groenten in mijn eigen achtertuin zou kunnen kweken. Maar wel hier in de buurt, want hier ben ik geworteld. En dan wil ik eindelijk kippen!

Welke verlangens wil je vervullen als je nog maar tien jaar in goede gezondheid te leven hebt?
In dat geval wordt werken opeens een stuk minder belangrijk en zou ik graag een wereldreis met het gezin willen maken. Amerika, Azië en Australië, verhalen, avonturen en beelden verzamelen met z'n vieren. Dan blijken die wortels bij de eerste vraag weer een stuk minder diep te zitten. Vrijwel alles is vervangbaar, behalve liefde en gedeelde herinneringen. Daar zou ik die tien jaar mee bezig willen zijn.

Als je nog maar 24 uur te leven hebt en achterom kijkt, welke dromen zullen dan onvervuld blijven? Wie ben je niet geworden die je wel had willen zijn?
Deze vraag raakt de kern, als je vanuit je hart kunt antwoorden wordt het plaatje opeens heel helder: ik had meer avonturen willen beleven met mijn gezin. Ik had de wereld een stukje mooier willen achterlaten dan ik hem aantrof en ik had meer willen schrijven. Maar daar ontbrak de tijd voor.

Als ik op deze manier mijn financiële wensen fileer komt er een ander plaatje uit dan mijn aanvankelijke wens. Ik heb vooral behoefte aan het ondernemen van avontuurlijke dingen met mijn gezin en aan vrij besteedbare tijd. Tijd waarin ik kan schrijven en tijd waarin ik me in kan zetten voor dingen waar ik in geloof. Het milieu, gezond eten, een leefbare wereld voor iedereen. Boeiend om met dat beeld mijn financiële keuzes nog eens tegen het licht te houden!

Als jij jezelf deze drie vragen stelt, ben je dan op de goede weg? Of komt er ook een ander plaatje uit?

14 opmerkingen:

 1. Als ik er zo naar kijk ben ik zeker op de goede weg, maar er kan ook nog een hoop veranderen! Zo zou ik meer tijd moeten besteden aan het maken van mooie dingen, of het schrijven aan mijn boek. Aan de andere kant, zou die tijd dan ten koste gaan van een andere droom, want de opleiding waar ik nu mee bezig ben kost veel tijd, maar die wil ik wel heel graag afronden! Heb eindelijk een opleiding gevonden die écht bij me past namelijk =)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn weg beslaat bijna 65 jaar. Terugkijkend heb ik met altijd plezier gewerkt. Part-time,eenvoudiger levend om ook tijd voor andere dingen te hebben.Ooit dacht ik "als ik gepensioneerd ben,kan ik lezen zoveel als ik wil".Dat doe ik nu,heerlijk.Wat ik anders had kunnen doen,is meer zorg dragen voor mijn energie. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn ideaalbeeld lijkt simpel maar is niet zo eenvoudig: een rustige plek waar ik helemaal mezelf kan zijn, groenten kan kweken en net als jij zou ik kipjes om me heen willen. Dit is allemaal eigen belang. Hiernaast zou ik me in willen zetten voor zwerfdieren, actief iets aan het milieu willen doen en zoveel mogelijk op één lijn willen zitten met de dierbaren om me heen. Misschien ooit een boek schrijven over mijn visie op bezit, rijkdom en dus geld. Maar daar zijn er al zoveel van. Dierenwelzijn en de natuur vind ik twee van de belangrijkste zaken om voor te leven en hoop daar ook zeker iets voor te kunnen betekenen in de jaren die nog volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben twee jaar geleden bewuster tijd vrij gaan maken voor ons gezin en voor mijn man. Dat was hard nodig, want ik verzandde in het achterna rennen van mezelf. Maar ik zou nog meer quality time willen, want daar gaat het volgens mij om.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. U stemt weer tot nadenken mevrouw Mieb!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijk stuk om te lezen. En ik wil mijzelf daar eigenlijk in de loop van de dag antwoorden bij gaan geven.
  Binnenkort hebben mijn man en ik wel één van onze wensen in vervulling kunnen laten gaan, namelijk samen parttime werken. Ieder 24 uur en dat is al een hele stap naar in de richting van onze droom om her roer om te gooien.
  Maar klaar is de uiteindelijk vorm van onze levensstijl zeker nog niet.
  Bedankt voor deze mooie nadenker Mieb.
  lieve groeten uit de casa.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor al wie droomt van financiële onafhankelijkheid, of er serieus aan wil werken, zijn dit voor mij de essentiële links:

  Joe Dominguez's methode naar financiële onafhankelijkheid (gratis download):

  http://www.financialintegrity.org/index.php?title=Main_Page

  Hetzelfde in boekvorm:

  http://www.amazon.com/gp/product/0143115766/ref=pd_lpo_k2_dp_sr_1?pf_rd_p=1278548962&pf_rd_s=lpo-top-stripe-1&pf_rd_t=201&pf_rd_i=0140286780&pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_r=0CM3T3ETHY2ZZJFN4JHW

  Simpel beleggen voor dummies, luiaards, ongeïnteresseerden en risico-averse personen:

  http://www.amazon.com/Fail-Safe-Investing-Lifelong-Financial-Security/dp/031226321X/ref=as_li_wdgt_js_ex?&camp=212361&linkCode=wey&tag=hoeuw-20&creative=380733

  Hetzelfde geïmplementeerd in Vlaanderen en Nederland:

  http://www.marcdemesel.be/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het heel interessante vragen.

  Bij mij komt er een beetje hetzelfde uit als bij jou: bij de eerste vraag zou ik ook blijven werken en een leuk (eco)huisje kopen met een mooie tuin met allerlei fruitbomen en -struiken, vijver en kipjes.

  Bij de tweede en derde vraag komt er ook uit dat ik meer zou willen/had willen reizen, en tijd met familie en vrienden doorbrengen, en hier ook bewust voor kiezen.

  Vind je het anders goed dat ik je blogonderwerp overneem, dan zet ik het in m'n eigen blog?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat grappig om te lezen dat we het allemaal ongeveer in dezelfde richting denken. Niemand noemt tot nu toe echt materiële dingen; het gaat met name om ruimte en tijd. Zijn er hier echt geen lezers die stiekem hopen van een kasteel van een huis of een dikke auto?

  @Oryx: geen probleem hoor; zou het wel leuk vinden als je hem linkt aan mijn site. Ik kom snel kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha, ik ben - sinds ik consuminder - al vrij snel teruggekomen van een groot huis als ideaal. Dat moet je ook weer onderhouden natuurlijk.

  Ik ga verder zeker het onderwerp aan je blog linken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Mieb, deze vragen wil ik mezelf helemaal niet (meer) stellen. Zes jaar terug leek het erop dat mijn laatste maanden waren aangebroken toen een zeer kwaadaardige en al flink uitgebreide borstkanker werd vastgesteld. Ik heb toen wel meteen een testament gemaakt en mijn zaakjes zo goed mogelijk geregeld, om daar geen gedachten aan te hoeven besteden. Verder leef ik alsof elke dag mijn eerste is. En geld is daar nauwelijks belangrijk in, behalve als je in de schuld zou zitten en dat is mij nooit overkomen.En zo doe ik het al zes jaar.En teken bij als het mag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. We hebben een leuk huis met een tuin die groot genoeg is voor een moestuin (wens van me). We hebben genoeg gespaard en leven zoals we graag willen op één ding na. Ik zou dolgraag gezond willen zijn. Heb nu chronisch vermoeidheidssyndroom en allerlei allergieën en intoleranties.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als geld geen enkele rol speelde dan zou ik denk ik toch niets veranderen eigenlijk. Ik wil tevreden zijn met mijn leven zoals het is. Hoogstens zou geld dingen wat makkelijker maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Vlasje: wow...wat een heftig verhaal.... en het klinkt alsof je ongewild deze vragen al hebt moeten beantwoorden. Ik help je hopen dat je maar lang mag bijtekenen en van je gegeven tijd optimaal mag genieten!

  BeantwoordenVerwijderen