18 maart 2011

moestuin

Vrijdagmiddag, gietende regen, een prachtig omgespit stukje tuin. Op het oog is alles nog grijs, maar onder de grond gebeurt al van alles.
De knoflooktenen die ik vorig jaar bij het oogsten over het hoofd heb gezien beginnen al mooie jongvolwassenen te worden. De pruimenboom heeft malse knoppen. Mijn overvolle compostvat heeft haar werk gedaan: dat wat voorheen tuinafval was is getransformeerd tot kruimige voeding. Ik mijmer over uien, raapjes, snijbiet en worteltjes terwijl ik de eerste bedden zaai.


Na een werkweek vol drukte, hectiek en gedoe is niets zo heerlijk als nat en vies worden. Zwarte handen, gespitte aarde en een leeg hoofd. Ik verklaar het moestuinseizoen voor geopend.

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie grote moestuin. En dat nu nog ogenschijnlijk braakliggende stuk grond heeft een heel eigen schoonheid. Mooi om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Joy: ben er ook erg blij mee! Ik deel hem met een vriendin, want dat is de enige manier om het een beetje bij te kunnen houden. Maar even ter relativering: alleen het braakliggende landje is van ons; links zie je vaag het hekje van de buurman en achteraan waar al die spullen staan begint de tuin van een andere buurman. Desondanks ben ik erg gelukkig dat ik het landje heb kunnen bemachtigen, zo aan de rand van Den Haag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat moet jij met je kookhobby genieten van alles wat straks uit die grond komt. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bofbips ben jij, straks lekker genieten van de eerste radijs, sla en misschien rucola? Die laatste gaan we hier dit jaar in ieder geval weer planten en ook weer komkommers. Heb er weer zin in al is het tuinieren in grote bloempotten, gaat dat ook best goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Izerina: ik zou niet kunnen zeggen wat ik het fijnst vind aan mijn tuin: het zaaien, alles zien groeien of uiteindelijk het bereiden en opeten. Het blijft iedere keer een wondertje dat je je eigengekweekte groenten kan eten.

  @Mevrouw Jee: in mijn huis-tuin-en-keuken-tuin (een postzegeltje grond aan mijn huis) heb ik ook wat potten staan en ook dat gaat uitstekend! Vorig jaar heb ik zelfs twee fruitboompjes in speciekuipen op de oprit gezet en die doen het uitstekend! Tuinieren in potten is volgens mij net zo leuk en bevredigend als in een moestuin.

  BeantwoordenVerwijderen