12 maart 2011

project 333 en eerste lentedag

Geïnspireerd door Project 333 ben ik vandaag eens grondig door mijn kledingkast gegaan. De stapels kleding balanceerden als een soort gammele toren van Pisa in de kast en bij het openschuiven van de deuren liep je het gevaar een kledinglawine over je heen te krijgen. Het jurkje dat ik aan had naar mijn ouders 25-jarige bruiloft van 3 maten geleden hing er nog in (afgelopen september waren ze 40 jaar getrouwd), een stapel hemdjes en shirts was door het vele wassen vervormd en heel breed en kort geworden en ik was verrast nog een paar truien te treffen die er verdacht jaren-80 uit zagen. Ik ben normaal vrij rigoreus met spullen elimineren, maar kleding is (klaarblijkelijk) een ander verhaal.

Wat is het idee van Project 333? Je stelt je garderobe zo samen dat je 33 items hebt waarmee je je gedurende 3 maanden kunt kleden. Dat is inclusief schoenen, accessoires en jassen, maar exclusief sportkleding, loungekleren voor in huis, juwelen die je nooit af doet, slaapspullen en ondergoed. Ik heb geprobeerd of ik mijn kledingkast zo kon organiseren dat ik op deze 33 items uit kon komen, en het is me na grondig ruimen op een haar na gelukt.

Wat ik nu nog in mijn kast heb:
3 nette (werk)broeken
2 spijkerbroeken (1 skinny en 1 wijd)
5 casual shirts (lange en korte mouw)
4 nette shirts
2 truien
1 vest-voor-netjes
1 casual vest
2 jurkjes
2 rokken
1 bolero
3 colberts
2 paar laarzen (bruin en zwart)
2 jassen (lang en kort)
1 paar pumps
2 sjaaltjes
1 ketting

De rest is in de zak voor de spullenhulp verdwenen, de echte seizoenskleding ligt nog op zolder (het leek me wat optimistisch om nu al de zomerwissel te doen) en een kleine voorraad twijfelgevallen zit in de zogenaamde "misschien-doos". En mijn garderobe beperkt zich nu toe een paar hangertjes en een luttele twee planken in mijn wandvullende kast. Heeeeeeerlijk.

schrik niet: dit is de voor-foto
de na-foto, inclusief de "misschien-doos"

Verder was het vandaag zulk heerlijk weer dat we eens even op het strand zijn gaan kijken of de strandtenten alweer staan. Er wordt al volop gewerkt en met een beetje geluk kan ik al volgende week mijn eerste kopje thee op het terras drinken! Maar de zee is natuurlijk ook zonder strandtenten de moeite waard...

in een waterig zonnetje zeilt het schip de haven in
zomaar een plaatje van een meisje met een muts die bij haar fietstas past. Kan ik erg vrolijk van worden.

14 opmerkingen:

 1. Lekker he! Een tijdje geleden deed ik dit ook, uiteindelijk heb ik wat ik opzij gelegd had nog eens doorgekeken, drie kwart weggedaan en nu heb ik 45 kleren.

  Het ruimt wel makkelijk op, als je maar zo veel 'mag' houden in plaats van dat je elk kledingstuk beoordeelt.

  Leuk dat jij het ook doet, ben benieuwd hoe het je bevalt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet ook mijn kledingkast nodig uitruimen en combinaties opzetten.
  Ik ben wat kleding betreft ook een kei in het vooruitschuiven.

  Dat meisje en de fiets is een leuke combinatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo basic ben ik echt nog niet.Bovendien als je zuinig bent op kleding, doe je er lang mee. Mijn garderobe is grotendeels tweedehands en ik wissel graag af en combineer veel kleuren. Er zijn andere dingen waarin ik makkelijker eenvoud kan
  doorvoeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goh dat zou ik eigenlijk ook eens moeten gaan doen. Maar kleding weggooien gaat me heel erg slecht af .....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig,dat je dat kunt.Dat lukt me niet. Ik heb al 2 superdikke wollen truien,3 middeldikke,een paar dunnetjes en dan nog een paar katoenen truien.Bij elke 5 gr kouder of warmer wissel ik.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, zo kom je nog eens wat tegen (van 15 jaar terug)! Ik ben ook bezig met een Opruimsessie, maar 't valt niet mee... De kledingkast moet ook nog, denk dat ik dat met 'n dochter doe, goed voor een middag vol geschater (heb je dat echt gedragen?)en ze weten precies wat wel en niet meer kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hmmm, ik heb ook al weken het voornemen om mijn kast uit te mesten. Met de vrhuizing bleek pas echt hoeveel ik heb. En vooral wat ik allemaal niet draag. Goed idee dus dat project, maar 33-stuks....hmmmm. Misschien doe ik eerst 33 stuks weg en kijk ik volgende week weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het gaat er niet om maar 33 stuks over te houden, maar dat je voor de komende maanden 33 kledingstukken hebt. Tel ik er mijn zomerkleding bij op dan kom ik ook een stuk hoger uit. Maar de heerlijke ruimte in mijn kast op dit moment is weldadig. En nu hopen dat ik me in kan houden en hem niet ga vullen. Rommelmarktseizoen breekt aan en dat gaat vaak gepaard met veel leuke "nieuwe" kleding.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn eerste gedachte bij je stuk was 'Dat kan ik nooit!', maar toen ik voor de grap eens keek wat ik de afgelopen winter heb gedragen, zit ik er (mijn oorbellencollectie niet meegerekend) gewoon ónder! Eigenlijk schrok ik daar een beetje van. Wel een mooi excuus om nu eindelijk eens een extra cardigan te kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een keurige kast heb je nu! En 33 dingen voor 3 maanden klinkt eigenlijk nog best veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou zeg, dat ruimt op. Ik moet ook nodig eens gaan ruimen, maar dat bewaar ik als ik straks de zomerkleren ga pakken. k heb er zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In de praktijk blijkt 33 dingen ook best veel. Vooral als je even de tijd neemt om vooraf op papier (of in je hoofd) setjes te maken. Je kunt met 33 items al snel een stuk of 6, 7 verschillende combinaties maken. En er is waarschijnlijk geen collega die zo goed naar je kijkt dat ze denken: "hee, dat had ze vorige week maandag ook al aan!" :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Respect hoor! 33 spullen in je kast!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow, da's een goed voorbeeld van consuminderen. Pluis zelf ook twee keer per jaar mijn kast uit, heb ook niet zoveel, maar wat is het moeilijk om dingen weg te doen.. zucht.

  BeantwoordenVerwijderen