02 mei 2010

over voedsel 2

Het boek van Michael Pollan heb ik alweer even geleden uitgelezen, maar ik ben er nog steeds regelmatig mee bezig. Ik hou van lezen over voeding, zowel kookboeken als artikelen over gezonde voeding, dus ik mag graag denken dat ik er best wel iets van af weet. Maar In Defence of Food heeft me in een aantal opzichten anders naar mijn dieet laten kijken. Pollan's constateringen sluiten voor een deel aan bij de voedingsgewoonten die ik intuïtief al een beetje naleefde, maar zijn onderbouwing sterkt me in de gedachte dat ik best wat kritischer mag zijn. Een paar mooie adviezen uit het boek (wat krakkemikkig vertaald, waarvoor excuses):

- eet niets wat je (over)grootmoeder niet als voedsel zou herkennen (denk: yoghurt uit een knijpverpakking of vla met koeienvlekken en smarties)

- vermijd voeding met ingrediënten:
a) die ongebruikelijk zijn
b) die onuitspreekbaar zijn
c) die meer dan vijf in getal zijn
of
d) producten die glucose-fructosesiroop bevatten

- vermijd voedingsmiddelen met een gezondheidsclaim (Pollan's nuchtere constatering is o.a. dat om een claim te kunnen vermelden er al sprake moet zijn van een verpakking, en dus van bewerkte voeding)

- blijf weg uit de supermarkt en áls je er al komt, beperk je dan tot de buitenste paden, omdat zich daar de schappen met de meeste verse, onbewerkte producten bevinden.

Wat voor mij een eyeopener was, is de constatering dat het plantaardige deel van ons dieet tegenwoordig voornamelijk gebaseerd is op zaden. Met mijn plantaardige levensstijl klopte ik mezelf regelmatig op de borst dat ik zo gezond bezig was. Maar tel ik eerlijk bij elkaar op hoeveel groenten en fruit ik feitelijk binnen krijg, dan valt dat toch nog tegen. Brood, rijst, noten en soja zijn de grootste bestanddelen van mijn dagelijkse dieet.

Pollan benadrukt dat verse groenten en fruit meer zijn dan een optelsom van de losse ingrediënten. Met andere woorden: een tabletje met vezels, een multivitamine en een omega-3 pilletje hebben niet hetzelfde positieve effect als het eten van verse groenten; je mist enzymen en essentiële micro-ingrediënten die elkaar in combinatie versterken en niet na te maken zijn.

Wat betekent dat voor mij? In ieder geval probeer ik door mijn dagelijkse menu veel meer groene groenten, zoals spinazie, snijbiet en diverse soorten sla te verwerken. Met het maken van groentensap in de ochtend heb ik daar in ieder geval al een flinke sprong mee gemaakt, maar ook tijdens lunch en diner mag het aandeel (blad)groenten nog wel wat worden opgeschroefd.

Daarnaast is nu pas écht het besef doorgedrongen dat dingen als Cruesli, energierepen, volkorenontbijtkoek of Sultana Hartig geen gezonde tussendoortjes zijn maar sterk bewerkte voedingsmiddelen waar veel onuitspreekbare troep aan is toegevoegd.

Dus als er ergens een vrijwilliger is die op mijn werk mijn bureaula wil komen leeg eten?

11 opmerkingen:

  1. Ik heb een heerlijke smoothie gemaakt dit weekend:
    sojamelk met banaan en havermoutvlokken (die laatste valt onder het zogenaamde 'superfood').
    Het smaakte naar een bananenmilkshake!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een eigen moestuintje helpt...dan móét je wel elke dag sla/spinazie/radijsjes/rucola eten anders heb je al je werk voor niks gedaan. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vraag me af of de glucose fructosestroop in Nederland dezelfde is als die in de VS. Ook hier in Nederland zal het niet gezond zijn, daar niet van.
    In de VS wordt het gemaakt van genetisch gemanipuleerde maïs. Ook zit er kwik in :-(
    Ik weet niet of dat in Nederland is toegestaan.
    Heb er over gegoogled en helaas http://zaplog.nl/zaplog/article/egypte_sluit_grenzen_voor_gm_voedsel

    Ik koop al zo weinig mogelijk voeding waar het in zit, maar nu ik dit weet laat ik het helemaal staan.
    In biologische producten zit het niet.

    Groetjes,
    Monica

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik probeer er ook op te letten. Sowieso komen de sultana's en andere koeksoorten niet meer in huis. Ik bak zelf of eet het niet. Of een stuk fruit extra of een extra boterham.
    Maar zaden en noten eten we eigenlijk weinig tot niet. Ja soms maak ik een brood met pitjes en zaadjes erin, maar daar houd het ook wel bij op. Moet toch maar eens verandering in komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Superinteressant! Ik ga beslist kijken of dit boek in de bibliotheek is.
    Ontluisterend van die Sultana's... Die geef ik de kinderen altijd mee naar school, met de illusie dat ze dan iets gezonds eten...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De moeilijkheid is,dat echt gezond eten meer tijd kost. Het maken van repen of koeken zonder troep..Of gezonde groentenknabbels,salade of soep mee naar het werk.Het kost even tijd,maar is misschien de moeite waard. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Steeds meer mensen zijn bezig met gezonde voeding en informeren zich hierover. Toch slagen producenten van koekjes en repen er nog in om ons te overtuigen (met succes) hun product te kopen omdat het alsnog 'gezond' zou zijn, zoals sultanakoekjes, granny's, evergreens en mueslibars.
    De marketing zit toch echt wel heel goed in elkaar: (goed als in: ze zijn goed in wat ze doen, niet: goed voor de gezondheid van de mensen)

    Ik moet zeggen dat ik me daar ook al aan laten vangen heb, maar zeker Pollan's boek draagt dan bij aan de bewustwording. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Dit zou eigenlijk een vak moeten zijn op school ofzo, want er zijn zoveel mensen die dit niet weten en die niet uit zichzelf op dit (of een soortgelijk) boek stoten in de bib.

    Er zijn hier en daar nog wel iet of wat verantwoorde tussendoortjes te koop voor wie zijn kind een koek wil meegeven naar school, maar die zijn dan inderdaad niet in de gewone supermarkt te vinden. Ik heb zelf wel geluk dat mijn kindjes heel graag fruit eten en bijna nooit om een koek vragen.
    Ook geef ik hen twee soorten groenten -verschillend van kleur-, iedere dag (niet dat ze dat altijd allemaal opeten en ik dwing ze daar ook niet toe, maar ze krijgen wel de kans en bovendien motiveert het me zelf ook om veel groenten te eten)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi, Sinds ik voedingstherapeut ben zijn mijn ogen ook flink geopend. Ik ben al jaren bewust met voeding bezig maar ons haastige leven trekt ons geregeld naar de makkelijke happen. En ach, gedroogde dadels en abrikozen zijn toch altijd beter dan snoep. Dat is waar maar ze bevatten wel vreselijk veel suikers. En zo zijn er meer verborgen vetten, suikers en niet te vergeten zout. Laatst heb ik gekeken naar 'de waarheid over eten'. een stuk of 12 mensen kregen meer dan 10 dagen hetzelfde te eten als de mensapen in de dierentuin. Voor het gemak hadden ze die mensen naast de apen gezet. Na ruim 10 dagen groenten en fruit, met wat zaden en noten was de lichamelijke conditie van die mensen met ruim 80% vooruit gegaan. Het oerdieet dus, en alles wat de mens zelf heeft bedacht aan baksels, toetjes en zo meer is onnatuurlijk en verdraagt ons lichaam slecht. O zo confronterend. Helaas is het wat lastig om je luchtrommeltje te vullen met een hele komkommer, 2 avocado's, een banaan, een bos radijsjes, een bos bleekselderij, een ons noten, een ons zaden en een halve broccoli. We zouden niet genoeg hebben aan ons half uurtje luchpauze.....
    Groetjes, Dagmar http://bewustconsumeren.web-log.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik geloof meteen dat het oerdieet het meest gezonde dieet is, maar om nou met een boodschappenkarretje vol vruchten en groenten naar het werk te rijden elke dag... Ik zoek nog naar evenwicht tussen gezond, betaalbaar en niet (al te) arbeidsintensief in de bereiding.

    Een collega is op het moment aan het lijnen met "gezonde" maaltijdvervangende repen. Ik heb de ingrediëntenlijst voor de grap eens bestudeerd, en ik geef een bloemlezing uit de ingrediënten:
    maltitol syrup, tapiocha starch, guargum, dicalciumphosphate, sucralose ascorbic acid. zinc oxide, copper gluconate, hydrochloride, thiamine mononitrate [..]

    Je zult er best van afvallen, maar of je er ook gezonder van wordt?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, dat was zo'n leuke BBC-serie: "the truth about food" ik heb er toen meteen het boek van gekocht en lees het nog regelmatig door. En dat eten koken veel tijd kost valt te betwijfelen. Ten eerste moet je eten koken wel leuk vinden, natuurlijk, maar vaak kost gezond eten koken net zoveel tijd als het heen-en-weer rijden naar bijv. de McDonalds. Een van de kookboeken van Nigella Lawson: Nigella Express bevat veel recepten die niet veel tijd kosten, en toch heerlijk zijn, vaak ook (niet altijd) supergezond. Ja, zo'n boek van Pollan zet je behoorlijk aan het denken, geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. 'Wat je eet ben je zelf' van Dr. Gillian Mc Keith is ook een goeie eye opener, om dat woord maar eens te gebruiken. Zowel het boek als het kookboek zijn leuk om te lezen en de recepten zijn goed uitvoerbaar. Wel vind ik dat je moet eten waar je behoefte aan hebt en dat kan dus net zo goed een stuk vlees zijn. Zaken die je niet lust zijn soms voor jou allergieverwekkers, al heeft niet iedereen die intuitie. Mijn aversie, als kind, tegen melk bleek gegrond, ik was er allergisch voor. Nu verdraag ik het met mate en dan alleen in de vorm van kaas of yoghurt.
    In Gillians boek staan ook meeneemlunches beschreven, misschien zie je daar iets tussen?
    Groetjes, Dagmar http://bewustconsumeren.web-log.nl/mijn_weblog/

    BeantwoordenVerwijderen