31 mei 2010

tijdslek

Nu grote hoeveelheden spullen, meubels en kleding mijn huishouden hebben verlaten is het tijd voor andere manieren om mijn leven te vereenvoudigen. Want zelfs nu ik op veel gebieden de bezem flink door mijn leven heb gehaald, merk ik toch nog dat ik regelmatig het overzicht kwijt ben. Of dat ik niet uit kom met mijn tijd. Of zelfs last heb van stress.

Ik heb voor mezelf eens bijgehouden waar het lek precies zit en ik kwam tot de ontluisterende conclusie dat de meeste tijd weglekt op internet. Ik volg zo'n vijfentwintig weblogs, ik houd zelf blogs bij, ben geabonneerd op talloze nieuwsbrieven, forums en newsgroups. Ik kan elke dag opnieuw helemaal verdwalen als ik aan het surfen ben.

Een paar maanden geleden zat er een duidelijk lek bij het overmatig tv kijken en nadat ik daar scherper op ben gaan letten, blijk ik dat meer dan gecompenseerd te hebben met laptoptijd. Ongemerkt breng ik, buiten mijn werktijd, zo'n vier uur per dag achter de pc door. En vraag ik me verwonderd af waarom ik zelden meer tijd heb om te sporten, voor het lezen van een boek en waarom ik grote moeite heb om mijn huiswerk op tijd af te krijgen. Tijd voor actie!

Ik heb kritisch al mijn feeds doorgesnuffeld om te kijken wat ik lees uit oprechte interesse en wat ik alleen maar lees omdat ik me er nu eenmaal ooit op geabonneerd had. Ook alle nieuwsbrieven en newsgroups zijn grondig tegen het licht gehouden. Daarnaast geef ik mezelf maar twee keer per dag permissie om mijn mail te checken: 's ochtends voor ik de deur uit ga en 's avonds na het eten.

Ik ben nog niet helemaal klaar, maar er begint zich een heerlijk overzichtelijk patroon af te tekenen. Wat overblijft heeft te maken met wat mij het meest inspireert in mijn dagelijks leven: eenvoudig leven, minimalisme, gezonde (vegetarische) voeding, tuinieren, consuminderen, mindfulness. Wat verdwijnt is Hyves, alles wat te maken heeft met wat je moet kopen, aantrekken of bezoeken om er bij te horen, nieuwspagina's die me eigenlijk alleen maar onrustig maken en recensies van hippe uitgaansgelegenheden.

Grappig hoe je leeslijst opeens een metafoor blijkt voor de overgang van je oude naar je nieuwe leven. Ik kan geen garanties geven dat mijn project gaat slagen, maar het voelt nu al weldadig eenvoudig.

11 opmerkingen:

 1. Ook ik zit te veel achter de computer, heb gisteren mijn eigen blog gemaakt en kon vannacht amper er van slapen. Sporten doe ik 's morgens VOOR ik de computer aanzet, dit om er maar zo snel mogelijk van af te zijn en dan is een uurtje achter de computer mijn beloning. Voor alle nieuwsbrieven heb ik me een maand geleden uitgeschreven en op de brievenbus zit een NEE/NEE sticker, folders die ik wil zien kijk ik op www.folderz.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb mijn ellenlange feedslijst terug gebracht tot 8 waardevolle blogs (waaronder jouw blog!) Het geeft heel veel rust. Ook beantwoord ik meteen na lezing mijn mails en ik houd mijn postvak in beperkt tot maximaal 8 berichten. De rest verwijder ik of gaat gesorteerd in een mapje. Wat me ook goed bevalt is zeker 1 of twee dagen per week de computer uitlaten. Televisie kijken doe ik al heel lang nauwelijks en ik heb ook mijn krant opgezegd. Ik lees alleen nog de Volkskrant in het weekend en wat ik niet uit heb kan ik de rest van de week nog lezen. Verder ook nee- nee stickers op de brievenbus. Mijn drie weblogs heb ik stopgezet. Dit alles geeft ruimte in mijn leven. Ik wil ook nog even terugkomen op je vorige bericht over je gesprek met je collega. In dezelfde week had ik een soortgelijk gesprek wat in mijn ogen eigenlijk verder goed verliep. Maar inderdaad bleef het ook in mijn systeem hangen. Nadat jij dat zo helder had omschreven realiseerde ik me dat pas en daardoor kon ik het uiteindelijk ook gemakkelijker van me af zetten. Dus, hierbij, dank je wel. Je hebt me iets meegegeven dat ik zeker vaker zal kunnen gebruiken! Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Els: zo te zien heb je al een aardig structuurtje voor jezelf. De Nee/Nee had ik inderdaad ook al een tijdje, maar die zit nu eenmaal niet op mijn inbox...gefeliciteerd met je blog trouwens; het is erg leuk om te doen, maar als je niet uitkijkt gaat er ook vééél te veel tijd in zitten.

  @Marian: wat ontzettend fijn om te horen dat je iets aan mijn verhaal had. Ik heb op zo'n moment altijd eerst het gevoel dat ik "overreact", dus het is prettig om te horen dat het gevoel herkend wordt.

  En 8 mailtjes in je inbox, zover ben ik nog lang niet. Ik ben de hele avond al aan het opschonen (dus stiekem toch weer een hele avond achter de laptop...), en ik heb nu tot maart 2007 (!!) opgeschoond. Maar ik vrees dat ik er nog wel een paar avondjes mee zoet ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zat ook net te overwegen om Hyves af te schaffen. Maar mijn bloglijst is een bron van inspiratie...hoewel ik hem wel geregeld check; als iets me niet meer zo heel erg interesseert gaat het blog weer van mijn lijst af. Nieuwsbrieven heb ik ook al veel opgezegd.

  Verder hebben wij precies dezelfde hobby´s, zo te zien...tuinieren, consuminderen, minimalisme, lezen, internet, koken & eten ...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hyves en Twitter heb ik afgeschaft. Linkedin is een slapend netwerk, blogland een actief netwerk. Maar je hebt gelijk, je moet heeeeeel kritisch zijn. Niet teveel reageren en niet teveel tijd insteken. Waar ik veel tijdsverlies mee heb opgedaan, zijn vervelende reacties (intieme) op mijn blog. Dat heeft me veel tijd gekost om erachter te komen wie me zo stalkte, ik was bijna geobsedeerd om erachter te komen. Gelukkig is het nu achter de rug, maar ik moet mijzelf herstellen en mijn inspiratie terugvinden. Ik was al heel ver met een boek, maar heb op dit moment alleen maar energie om te slapen, geen energie dus. Alleen maar door dat gedoe met mijn blogs.

  Verder wil ik je nog zeggen dat ik je blog heel waardevol vind, je zet me aan het denken, je helpt me bewust, duurzaam en zinvol naar zaken te kijken en met dingen om te gaan.

  Groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Roelien: helaas herken ik dat heel goed, van die negatieve reacties. Ik was niet zozeer bezig om uit te zoeken waar ze vandaan kwamen, maar ze maakten wel dat ik een beetje angstig werd. Ik ben zelfs radicaal gestopt met mijn vorige blog toen het me te gortig werd. Heel jammer, want geschreven stukjes zijn voor mij (en ik vermoed ook voor jou) minstens zo waardevol als een foto-album. Ik kan je jammergenoeg niet adviseren hierin; ik ben er gewoon uitgestapt en opnieuw begonnen, maar besef heel goed dat dat geen oplossing is. Ik hoop dat je de energie en de inspiratie voor je boek weer kunt opbrengen en ik geef je groot gelijk dat je volledig anoniem verder gaat met je weblog!

  En dank voor je laatste opmerking; uiteindelijk zijn het de prettige reacties en vaak erg goede suggesties die maken dat bloggen weliswaar een tijdrovende maar ook een ontzettend leuke bezigheid is. We hebben een leuk subcultuurtje met z'n allen :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar! Ook ik heb de tv de deur uitgedaan en zit nu veel meer op internet. Ik denk ook na over een beperking van mijn internet-tijd, maar de meest ideale manier moet ik nog ontdekken - komt vast goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja aan de ene kant heb je gelijk maar het is ook een vorm van ontspanning. Dus proberen er een evenwicht in te vinden. En dat is moeilijk in deze tijd. Er si zoveel, we willen zoveel, soms kan het wel en soms niet...ben benieuwd wie je blijft volgen.
  Twitter, hyves ed doe ik allemaal niet. Dus bloggen is naast mailen het enige. Ik werk 4 dagen, spreek veel mensen en vind het lekker om me op deze manier te kunnen uiten. Geen discussie, tegenspraak, overleg, nee ik mag op mijn blog zetten wat ik leuk vind! Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, ik ben een jaar geleden zelfs gestopt met mijn blog, het werd een heilig moeten, vond ik. Niet dat ik niet af en toe denk, goh dat zou leuk zijn voor op mijn blog, maar nee, toch begin ik er niet meer aan. Ik heb nog nooit op Hyves, facebook of MSN gezeten en mis dan ook niet veel, denk ik. Maar inderdaad ben ik de laatste tijd ook wat feeds aan het opruimen en ook flink wat nieuwsbrieven. Wat wil ik uiteindelijk overhouden? Alleen de waardevolle dingen, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat het voor iedereen verschilt: de één "haalt" meer uit tv-series of goede films, de ander uit het lezen van blogs of het zelf schrijven ervan. Ik zit nog in mijn proces(je), dus hoe veel of weinig ik overhoud staat nog te bezien.

  @Miekenoor: ik vind het een dappere beslissing om te stoppen met je blog als het als een anker gaat voelen. Ik kan me voorstellen dat dat een stuk moeilijker is dan het elimineren van een aantal feeds!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ooit verslaafd geweest aan internet en chat, kon gemakkelijk een nachtje doordoen en als ik 's middags wakker werd weer verder internetten ipv te studeren. Het heeft lang geduurd eer ik besefte waar ik mee bezig was.
  Wij hebben nu maar 1 laptop waar mijn man altijd op zit, en da's mijn grote geluk. Als ik kan, zo'n keer of twee per week, check ik mails, lees/schrijf ik op livejournal.com en lees je blog van oud naar nieuw, en daarna ga ik weer wat nuttigers doen :-) Het enige waar ik nog vanaf moet zijn de enquête-websites waarop ik me had ingeschreven (je doet online enquêtes en wordt beloond met cadeaucheques die met kerst goed van pas komen, maar het vreet te veel tijd en ik ben erg gesteld geraakt op mijn internet-privacy). Meteen even deleten :)

  BeantwoordenVerwijderen