25 maart 2010

zelf maken: deodorant

Als één van je armen tegen je lijf gespalkt is, dan ga je vroeg of laat een keer nadenken over de voor- en nadelen van deodorant (geloof me...). Ik heb verschillende soorten in verschillende prijscategorieën in huis maar ze hebben één ding gemeen: mijn huid reageert er behoorlijk gevoelig op. Dus heb ik toch eens bekeken wat er allemaal in een gemiddelde deodorant zit en dat is niet niks. Vooral in anti-transpirantmiddelen zitten behoorlijk wat dubieuze chemicaliën die misschien effectief zijn, maar ook tamelijk agressief.

Nu ben ik ijdel genoeg om te verlangen naar gladde, babyzachte, welriekende oksels (althans, één dan. De ander is voorlopig nog aan het zicht onttrokken), dus ben ik wat gaan zoeken op het internet. Al snel kwam ik talloze verhalen van lotgenoten met (over)gevoelige oksels tegen. En met spookverhalen over de kwalijke effecten van aluminium en parabenen die bestanddeel vormen van veel deo's (vooral Amerikanen blijken daar erg op beducht).

Maarrr....er blijkt ook een aantal veelbelovende en simpele recepten voor zelfgemaakte deo te bestaan. Dus zet de heksenmuts maar op en zet de ketel maar klaar!

basisrecept 1:
nodig:
een afsluitbaar plastic bakje
maizena
baking powder

werkwijze:
Meng 1 deel bakpoeder met 6 delen maizena in het plastic bakje. Sluit het deksel en schudt de substanties goed door elkaar. Breng een kleine hoeveelheid poeder onder de oksels aan met een watje. Misschien niet handig in combinatie met zwarte kleding, maar dat moet in de praktijk blijken. Beide ingrediënten wassen in ieder geval makkelijk uit.

basis recept 2:

Dit recept is meer geschikt voor mensen met een écht gevoelige huid (zoals ik).

nodig:
een afsluitbaar plastic potje
baking soda
kokosolie
optioneel wat druppels essentiële olie in een geur naar keuze (als je daar tegen kunt, want ook deze kunnen vrij heftig zijn)

werkwijze:
Meng 1 deel baking powder met 6 delen kokosolie en eventueel wat druppels essentiële olie. Goed mengen en een klein likje met de hand aanbrengen op de huid.

recept deocrème:

Deze lijkt me persoonlijk erg lekker, maar daar zijn wel wat extra ingrediënten voor nodig die ik niet standaard in huis heb. Ik ga ze vandaag bij elkaar grutten zodat ik er morgen mee aan de slag kan. Ik zal mijn ervaringen als naschrift bijvoegen.

nodig:
3 eetlepels bakingsoda
4 eetlepels cacaoboter
2 eetlepels maizena
1 eetlepel glycerine
optioneel:
een paar druppels essentiële olie voor de geur
2 vitamine E-capsules (lekgeprikt) voor de gezond

werkwijze:
smelt de ingrediënten (behalve de optionele oliën) ongeveer 30 seconden in de magnetron en roer vervolgens, na toevoeging van de eventuele oliën, tot één massa. Laat afkoelen om uit te harden.

Wrijf een hoeveelheid ter grootte van een erwtje tussen je handen glad en breng aan onder je oksels.

Nog 10 (!) ideeën voor recepten vind je hier. Hou er rekening mee dat je voor een aantal van deze recepten lege deosticks nodig hebt. Niet weggooien dus!

21 opmerkingen:

  1. De meest simpele deodorant is gewoon azijn. En niet denken dat je zuur gaat ruiken :-) Zelf gebruik ik bio appelazijn.
    En je kan ook aluin gebruiken, vooral voor diegene die zich scheren (het is ook goed voor de mannen). Hier http://www.savons-de-provence.com/pierre-dalun-naturelle-c-47.html kan je ze ook als stick kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij gebruiken nu een aantal maanden deo #2, dus kokosvet met bak-soda en maïzena. Werkt echt als een trein! Ik was lange tijd nogal sceptisch om ermee te beginnen, want ja.. het zou maar eens niet werken ;)

    Maar eerlijk gezegd werkt het beter dan menig deo uit de winkel. Zelfs voor mijn man.. en naast 't feit dat je nu geen aluminiumzout meer op je huid hebt, scheelt 't ook nog eens in vlekken op de kleding!

    Groetjes :)

    p.s. kokosvet kan nogal prijzig zijn als je het in reformwinkels koopt.. in de chinese supermarkt (den haag, rotterdam) koop ik het voor 2 euro per 500gram.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat klinkt allemaal goed. Ik neem aan,dat je hygienisch te werk moet gaan,als je een likje uit je pot pakt? Er zitten tenslotte geen conserveringsmiddelen in. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Roos zei:

    Alle cosmetica die jezelf maakt is beperkt houdbaar! Veel werk en aan snel bederf onderhevig.Ik zelf gebruik een deo kristal stick. Gaat ongeveer een jaar mee bij dagelijks gebruik,helemaal natuurlijk,goed werkend en goedkoop.
    Ik koop het bij een duitse apotheek 100 gr rond de €5. Maar zag stick ook bij het kruidvat,iets duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk! Ik had toch al altijd het idee dat ik van deo erger ging stinken. Ik ga het allemaal eens uitproberen. Waar heb je cacaoboter gekocht? Wil er graag eens witte chocolade mee maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Theresia: hee, appelazijn heb ik gewoon in huis. Ga ik eens proberen. Van aluin had ik al eens gehoord, maar dat is, vermoed ik, de stof waar ik zo op reageer; een metaalzout.

    @Linda: goede tip, van die toko. Als ik de prijzen bij de natuurwinkel zag schiet het zijn doel een beetje voorbij....

    @Izerina en Roos: uiteraard moet je maar kleine hoeveelheden maken en als meerdere mensen het gebruiken het er met een spateltje uit halen.

    @Budgetstudent: ik heb nog zo'n potje van Palmers staan, maar daar zitten ook wat andere stoffen dan cacaoboter in, dus dat lijkt me niet verstandig. I weet wel dat je het kunt bestellen bij de winkel van www.hekserij.nl en bij www.myvitality.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn oksels zijn ook gevoelig voor deodorants, maar als ik speciaal voor de gevoelige huid, of hypoallergeen koop gaat het wel.

    Wel een goed idee om zelf te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gebruik ook een deo cristal.(vergelijkbaar met aluin) Te koop bij de natuurwinkel voor ongeveer 6.50 euro. Je doet er een jaar mee en werkt prima. Is dus lang houdbaar. Hoe transpiratiegeur ruikt is ook afhankelijk van wat je gegeten hebt. Zo is bekend dat knoflook, uien en kool nu eenmaal een zwavelverbinding aangaat en daadoor sterk kunnen ruiken. Ben wel benieuwd hoe de zelfgemaakte deo je gaat bevallen! Succes.
    Groet van Jenny.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik wil even aangeven dat Aluin ook gewoon een aluminiumzout is waarvan zelfs vermoedens gaan dat het ongezonder is dan andere aluminiumzouten. De kristal deo's zijn simpelweg grote aluinkristallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een leuk blog heb je!!
    Ik gebruik het ook sinds een paar dagen en het werkt perfect.
    zelf doe ik een half kopje baking powder een half kopje maizena en ongeveer 6 eetlepen cocosolie(van de toko).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Mieke:
    Dank je! Cocosolie toevoegen is ook een goed idee. En het ruikt ook nog heerlijk... Ga ik binnenkort ook eens proberen, dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Na het een aantal weken gebruikt te hebben wil ik je vragen of jij misschien op andere plaatsen gaat transpiren.
    Ik heb nu sinds een tijdje een erg warm transpirerend hoofd en zou graag willen weten of er nog meer mensen last van hebben.(of dat het toch met de overgang te maken heeft).

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ook ik heb het receptje gemaakt van het cocosvet, de baking powder en de maizena. Wat helpt is dat ik zeker niet meer ruik, maar ik zweet nog als een otter :(

    BeantwoordenVerwijderen
  14. jaaa..kokosolie..kan ook gewoon puur, met een druppie etherische olie...maar die magnetron...dat past nou weer helemaal niet bij gezond en verantwoord! :-P

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik probeer dit ook al lang te maken, maar ik het gevoel dat het niet helemaal lukt. Mijn kokosvet (uit een geel/groenig doosje van de supermarkt) is ontzettend hard, met het maken doe ik het dus eerst altijd een minuut in de magnetron, dan is het mooi zacht. Dan doe ik alles erbij volgens recept. Als ik het af laat koelen is het weeer super hard.. Als ik het 's ochtends dan wil op doen, dan hou ik het voor een halve minuut tegen mn oksel (ik heb een stick gemaakt) maar dan lijkt het wel alsof er alleen maar poeder onder mn oksel zit.
    Heeft iemand die ook? Of iemand tips?
    Want met al dat poeder heb ik het gevoel dat het na drie keer bewegen allemaal eraf is gevallen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jouw kokosvet is geen kokosolie, het is santen, en dat is iets heel anders. je moet de echte kokosolie van de toko of natuurwinkele hebben.

      Verwijderen
  16. Bij basisrecept deel 1 staat bij werkwijze 'bakpoeder' en dat is iets heel anders dan baking soda (zuiveringszout).
    Ik ga dit ook maken! Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. baking powder=bakpoeder
    baking soda= zuiveringszout en dit heb je nodig voor een goede deo. Het is eenvoudig te maken en het werkt echt!
    Groetjes, J

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Sinds kort maak ik mijn eigen deo van baking soda en kokosvet. Ik smelt de boel, giet het dan uit op een bakpapier en als het afgekoeld is, snijdt ik het in stukjes. 's Morgens 2 stukjes onder m'n oksel ... even laten smelten en uitwrijven én ... 1 stukje in m'n mond; je kunt hetzelfde nl. prima als tandpoetsmiddel gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Waar koop je cacaoboter? Email is hartje10@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen