01 november 2009

zelf maken: kastanje puree

Een herfstige zondagochtend, een grote berg tamme kastanjes, een nog steeds ietwat grieperig hoofd. Deze ochtend leent zich prima om met mijn zoon de kastanjes om te toveren in een lekkere kastanjepuree (of sjieker: crème de marrons).

1. Sorteer de tamme kastanjes (vooral als er, zoals in ons geval, een paar eikels en wilde kastanjes tussen zitten. Die zijn niet lekker!)


2. Zet met een scherp mesje een kruisje in de schil van de kastanjes.


3. Een deel van de kastanjes wordt gepoft in een braadpan met deksel (20 minuten op een laag vuur) om meteen op te kunnen snoepen.


4. De rest van de kastanjes ongeveer 8 á 10 minuten laten koken


5. Pel de kastanjes door de harde buitenschil te verwijderen. Om een mooie, lichte kastanjepuree te krijgen ook de bruine binnenschil verwijderen. Ik ben daar te lui voor en laat de schil voor een deel zitten.

de gepofte kastanjes:


de gekookte kastanjes:


de gepelde kastanjes:


6. Meng 500 gram gekookte en gepelde kastanjes met ongeveer 100 ml room (in mijn geval: sojaroom) en 100 gram suiker (in mijn geval: rietsuiker) en een theelepeltje vanille-essence. Breng dit al roerend op een laag vuur aan de kook en laat 25 minuten pruttelen.


7. Pureer het mengsel met de hand of met een staafmixer, laat afkoelen et voilá: heerlijke crème de marrons voor bij yoghurt of ijs!

6 opmerkingen:

 1. Hoe lang kan men het bewaren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij vriezen het in per 150 gram. 's Morgens uithalen en 's avonds eten op een toastje bij 't aperitief, heerlijk!

   Verwijderen
 2. Hoe lang kan men het bewaren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het ongeveer een week in de koelkast bewaard zonder verlies aan kwaliteit, maar hou voor de zekerheid goed in de gaten of het nog lekker ruikt. Je merkt meteen aan de geur en het uiterlijk als het bedorven is.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb die in de diepvries gelegd. Maar het is heel lekker!!!

  BeantwoordenVerwijderen