20 november 2009

sushi breien

Surprises maken is elk jaar een stressverhogende factor binnen huize Bewuste Eenvoud. Beter gezegd: het was een stressverhogende factor toen we in ons oude leven nog probeerden twee meer dan full-time banen te combineren met lange reistijden en veel avondactiviteiten. En dan uiteraard op de laatste avond een originele surprise proberen te fabriceren.

Ik betrap mezelf er dit jaar voor het eerst op dat ik het heerlijk vind om een beetje mee te klussen. Bovendien zijn we voor de verandering een keer op tijd begonnen én hebben we een leuk idee, dus alle sterren staan gunstig. Mijn dochter en ik zijn namelijk sushi aan het breien. Klinkt ingewikkeld, maar valt erg mee. Zelfs als je, zoals ik, alleen maar recht-toe-recht-aan kunt breien.

dit is nog niet het volledige plaatje; er worden nog twee nigiri's (van die rechthoekjes) bijgemaakt. Eén met een stukje ei en één met een garnalenstaartje

Ik heb niet meegeteld hoeveel pennen ik precies heb gebreid maar grofweg is de werkwijze als volgt:

maki-sushi's (de plak-methode):

- knip de bodem van een klein flesje (ik heb de bodem van een zakflesje Spa geknipt) op ongeveer vier centimeter af
- brei een rechte lap in zwart (of donkergroen) van ongeveer zes cm breed en zo lang dat hij strak om de flessenbodem past
- naai met een steekje de zijkant dicht zodat je een soort koker krijgt
- doe de koker om de flessenbodem en vouw hem om

- vingerhaak een witte draad voor de rijst en een ander kleurtje voor de vulling (wij hebben gekozen voor komkommer-groen en tonijn-paars)
- plak dit in een dichte spiraalvorm op de bodem van de fles (wij hebben hier dubbelzijdige tape gebruikt)

maki-sushi (de brei-methode):

- brei een lap van ongeveer acht centimeter breed
- begin met wit voor het langste stuk en eindig met de kleur(en) van je sushivulling
- vouw de lap dubbel en zet hem met een steekje vast
- rol hem op met de sushikleur aan de binnenkant
- zet de buitenkant ook met een steekje vast zodat hij niet meer uitrolt

nigiri-sushi:

- knip de onderkant uit een pakje drinken zodat het een mooie rechthoek wordt
- brei in tricotsteek een wit kruisvormig lapje op zodanige afmetingen dat het onderste en bovenste stukje op de korte kant passen en het brede stuk van het kruis om het pakje heen gevouwen kunnen worden en aansluiten (knip evt. eerst een papiertje op maat, zodat je kunt meten)
- leg het wollen kruis over het pakje heen en naai de zijkanten dicht
- brei het stukje vis (op de foto: tonijn van dieppaarse wol) door een langwerpig stukje in rechte steek te breien, ongeveer twee keer zo lang en breed als de witte onderkant.
- naai het stukje aan drie kanten dicht, vouw het binnenstebuiten en naai de laatste kant dicht (evt. met wat vulling erin om hem bol te laten staan)
- zet de tonijn (of andere vulling naar keuze) met een steekje vast aan het witte onderstuk.

We zijn nog bezig een garnalenstaartje te breien/haken van witte en oranje wol en een stukje ei, dat met een klein sliertje nori (zwarte wol) aan de rijst wordt vastgezet. Mochten we het dan nog niet zat zijn komt er nog een blaadje sla, een stukje roze gember en een bolletje wasabi bij.

Ik zal het eindresultaat uploaden als het klaar is!

6 opmerkingen:

 1. Wow, dat is echt zo'n vet idee! Dan mis ik het surprises maken toch wel 'n beetje...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een ontzettend leuk idee, je zou ze ook gewoon op tafel kunnen zetten na de sinterklaa, zonde om weg te doen daarna. heb al je blogs gelezen , ontzettend leuk .Heb een link naar je weblog geplaatst, zou je er ook één naar ons willen plaatsen.Het gaat over het werk van onze stichting voor de straatkinderen.http://onsgezinendestichting.blogspot.com

  gr en veel breiplezier Henriëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IK krijg heimwee naar het surprises maken. Toen de Sintfeest in de familie werd afgeschaft zijn mijn man en ik samen doorgegaan. We kopen kleine cadeautjes ,maar wel met plaaggedichten. Op een andere manier geeft dat ook voorpret. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ziet er al 'lekker' uit! Ben heel benieuwd naar het eindresultaat!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar ben ik dan ook wel reuze benieuwd naar. Al ga ik er wel een beetje van uit dat het net zo spectaculair zal zijn als de reeds getoonde varianten. En hey! Dat met "alleen maar" een rechte steek! Toppie hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Word lid van ons winstgevende bedrijf zonder je druk te maken over je werk, het is een eenvoudig handelssysteem om het plan van je keuze te krijgen en een minimum van $ 2000 te verdienen met slechts een klein bedrag aan investeringen, je kunt binnen een maand tot $ 40.000 tot $ 200.000 verdienen, afhankelijk van je investeringsplan kunt u zo snel mogelijk contact opnemen met supporter via whatsapp:+447883246472
  E-mail: tdameritrade077@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen