04 maart 2014

40 zakken in 40 dagen

Ik ben niet praktiserend Katholiek, maar ik kwam laatst langs een blog waarin de schrijfster vertelde dat zij al een paar jaar achter elkaar de vastenperiode aangrijpt om haar huis te ontdoen van overbodige troep. Zij noemt de uitdaging "40 zakken in 40 dagen" maar neemt de interpretatie van het woord zak gelukkig erg ruim: iets in een boterhamzakje, een kast of in een doos opruimen telt ook.

Ik mag graag denken dat ik de troep na intensieve ontrommelsessies van de afgelopen jaren aardig onder controle heb, maar de waarheid is dat er ook regelmatig weer spullen mee naar binnen komen. Ik heb geen kantoor, dus voor mijn werk sjouw ik documenten en papierwerk mee. De kinderen groeien uit kleding en komen thuis met spullen van school. Knutselprojecten liggen verwaarloosd in een la. Tijdschriften slingeren rond. Enfin, er kan nog best wat gedaan worden aan het rommelvrij maken van huize Bewuste Eenvoud.

Met het voorjaar weer in zicht heb ik dringend behoefte aan een ruim en licht huis, dus ik heb zonder al te veel nadenken bedacht dat ik mee ga in de uitdaging. Iedere dag één plek aan kant maken in de periode van Aswoensdag (morgen dus) tot Pasen en, zoals dat hoort in de vastentijd, een vrije dag per week. Alhoewel dat bij mij niet noodzakelijkerwijs de zondag zal zijn.

De initiatiefneemster van deze 40 dagen-uitdaging heeft links op haar site naar een printbaar logboek en zelfs naar een stickervel waar je op iedere geslaagde dag een sticker mag plakken. Als dat geen motivatie is? Het wordt wat veel om iedere dag verslag uit te brengen van mijn vorderingen, maar als stok achter de deur zal ik foto's maken om in de loop van het proces een keer mijn voortgang te delen. Met de eerste geur van lente in de lucht krijg ik zin om aan de slag te gaan. Wie doet er mee?

over Katholiek gesproken: in dit schattige Brabantse kapelletje was ik afgelopen weekend

4 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee! Veertig keer hal ik niet, maar ik heb recent al wat plekken ontrommeld (meterkast, werkplekken op zolder, stoffenkast, mijn shirts en truitjes) en dit is wel een mooie aanleiding dat nog een paar keer te doen. Een keukenkastje soppen of de koelkast uitmesten en schoonmaken tel ik dan ook maar mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar heb ik al aan zoveel challenges meegedaan... Momenteel voel ik wat terughoudendheid als het gaat om het aannemen van uitdagingen.
  Maar toevallig ben ik weer erg in een opruimende mood, dus - vastenperiode of niet - ik denk dat er de komende weken veel ovebodige rommel de deur uit gaat. En zo doe ik stiekem TOCH weer mee, hé, het bloed kruipt waar het niet gaan kan... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik haal ook geen veertig, maar ik vat hem erg ruim op. Ik tel ook mee hoe ik een zak met haar bij de kapper heb achtergelaten deze week (je wilt niet weten hoe dat opruimt!) en vandaag ruim ik een enorme berg snoeiafval in de tuin op. Als ik niet te streng ben haal ik met gemak 40 zakken in 40 dagen, misschien wel meer ook! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, ik ben hier mee bezig :) Had het via een guest post op becoming minimalist gelezen. Heb van de week de keuken aangepakt, weer schoon en zakken gevuld (maar daadwerkelijk uit huis, dat vind ik wel moeilijk, denk vaak dat iets nog wel van pas kan komen). Het is goed te doen, omdat het allemaal kleine stukjes zijn die je aanpakt. Ik heb normaal de neiging overal tegelijk te beginnen en dan ligt de rommel dus door het hele huis. Nog nog knopen leren doorhakken ;)

  BeantwoordenVerwijderen