15 april 2012

kippen

Al jaren droom ik ervan ergens te wonen waar ik kippen kan houden. Maar ik woon, zoals bekend, in een Vinexwijk in Den Haag en heb een bescheiden tuin, die bovendien aan de straatkant ligt en niet afgesloten kan worden. Mijn kippendroom is dus iets voor later, als de kinderen studeren en wij meer buiten de stad en in het groen willen gaan wonen.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Naarmate ik meer las over het op een diervriendelijke manier houden van kippen, het gedrag van verschillende soorten kippen en over de mogelijkheden om kippen in een stedelijke omgeving te houden begon ik voorzichtig hoop te krijgen dat mijn droom al eerder gerealiseerd kan worden.

Het houden van kippen heeft meerdere voordelen. Het meest voor de hand liggende is dat ze eieren leggen. Ik eet zelf in principe alleen plantaardig, maar eieren die van kippen komen die lekker en verantwoord eten en op een prettige manier leven, daar zou ik incidenteel een uitzondering voor maken. Daarnaast zijn kippen levende gft-verwerkers: ze zijn dol op groenresten, ze helpen je tuin onkruidvrij houden en helpen je als bonus ook nog eens effectief van je slakkenprobleem af. De mest die je daarvoor terugkrijgt bevat veel stikstof, fosfor en kalium, wat belangrijke voedingselementen voor planten zijn. Het moet wel eerst composteren, want verse kippenmest is (afgezien van wat losse hoopjes die ze tijdens het scharrelen in de tuin laten vallen) een beetje too much voor planten. Daarnaast zijn kippen gewoon ontzettend leuke dieren. Ze zijn eigenwijs, gezellig, hebben allemaal een heel eigen karakter en ze zijn ontzettend nieuwsgierig.

En toen las ik een paar weken geleden iets over Seramakippen: de kleinste soort krielkip die er bestaat (de grootste hennetjes zijn rond de 500 gram) en die bovendien weinig geluid maakt, heel sociaal is en graag in de buurt van mensen is. Om een lang verhaal kort te maken: sinds een week ben ik de gelukkige adoptiemoeder van Djente en Nugget. Twee ontzettend schattige, grappige en gezellige Seramakuikens van een dikke maand oud. De meisjes leggen uiteraard nog geen eieren en als ze wel gaan leggen zal het hooguit formaat paaseitje zijn. Daar is het me dan ook niet speciaal om te doen. Ze wonen in een riant hok-met-ren op mijn oprit. In de ren hebben ze de ruimte om lekker rond te scharrelen of een stofbadje te nemen, maar verder heb ik de boel zo georganiseerd dat ze, als we zelf in de buurt zijn, ook los kunnen lopen. De paar keer dat de ren wijd open stond toonden ze echter nog geen interesse.

Ze zijn nu nog te klein om grotere granen door te kunnen slikken of gft-afval helemaal op te eten, maar van een klokhuis werden ze erg nieuwsgierig en een paar mieren die de fout maakten om de kortste route door de ren te nemen kunnen dit niet meer navertellen. Omdat het de afgelopen nachten nog vrij koud is geweest slapen ze nog niet in hun eigen nachthok, maar mogen ze in een alternatief nachthokje in de garage slapen. Het is in die week dat ze bij ons wonen al een vertrouwd ritueel geworden dat de dames in de schemering lekker tegen elkaar gaan liggen en dat ik ze dan voorzichtig verhuis naar hun tijdelijke hotelkamer. We hebben het dus aardig druk met onze gezinsuitbreiding, maar het is eigenlijk nog leuker dan ik vooraf gedacht had. En nu laat ik als een trotse moeder nog even wat foto's zien van ons kroost.in de reismand, hier vier weken oud

kipje-de-voorste is Djente, achteraan staat schuchtere Nugget

de gezusters twijfelen bij het stofbad. Zullen we?

25 opmerkingen:

 1. Oh wat een lief stel!
  gefeliciteerd
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik ben zo trots alsof ik ze zelf heb uitgebroed ;-)

   Verwijderen
 2. Ohh zoooo lief! Ik wil gelijk ook een stel kipjes. Hoeveel ruimte hebben ze nodig? En waren ze makkelijk te verkrijgen? Ik vind ze echt super leuk!

  Hou ons maar op de hoogte van hun avonturen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor een klein krielkipje heb je in principe genoeg aan 1 vierkante meter per kip in de ren en daarnaast nachthokruimte van zo'n 40 m2. Maar één kip is zielig, want kippen zijn echte gezelschapsdieren. Optimaal is om er drie te hebben, maar omwille van de beperkte ruimte werden het er bij ons dus twee.
   De kunst is om niet bij een malafide handelaar terecht te komen, want daar circuleren slechte verhalen over op fora op internet. Ik heb een liefhebber in Valkenburg (ZH) gevonden die zowel volwassen serama's als kuikens had en het zag er allemaal schoon en verzorgd uit. Bovendien kon hij me garantie geven dat het hennen zijn, want hanen in een woonwijk is geen goed idee.

   En maak je geen zorgen: ik zal regelmatig iets laten weten over het kippenvolkje want ik ben er helemaal vol van!

   Verwijderen
 3. Wat leuk zeg! Ik wist niet dat ze ook actief waren tegen slakken, dat maakt ze ineens een stuk aantrekkelijker...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet alleen slakken, maar ook mieren, pissebedden, wormen en noem maar op. Ik hoop dat ze ook bladluis lusten, want daar heb ik er ook nog wel een paar van :-S

   Verwijderen
 4. geweldige zet van je, veel succes en vooral , geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een lieve kipjes en wat je zegt is inderdaad zo, ze eten slakken, wormen en onkruid. Wij hadden vroeger ook kippen, zo leuk! Deze kipjes kende ik niet, ik ga ook eens zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...maar ze eten ook jonge aanplant, dus de kunst is om ze daar een beetje vandaan te houden!

   Verwijderen
 6. Leuk, die kipjes. Het ontbreekt me aan tijd, en bovendien heb ik een terriër rondlopen die erg past binnen zijn rasbeschrijving ('ongedierteverdelger'), dus de combinatie zou niet zo gelukkig zijn - voor de kippen. Maar ik zie uit naar de verhalen hier op jouw blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oooh lief. Kippen zijn zo leuk! In ons vorige huis hadden we ze ook aan de dijk lopen en ik wil echt weer kipjes terug nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh wat leuk zeg! 't Is dat mijn man niet wil...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Och wat een leuke kipjes! Wij hebben 3 kipjes. Dit is het minimum hebben ze ons verteld.
  We hebben ze nu bijna 3 jaar. Wij hebben ook een hond(echt een dolle dries) en een kat. Ze liggen allemaal achter bij ons in de tuin en doen elkaar niets.
  Nu hebben de kippen "verkering" Er zijn nl 3 eenden (mannetjes) die iedere dag bij ze zijn.Gaan de kippen in het hok, dan waggelen de eenden er achteraan en gaan ook in het hok zitten. Helaas kan de hond ze niet uitstaan, maar ja, wat wil je ook, het zijn tenslotte zijn kippen.
  Veel plezier met je kipjes hoor!

  gr. Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 3 kipjes is inderdaad ideaal, maar bij keuze tussen ruimte en aantal kippen zijn we voor ruimte gegaan. Helaas weinig andere soorten hier om verkering mee te krijgen (of het moet de sporadische duif zijn die weleens komt kijken), maar de vrijgezelle zusters hebben het met elkaar ook best gezellig.

   Verwijderen
 10. Leuk kippen en leer je nu ook kips verstaan? Ik vond het altijd zo leuk als de haan zijn harem riep met een speciaal geluidje roep hij dan een hennetje omdat hij iets lekkers heeft gevonden en dat mocht zij hebben. Ook zijn ze zeer oplettend en waarsschuwen elkaar bij overvliegend gevaar. Weten jullie dat hanen niet meer goed kunnen kraaien als ze te oud en impotent geworden zijn? ook de kam wordt minder rood en slap. Wij hadden zijdehoeders

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, wat leuk!! Kips verstaan! Ze maken inderdaad de hele dag geluidjes maar ik kan nog niet helemaal onderscheiden wat ze betekenen. En dat een impotente haan een slappe kam krijgt klinkt wel heel zielig.... ;-)

   Verwijderen
 11. Deze kippen kon ik niet zelfs nog nooit van het ras gehoord maar wat een schatten om te zien. geniet ze van jullie ''gezinsuitbreiding''.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel; ik geniet er elke dag van en kan niet wachten tot het wat warmer wordt zodat we met het hele nieuwe gezin los de tuin in kunnen.

   Verwijderen
 12. Wat fijn dat je je droom van eigen kippen zo toch hebt kunnen verwezenlijken!!! Heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he? Ik ben er ook ontzettend blij mee en snap nu al niet meer waarom ik daar zo lang mee gewacht heb.

   Verwijderen
 13. Welkom bij de club van kippengekken ;)
  Ik heb zelf 5 witte zijdehoenders (inclusief haan) en woon midden in de stad. Alles is mogelijk als je het maar wil.
  PS ik raad je aan eens te googlen op witte zijdehoenders. Ze zijn zo schattig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hoe doe je dat met poezen, katers e.d. in/uit de buurt?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat gaat eigenlijk best goed: we hebben een hek waarachter ze kunnen scharrelen (zo'n ren die eigenlijk bedoeld is om puppy's in buiten te laten lopen). En het helpt dat we zelf een kat hebben die niet naar de kippen omkijkt, maar geen indringers tolereert.

  BeantwoordenVerwijderen