29 april 2012

kippen update

Djente en Nugget wonen inmiddels alweer drie weken bij ons en we hebben samen al aardig onze routine gevonden. Tijd voor een update over onze peuterkippen!
De dames slapen nog steeds 's nachts in een klein hok in de garage. Als de zon 's avonds onder gaat zitten ze al klaar om over te stappen in het nachthokje. Het lijkt er op dat de dames dit ritueel wel prettig vinden, dus ik denk dat ik ze maar tot na de ijsheiligen binnen laat slapen. In de ochtend zitten ze meestal al klaar om naar buiten te gaan, maar soms zitten ze nog zo lekker tegen elkaar aan dat ik het kleine hok maar in het grote zet om ze langzaam wakker te laten worden. Het is uiteindelijk niet hun probleem dat ik zo nodig de deur uit moet, dus ze mogen lekker uitslapen.


Mogen we écht niet naar binnen?
Op de dagen dat ik thuis ben of vroeg klaar ben met werken zet ik een stuk van de tuin af en kunnen ze lekker rond scharrelen. Ze pikken wat onkruid weg of gaan achter een mier of een vliegje aan, maar verder zijn ze nog niet zo geïnteresseerd in het verkennen van de hele ruimte. Ze hebben nog geen idee dat ze kunnen vliegen, dus de afzetting is niet hoger dan een halve meter. Meestal willen ze na een minuutje of twintig weer graag naar binnen en gaan ze zelf in de ren op stok om een tukje te doen.


moe van het buitenspelen
De dames eten nog steeds voornamelijk kuikenmeel. Ze pikken al wel wat graan en groen maar eten het nog niet helemaal op. Het zijn natuurlijk ook nog kuikens van een week of zeven, dus dat komt over een paar weken vanzelf. Wel zijn ze verslingerd aan de kippensnoepjes. Ik probeer ze niet teveel te verwennen, maar vind het stiekem erg gezellig als ze lekker bij me komen zitten op zoek naar iets lekkers. Maar ook zonder snoepjes zijn ze zo tam dat ze nooit ver bij je uit de buurt gaan. Sterker nog: je moet soms uitkijken niet over ze te struikelen.

wie loopt nou wie in de weg?
Het weer zit niet mee sinds we de dames heben, maar ze lijken weinig last te hebben van kou of nattigheid, alhoewel ze liever in de ren blijven als het regent (en geef ze eens ongelijk). Zodra de zon schijnt - wat in de afgelopen drie weken maar twee keer is voorgekomen - begint het grote genieten en gaan de dames  uitgebreid zonnebaden in een warm en luw hoekje.
Djente in bikini
Hebben ze dan helemaal geen nadelen? Jazeker wel. Kippen zijn niet zindelijk en laten overal poep achter als ze loslopen. Ze maken een grote puinhoop van hun huis en de omgeving er omheen; overal liggen houtsnippers, ze gaan in hun voerbak zitten en gooien een hoop troep in de waterbak. Ze kletsen je de oren van het hoofd, behalve als ze slapen. En ze kunnen je ontzettend voor de voeten lopen. Maar boven alles zijn ze ontzettend gezellig en kan ik echt genieten als ik met een kopje koffie tussen de los rondscharrelende dames zit.

12 opmerkingen:

 1. We hebben nu ook anderhalf jaar kippen en ik zei laatst nog tegen mijn man, het is echt een goede keus geweest. Dochter is net een kip aan het uitlaten. Dat wil zeggen de tamme kip mee naar de voorkant waar een groot grasveld is....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, wat ontzettend leuk! Kunnen jullie de kippen ook optillen? Of lopen ze gewoon achter haar aan naar het grasveld?

   Verwijderen
 2. Klopt helemaal wat je zegt, ze zijn ontzettend leuk maar er zijn een paar nadelen. Poepjes achterlaten kunnen ze inderdaad goed, het is wel goed voor sommige planten gelukkig. En je kunt de houtsnippers evt vervangen door stro, daar kunnen ze minder mee rommelen.
  Het zijn wel ontzettend lieve kipjes hoor, genieten maar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is stro inderdaad wel een goed idee. Of een combinatie van beide, want stro heeft weer de neiging snel weg te waaien. Ik heb er nu wat brekerszand doorheen gemengd en dat lijkt ook wel te werken. Althans, het zit er pas een uur in, dus ik kan morgen pas echt oordelen.

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Ja he? Het zijn hele leuke en makkelijke huisdieren. Maar ze kunnen waarschijnlijk niet samen met een jonge, speelse hond...

   Verwijderen
 4. Wat ontzettend leuk! #ikwilnuookkippen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind die scharrelende kippen ook erg gezellig! Die van ons zijn de hele dag druk aan het pikken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook; er ontsnapt geen miertje aan hun aandacht. Helaas bleek vandaag dat de poes - ondanks eerdere onverschilligheid - wel degelijk oog heeft voor de kuikens, dus ik kan ze (nog) niet zonder oppas los laten lopen.

   Verwijderen
 6. Wij hebben hennepvezels in het binnenhok en stro in het leghok. Voor het water hebben we een watersilo. Dit is een soort schotel met een dak er op; ze kunnen er niet in zitten. Voor het voer hebben we ook een silo. Beiden zijn te koop bij de bouwmarkt, tuincentra en Welkoop. Zo voorkom je ook dat er poep in het eten/drinken komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed idee, ik heb meteen bij Welkoop silo's gehaald en inderdaad geeft het een stuk minder troep. Alleen wel in de gaten houden dat het gaatje van de drinksilo niet verstopt komt te zitten met de hennepvezels, want die spitten ze er nog weleens in :-)

  BeantwoordenVerwijderen