03 augustus 2011

spelen

Vakantie is voor mij meestal een tijd om te evalueren wat er goed ging in de afgelopen periode en wat ik wil veranderen. Dit keer hoefde ik niet lang te bezinnen om het centrale thema boven te krijgen: mijn leven heeft in de afgelopen maanden teveel om werk gedraaid. Mijn energie ging op aan de uren op kantoor, het denken aan en dromen over het werk en het thuis napraten over werk. Terwijl ik voor mijn tentje zat te mijmeren kwam steeds duidelijker het beeld boven dat ik gewoon te weinig speel. Daarmee bedoel ik niets zwaars als "het aanspreken van mijn innerlijk kind" of iets dergelijks, maar gewoon helemaal opgaan in een activiteit die losstaat van het gewone leven en dat niet direct iets nuttigs toevoegt.

Door de drukte in mijn leven en in mijn hoofd sta ik eigenlijk structureel in standje "moeten". Daarmee hebben zelfs mijn hobby's een vorm gekregen die niet zoveel te maken heeft met lummelen en lekker de tijd vergeten, maar met bezigheden die iets toevoegen. Ik heb een stapel boeken en artikelen die ik "moet" lezen, ik heb een tuin die ik "moet" bijhouden, ik ben gek op koken, maar het "moet" wel verantwoord en lekker zijn.

Sluipenderwijs is het element spel uit mijn dagelijks leven verdwenen. Geen spannende nachtelijke wandelingen of kamperen op het dakterras, want morgen is het weer vroeg dag. Niet skeeleren 's avonds na het eten, want ik ben te moe of ik "moet" nog iets doen aan mijn andere hobby's. Ik ben gewoonweg vergeten hoeveel plezier ik beleef aan tekenen, schommelen, een zandkasteel bouwen, vliegeren, een dammetje bouwen of bootje varen.

Spelen is leven. Het is geen luxe en het is niet voorbehouden aan kinderen. Spelen is een manier om je verbeelding, je creativiteit en mentale gezondheid een boost te geven. Op internet vond ik een stukje van het Amerikaanse Institute of Play (jawel, dat bestaat!) waarin een indrukwekkende lijst met voordelen van spelen voor zowel kind als volwassene stond opgesomd:
- spelen verbindt ons met anderen
- spelen stimuleert flexibiliteit en je capaciteit om te leren
- spelen is tegengif tegen eenzaamheid, depressie en angst
- spelen traint ons in volhardendheid
- spelen helpt ons sociale vaardigheden te ontwikkelen
- spelen leert ons samen te werken
- spelen is een belangrijke component in het onderhouden van sterke, gezonde relaties

Tijdens mijn vakantie heb ik besloten mezelf toestemming te geven om te spelen en vandaag ga ik lekker met de kinderen steppen.

Wanneer heb jij voor het laatst gespeeld?

7 opmerkingen:

 1. In mijn gedachten speel ik heel veel; fantaseren en in gedachten een snor tekenen op het gezicht van die arrogante voordringende dame, bv. Ook lekker met woorden of papier en potlood is al lekker. Nu ben ik wasmiddel aan het maken en zie mezelf lekker kliederen en heb er lol in.
  Ben je een beetje over je moeilijke periode heen? Je klinkt nog steeds wat gespannen. Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees je blog graag vanwege de overpeinzingen. In dit geval ook voor mij weer een helder moment. Veel dingen zijn moeten of vinden dat het moet. Dat kan anders, de boog kan niet altijd perfect gespannen zijn. Soms is iets verspillen ( tijd, spullen, geld) ook wel heel nuttig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Vlasje: hihi, snorretjes tekenen deed ik vroeger ook altijd graag. Je ziet het goed dat ik nog steeds wat gespannen ben, maar ik begin steeds meer inzicht te krijgen in de redenen waarom en ben daar, waar mogelijk, mee aan de slag. Er zijn nog wat stukjes van de puzzel waar ik nog niet helemaal bij kan, maar dat komt ongetwijfeld nog. Dank voor het meedenken en meeleven.

  @Spaarmoeder: dat is fijn om te horen. Spelen en verspillen zijn dingen die niet goed voelen in een al te calvinistische levensstijl, maar die wel degelijk wat luchtigheid kunnen brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig heb ik graag gespeeld. En doe regelmatig een potje voetbal met de hond. Of spetter in de plassen. Hier houden we soms met buren een watergevecht. Het hoeft niet lang te duren,zo maar even.Ik hoop voor je,dat het spelen langzaam vanzelf gaat en je er niet meer aan hoeft te denken.Zing je wel onder het koken?Of lekker meeswingen met de radio? Ook dat is spelen.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker hard rare teksten zingen op liedjes tijdens het afwassen...dat doe ik wel. En af en toe gek doen en rennen met de hond in het park.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zingen doe ik veel (en hard!), dat is inderdaad heerlijk ontspannend. Maar in plassen stampen, bloemen plukken, steppen en bomen klimmen, dat is véél te lang geleden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jaaa, spelen! Heerlijk!
  Ik huppel weleens, vooral op/langs de stoeprand. Als het heel hard regent en de straat staat blank, dan ga ik er zonder schoenen heerlijk in ronddansen (laatst trapte ik op een kikker!).
  Wat ik echt graag zou willen, maar niet durf: aanbellen bij alle buren en vragen: doe je mee verstoppertje?

  BeantwoordenVerwijderen