27 februari 2011

koelkastfoto's

Een aantal van jullie vroeg me al waarom het aan de andere kant zo stil was geworden. Eerlijk is eerlijk: ik vond dat ik niet echt iets spannends te melden had. Maar tijdens de vakantie heb ik weer wat inspiratie opgedaan, dus Mieb Eet is weer geactiveerd en ik heb een stukje geschreven over portiebeheer. Ik was daar na het publiceren nog even mee bezig, vandaar dat dit blogje min of meer in het verlengde ligt.

In films zie je weleens dat mensen foto's van zichzelf op de koelkast hangen als schrikbeeld. Als een soort verwijtend uithangbord: als je deze koelkast te vaak opent ga je er weer zo uitzien. Of misschien nog wel erger. Ik lees het ook weleens als dieettip: die onflatteuze foto van jezelf "op je dikst" in bikini of in een iets te strakke jurk zou het ultieme middel zijn om je consequent tot worteltjes en blaadjes sla te beperken.

Vanochtend tijdens het sporten bedacht ik me wat een raar advies dat eigenlijk is. Waarom zou je jezelf zo straffen iedere keer dat je de koelkast opent? Waarom zou je jezelf zo willen conditioneren dat je eten met "lelijk" en "dik" associeert? En zeker als de termen "lelijk" en "dik" over jezelf gaan, wat voor positiefs bereik je daar dan mee? Eten is meer dan een beetje brandstof om je lichaam aan de gang te houden. Het is heeft te maken met genieten, met traditie, met samen zijn. Sterker nog: eten kan juist het verschil maken om je energiek, fit en lekker in je vel te voelen. Dat gevoel krijg je niet bepaald als je iedere keer dat je iets te eten wilt pakken om je oren wordt geslagen met een "dikke foto".

Ik voel meer voor het omgekeerde: zoek een foto van jezelf waarop je straalt, ongeacht je gewicht. Een foto van een moment dat je je geweldig voelde, trots was op jezelf of zichtbaar genoot. Hang hem bewust niet op de koelkast, maar op een andere plek waar je hem regelmatig tegen komt. Zorg dat je die foto vaak bekijkt. Niet alleen als je een dip hebt, maar iedere dag. En neem jezelf voor om weer zo te stralen als op dat moment. Door van jezelf te houden en goed voor je lijf te zorgen. En probeer eten niet te associëren met dik en lelijk, maar met fit, energiek en stralend. Volgens mij is dat een stuk effectiever.

11 opmerkingen:

 1. Of een foto van jezelf als guitig kind, om het kind in jezelf niet te vergeten... en die mag wel lekker snoepen..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo waar. Prachtig stukje Mieb :)

  Las pasgeleden in een vrouwenblad: tien reden om lekker te zondigen. En ik dacht: zondigen? Damn, er is weinig lekkerder dan ranzige kaas met een groot glas wijn of warme chocomel met slagroom. Is niet zonde, is lekkah juist.

  Het is overal. Maar aan ongelukkige mensen is het makkelijker verdienen, daarom zien we altijd overal het negatieve van (althans, dat wordt ons geleerd)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie bespiegeling! Ik vind dat je helemaal gelijk hebt!! Jezelf afkraken is zonde van de energie en je bereikt wellicht het tegengestelde!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Juist als je eten associeert met iets positiefs komen er "gezonde"neurotransmitters vrij.Die helpen weer om juist fit en stralend te worden. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi stukje.
  Sommige mensen worden intens gelukkig van het eten van een mars, en omdat je er zo blij van wordt schijn je de calorieën nauwelijks op te slaan. Het geluksgevoel verlengt je leven en maakt positieve stofjes aan.
  Uiteraard wordt het een ander verhaal bij 6 marsen op één dag .....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja!

  Richt je op wat je wilt zijn in plaats van op wat je niet wilt zijn. Een stuk effectiever voor je geest denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal mee eens!Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat noem ik pas positieve suggestie! Volledig akkoord! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kende die tip van de afschrikwekkende foto op de koelkast niet, maar kan me wel voorstellen dat het werkt. Dat je je twee keer bedenkt voor je iets te snacken pakt. Maar jouw vraag: 'Waarom zou je jezelf zo willen conditioneren?' vind ik heel reëel.

  Volgens mij luidt het antwoord: omdat het uiteindelijk gezonder voor me is.

  BeantwoordenVerwijderen