29 oktober 2010

handwerk

Het is niet hip, maar ik ben dol op breien. Ik heb het al op jonge leeftijd van mijn moeder geleerd, die behoorlijk productief was - en is. Toen ik het huis uit ging had ik er jarenlang geen interesse in. Het paste slecht bij mijn coole imago, vond ik. Een paar jaar geleden kwam die interesse weer opborrelen. Niet omdat ik mooie patronen tegenkwam of de onstuitbare drang had om iets te creëren, maar omdat ik 's avonds op de bank vaak gedachteloos tv zat te kijken. Een erg onbevredigende bezigheid. En zo deden de breinaalden en wol opnieuw hun intrede.

Mijn eerste dekentjes werden door de kinderen dapper "knuffeldekentjes" genoemd. Vormeloze rechte en averechte lappen die nergens anders goed voor waren dan het toedekken van de knuffels Flappie en Konijntje. Maar al snel begon ik de smaak te pakken te krijgen en werden de projecten wat meer complex. Een groot bijkomend voordeel bleek, dat het erg bevredigend is om iets met je handen te maken. Breien is een erg rustgevende activiteit na een drukke dag én het scheelde me een hoop calorieën. Niet omdat het zo inspannend is, maar met een breiwerk in je handen graai je nu eenmaal niet zo snel in een bak chips. Een win-win-win situatie.

En toen doken er steeds vaker leuke patronen op van gehaakte spulletjes: mooie kleden voor over de bank, tasjes, omslagdoeken, leuke randjes voor handdoeken, de mogelijkheden zijn eindeloos. En toen ik vorig weekend door Frugal Living gewezen werd op deze geweldige site was ik op slag verliefd. Dat wil ik ook kunnen! Ik heb meteen bij de bieb een boek met de basisbeginselen gehaald en inmiddels heb ik een eerste proeflapje klaar. Nog niet bepaald het plaid met ragfijn patroon wat ik ooit hoop te produceren, maar het is een begin.

19 opmerkingen:

 1. En nu lekker gedachtenloos op de bank zitten breien, HEERLIJK, of juist vol gedachten en nieuwe ideetjes, het is ZO mediterend

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wil altijd graag leren breien, en ik kan het nu een beetje, maar het lukt gewoon niet! Ik krijg er altijd grote gaten in, en het wordt wanstaltig. Met de haakpen kan ik beter overweg.

  Overigens wil de Zeeman breien een nieuw leven inblazen, en is een campagne begonnen om breien weer op de hippe kaart te zetten! Ik vind het een leuk initiatief, en hoop dat het ze lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helaas,mijn handen willen niet meer. Maar ik heb regelmatig gebreid. Truien,sjawls,mutsen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mieb, je bent juist helemaal "in"...breien en haken zijn dé bezigheden anno 2010.
  Zalig om gedachteloos te doen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dat je breien en haken weer hebt ontdekt! Zo leuk om te doen!

  Nog een paar leuke sites:)
  Ravelry.com (als je je daar, gratis! aanmeld )kom je een hele nieuwe brei en haakwereld tegen;)

  En de onvolsprezen Attic 24(even googlen) dan kom je hele mooie gehaakte dekens etc. tegen. En niet met hele moeilijke steken ofzo.

  Mijn blog heet niet voor niets breien maar! ;)
  groetjes, Martine, die voornamelijk sokken breit en dat ook een zeer rustgevende bezigheid vind:)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat vind ik nu ook het leuke dat je kan breien en tv kan kijken ineen.
  Haken zou ik moeten ontdekken, want ik vind het altijd zo oubollig :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haken en breien zijn nu juist weer hartstikke hip. De woonbladen staan er vol mee! Oh, en haken is zo leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met Jolanda eens! Het is nu juist hip! Je hoort dat celebrities het ook doen (en juist ook om die calorieën - hihi...). Doe ik het 's avonds ook als we tv kijken.
  Ik maak bijvoorbeeld cadeauzakjes. Papier gooi je weg meestal maar dit bewaren mensen of ze geven het door...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Breien en haken is juist weer helemaal hot! Er schijnen overal in het land groepjes te ontstaan van hippe meiden / dames die samen gaan breien en haken. En al was het niet hip, als je het leuk vindt moet je het gewoon doen!

  Wat haken betreft: een granny square is zowat het simpelste wat je kan haken, want het bestaat helemaal uit stokjes en lossen. Ik zet binnenkort een patroon van op mijn blog, ik heb er net een dekentje mee gemaakt, wat toevallig lijkt op die uit je linkje.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Inderdaad, breien en haken is helemaal 2010! `T is heerlijk om te doen. Enne... ik borduur ook veel. Ik kijk dan ook erg weinig tv (maar internet wel een anderhalf uur per dag, of meer).
  Ik vind het ook erg leuk om in een huis te wonen waar veel zelfgemaakt is.
  Femke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook helemaal aan het haken geslagen!! Inderdaad heerlijk voor de tv, rustgevend en je doet ook nog iets! Het eerste poppendekentje is klaar, in grannysteek met mooi randje en ook een mooi bakje met bloemetjes. Allemaal heel makkelijk, even wat zoeken op blogs en verder en idd wat boeken uit de bieb. Wil nog wat bakjes haken en wat sjaaltjes voor knuffels. Daarna ga ik beginnen aan een knuffel. Toch maar een post maken van de week....
  Groetjes, Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 12. O, heerlijk, breien en haken. Op m'n 13e breide ik m'n eerste trui en toen ik 19 jaar werd had ik m'n vijftigste trui gebreidt. Omdat er daarna ook andere hobby's bijkwamen, is het breien weer een stuk minder geworden. Maar er ligt nu weer een voorraadje wol en de breipennen liggen ook weer klaar. M'n dochters vinden het ook heerlijk om te doen. Zelfs m'n zoon (nu 17) heeft wel eens gebreid en werd daar heel rustig van. Het is echt bezigheidstherapie met vaak mooie resultaten.
  Heel veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk hé handwerken,haken ben ik niet zo goed in maar breien des temeer. Ben momenteel druk aan het sokkenbreien voor het gezin. Maar heb onlangs nog een mooie brede omslagdoek gebreid en vorig jaar voor de mannen nog een paar truien. Heerlijk een breiwerk onder handen te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha, wat leuk dat er zoveel handwerkers rondneuzen hier! Ik voel me in goed gezelschap. En als wij nu allemaal volhouden dat breien en haken heel hip zijn, dan kan niemand het meer ontkennen :-D

  @Breienmaar: wat een inspiratie op die sites, dank voor de tip! Heb me meteen aangemeld bij Ravelry.

  @Mrs Green: Ik ga me dit weekend storten op de granny square. Ik heb nog wat faalangst, maar daar zet ik mezelf wel overheen. Als het echt alleen stokjes en lossen zijn dan moet dat toch lukken zou je zeggen.

  @Izerina: wat naar voor je dat je het graag deed en dat het dan fysiek niet meer lukt...

  @Kaatje: dat klinkt voor gevorderden, met randjes en bakjes. Ik hou je blog in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En nou niet te verslaafd raken aan Ravelry;-) Je ziet er zo ongelooflijk veel moois!

  groetjes, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Niet hip? Nog niet van Stitchin' Bitch gehoord? Megasuccesvol. Ik ben quilter en bezoek regelmatig handwerkbeurzen. Dan zitten de Dutch Knitters ook vaak in hun breicafé te breien. Leuk dat ze nu ook meer eigentijdse patronen hebben. Niks mooier dan zelfgemaakt, ook voor Sinterklaas!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je kunt je ook nog nuttig maken door mee te doen aan de actie brei voor India. Stichting Save the Children roept mensen op om mutsjes te breien voor baby's in India om te voorkomen dat ze sterven aan onderkoeling.
  http://www.breivoorindia.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Mrs. Green: wat een geweldig doel, ik ga meteen aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen