12 september 2010

terug naar de natuur

Op dit moment ben ik bezig in de Ringing Cedars serie en ik ben er nog niet helemaal uit wat ik er van vind.

Waar gaat het over? In 1995 stuit een zakenman in de Siberische wildernis op een jonge vrouw, Anastasia. Tijdens de paar dagen die hij met haar doorbrengt komt hij tot de ontdekking dat ze over een ongelofelijke wijsheid beschikt over leven in de natuur, over voeding, over menselijke interactie, over opvoeding van kinderen. Daarnaast heeft zij sterk ontwikkelde bovennatuurlijke gaven, waardoor ze op afstand mensen kan genezen en gedachten en gevoelens kan lezen.

De zakenman heeft na de ontmoeting met Anastasia zijn handel gelaten voor wat het is en zich gestort op het schrijven over zijn dialogen met de jonge vrouw. Er worden aan deze boeken allerlei mystieke eigenschappen toegedicht; mensen zeggen hun baan op na het lezen, er zijn Anastasia-communes opgericht waarin groepen mensen zelfvoorzienend gaan leven en veel mensen ervaren een gevoel van bevrijding of welbehagen tijdens het lezen. Op internet wemelt het van de Anastasia-adepten en Ringing Cedars-groepen.

Het boek zet inderdaad aan het denken. De woorden die uit Anastasia's mond zijn opgetekend zijn bijzonder en geven aan sommige thema's (familie, milieu, onze relatie met dieren) een heel nieuwe invalshoek. Maar ik moet bekennen dat ik grote moeite heb met bepaalde gebeurtenissen in het boek. De ervaringen van Anastasia met dieren komen me eerder voor als een sprookje dan als een waargebeurd feit. Ik kan me simpelweg niet voorstellen dat eekhoorns een mens noten zouden voeren of dat een mens tegen een wilde beer aan slaapt om warm te blijven. Het is Anastasia tot nu toe gelukt om in de anonimiteit te blijven, ondanks grote groepen aanhangers die de Siberische taiga uitkammen op zoek naar hun goeroe.

De overkoepelende boodschap van de boeken is er echter één die me bezighoudt. Ergens in de loop van de geschiedenis zijn we ver van de natuur afgeraakt. Dingen als geld, status en snelle kicks (een vette hap, gokken, heftige kermisattracties of gewelddadige films, vluchtige seks) werden belangrijk. En toch zijn we daar met z'n allen niet gelukkiger van geworden. De boeken geven handvatten om onze toekomst een positieve wending te geven door terug te gaan naar waar we ooit zijn losgeraakt.

Maar in hoeverre zijn we in staat om daadwerkelijk terug te keren naar de natuur? Onze hele samenleving, economie en rechtsstelsel is ingericht op eigendom, consumeren en concurrentie. Als ik het even bij mezelf houd dan weet ik dat ik een leven op zijn Anastasia's niet lang volhoud. Zonder kleding of huis om me te beschermen tegen kou en met louter eten wat ik uit de natuur bij elkaar verzamel vrees ik dat ik binnen de kortste keren bezwijk. Is onze natuur nog wel geschikt om je in terug te trekken? Is er in dit dichtbevolkte land nog wel genoeg geschikt land vrij te maken voor mensen die er met elkaar voor kiezen om zelfvoorzienend te leven?

Kortom; zijn we niet zover van onze oorsprong losgeraakt dat we niet meer in staat zijn een stap terug te maken?



P.s. Voor de liefhebber: de boeken zijn zowel te bestellen via Bol als via Amazon (zie advertentie rechts). Als je er meerdere via Amazon bestelt, is het ondanks de hogere verzendkosten goedkoper!

15 opmerkingen:

  1. Even vanuit meelees-stand komen om deze website door te geven aangezien je hier nooit bezorgkosten betaalt. Ook niet voor een boek van een paar euro. Aanrader dus voor engelstalige boeken

    http://www.bookdepository.co.uk/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant, ik had er nog nooit van gehoord.

    Ik heb wel een actiecode voor je.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Irene: dank voor de tip; die kende ik nog niet!

    @Karnelly: hee, dat is geweldig! Zou je me die willen mailen op miebheetik@gmail.com? Ik denk dat ik mijn grote kleine man heel blij kan gaan maken volgende week!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk niet dat iedereen weer zo terug naar de natuur kan als daarin kennelijk is beschreven. Wel zie ik steeds meer mensen, waaronder mezelf, gewoon genoeg krijgen van al dat geconsumeer etc. In het boek Eenvoudig gelukkig van Toor de Haas bv zie je iemand die veel meer met de natuur verbonden is dan menig mens hier in Nederland. Ik denk dat dit dichter bij komt met wat we deels weer kunnen bereiken. De ontwikkeling van veel dingen heeft natuurlijk niet stil gestaan en ontwikkeling is natuurlijk ook niet altijd achteruitgang:) Toch denk ik en hoop ik dat we wel meer balans gaan vinden in consumeren en meer terug naar de natuur. Alleen al meer basis te gaan eten zonder pakjes etc. brengt je al weer dichter bij. Zo kan je iets gaan doorbreken langzamerhand. En de een zal dit meer willen dan de ander. Ik huiver ondertussen van pakjes en zakjes en dat vind ik winst. Nu ga ik ook meer vegetarisch eten, ook winst voor mij:) En zo stapje voor stapje verder. Ik probeer laat het over me heenkomen. Gezonder wordt ik er in ieder geval van;) en beter voor mens en dier is het ook.

    Wat het boek betreft; kennelijk willen mensen toch een leidraad een houvast en daar blijven we toch naar zoeken. Geloven in God is steeds minder geworden, maar zoeken naar iets hogers iets beter dan wij zit denk ik ook wel in de mens. Of het waar is wat er geschreven is doet er denk ik niet zo toe. Het is meer dat mensen graag iets of iemand hebben die ze de weg wijst.

    groetjes, martine

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leven zoals Anastasia gaat hier niet. Zelfs zelfvoorziendend leven is maar voor een enkeling weggelegd.Maar natuurlijker leven en zeker meer respekt voor alles wat leeft,dat kan gemakkelijk. En doen steeds meer mensen,zie deze blogs. Door die Anastasia boeken raak ik nu mijn groenten en fruit in de tuin regelmatig aan. Zodat het die stoffen vormt,die ik nodig heb. En die pitten zou ik wel eens willen proberen.groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het helemaal zelfvoorzienend leven, is dat vandaag de dag niet een ''grote luchtballon''. Oftewel ik denk dat dat niet meer kan, misschien als je voldoende land etc om je heen hebt om je eigen koeien te houden voor melk,schapen, kippen etc. Ik weet dat er mensen zijn in Nederland die zoveel mogelijk hun eigen groenten en fruit verbouwen , dat is op zich zelf al lovenswaardig en heel knap in ons druk bevolkte landje.Ik denk dat je meer moet kijken wat kan ik toe passen als geen instant maaltijden en kant en klaar voedsel wilt gebruiken , maar alles vers en langer doen met wat je hebt.Zoals bv Toor de Haas in haar boek ook schrijft en ook op internet meer info over te vinden is. Dus ook kleding langer dragen en minder eisen stellen aan mode etc. Vaak zijn het van dei rage's waar mensen helemaal wild enthousiast voor gaan en na verloop van tijd hoor je er niets meer over. En meer en meer leren tevreden te zijn met wat je hebt en genieten van de (kleine) mooie dingen in het leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In Nederland? Dat kan volgens mij niet.. ik denk dat je dan al in de knoei komt met allerlei dingen die bij wet geregeld zijn.

    Maar je kunt je altijd nog aansluiten bij de Amish (iets wat ik nog immer serieus overweeg, hahaha) ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het zou mooi zijn zo te kunnen leven ....maar
    dan zouden we niet meer kunnen bloggen hé :)
    neen grapje natuurlijk..
    Maar ik vind het al goed dat deze boeken je
    meer bewust maken dat het zo niet verder kan..
    en meer terug naar de natuur te gaan.
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goede vraag. Ik geloof dat ik het ook simpelweg niet zou dúrven. Het lijkt me best een groot risico, om je helemaal te onttrekken aan de maatschappij zoals die nu is georganiseerd.

    Dan doe ik het liever op het niveau van minder uitgeven, en bewuster leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Die boeken zijn leuk verzonnen, net als dat boek over Australië op blote voeten. Maar ze kunnen mensen wel "bekeren"om eens meer na te denken over de zg verworvenheden van onze tijd en of we dat nu echt wel willen.
    kijk eens op http://transitiontowns.nl/. Dat os een reële manier om beter te leven met de aarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat het aan het denken zet is al een hele verdienste. Mensen laten nadenken daar slaagt niet iedereen in.

    Ook hier in Belgenland is het niet haalbaar (praktisch, maar vooral ook door wetten en regels) om zelfvoorziend te gaan leven. Alleen al de prijs voor een stukje grond waar je op gaat leven is gigantisch hoog, en hoe ga je dat betalen?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. "De knop gaat weer even om" met dit genre boeken en laat je kijken met andere ogen. Wel interessant om te zien dat het meerdere mensen raakt. Aantal jaren geleden heb ik boeken gelezen van Lynn V. Andrews. Ook een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Grappig stukje, ik probeer zo self suffient te leven als mogelijk.
    Niet begonnen om de natuur cq wereld te redden, maar omdat ik graag wil weten wat ik eet.
    Wij hebben melk van eigen koe, eieren van eigen kippen, vlees van eigen vee, groenten uit eigen tuin.
    Spijkerbroeken koop ik wel, maar draag ze af tot er gaten in zitten, kortom ik doe niet aan de mode mee.

    Het is ongelooflijk om te proeven hoe eten smaakt als je het zelf maakt vanaf de basis.
    Eigen brood smaakt (en vult) zoveel beter.

    Inderdaad regels in Nederland zoals al genoemd, ik woon daar ook niet (meer)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Astrid: wow, dat klinkt wel heel ideaal. In welk land ben je neergestreken dat dit voor jou wel mogelijk is?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik was vandeweek op de kinderboerderij met mijn kind. Het viel mij opeens op dat ik werd aangestaart toen ik de zwijntjes en varkens zat te aaien. Toen ik ging opletten, zag ik geen een moeder ook maar een vinger uitsteken naar de beesten en veel kindjes waren bang voor de geitjes en dergelijke. Ik bedacht me opeens dat die kindjes waarschijnlijk ook niet zullen leren, wat dat stukje vlees wat 's avonds op hun bord ligt is geweest.

    BeantwoordenVerwijderen