04 september 2010

geluk

Ik beschouw mezelf als zondagskind. Het leven gaat mij redelijk gemakkelijk af. Ik heb heus weleens tegenslag, maar ik ben gezegend met een positieve kijk op het leven én met een sociale omgeving die me helpt overeind te blijven. Ik voel mezelf dan ook een rijk mens.

Op mijn werk word ik dagelijks geconfronteerd met mensen voor wie het leven bepaald geen rimpelloze vijver is. Ziekte, schulden, lichamelijke of psychische beperkingen zijn aan de orde van de dag. En toch zie ik ook daar bij veel mensen positiviteit en vrolijkheid. Dat roept bij mij de vraag op: is gelukkig zijn een kwestie van mazzel of kun je talent hebben voor geluk?

Ik hoorde laatst dat er in de psychologie-literatuur tegenover elk artikel over geluk maar liefst 21 artikelen over depressie bestaan. Mag je daaruit concluderen dat geluk wetenschappelijk niet zo interessant is? Of wordt het niet gezien als "aandoening" en valt er daarom niets aan te verdienen door doktoren en psychiaters?

Hoe het ook zij, ik ben benieuwd hoe er in de blogwereld gedacht wordt over geluk. Dit is immers een kleine gemeenschap van ervaringswetenschappers die in ieder geval al ontdekt hebben dat het vereenvoudigen van je leven een factor is die je geluksgevoel bevordert. Zou er een recept zijn om gelukkig te worden? En als dat zo is, wat zijn dan de ingrediënten van het recept?


Als ik mijn persoonlijke ingrediënten op een rijtje zet ziet het er ongeveer als volgt uit:

1. Focus op het positieve. Probeer in elke situatie het gouden randje te zien. Leer van slechte ervaringen. Zie overal de humor van in.

2. Ontdoe je leven van overbodige ballast. Ga terug naar de kern; behoud waar je blij van wordt en elimineer de rest waar mogelijk. Zorg goed voor wat er over blijft. Dat zijn de vriendschappen, spullen en activiteiten die je wereld laten draaien.

3.  Wees speels en blijf goede vriendjes met jezelf. Heb plezier. Zorg goed voor je lijf. Neem jezelf niet te serieus. Dans, huppel, beweeg.

4.  Maak je dankbaarheid expliciet. Bedank mensen die iets voor je betekenen, waardeer kleine gebaren net zo zeer als grote. Bedenk net voor je in slaap valt voor welke dingen je dankbaar bent.

5. Adem volledig en bewust. Niet alleen hoog in je borst maar in je hele buik gebied. Verdriet, spanning en frustratie die in je lijf vast zit kun je er uit ademen.

6. Vind zingeving. Doe iets voor anderen. Ga gepassioneerd op in je hobby's.

Is dit een foolproof recept voor een gelukkig leven? Helaas niet. In een mensenleven gebeuren nu eenmaal dingen die je totaal van de kaart kunnen brengen. Maar dit zijn wel de ingrediënten die ik als eerste weer bij elkaar raap als ik op wil krabbelen na tegenslag.

Misschien maakt dat geluk niet zozeer een talent, maar meer een soort conditietraining waar soms door omstandigheden een tijdje de klad in komt. Maar na een blessure begin je voorzichtig te trainen en voor je het weet ren je weer voluit.

16 opmerkingen:

  1. De belangrijkste die ik je rijtje mis, is voor mij; ken jezelf, accepteer jezelf en als het even kan houd van jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Theresia maait me wat gras voor de voeten weg. En daarbij denk ik dat je jezelf moet voorhouden dat je het lot (toeval, het leven in het algemeen) niet kunt beinvloeden maar wel je eigen reaktie erop en hoe je ermee verder wilt leven. Dan is geluk inderdaad te trainen (nou ja,... deels).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Soms denk ik wel eens,dat de één genetisch beter uitgerust is,om geluk te zien of te maken.Dat het trainen van positiviteit,dankbaarheid,zelfkennis enz de één gemakkelijker afgaat dan de ander. In mijn naaste omgeving heb ik drie mensen met iedere winter depressieve gevoelens.De één probeert door positiviteit,het gezellig maken de winter goed door te komen. Een ander zit dagenlang in joggingpak op de bank en komt tot niets.Die stemming en gevoelens,gerelateerd aan het donkere weer ken ik gelukkig niet. Zijn mijn genen dan anders? Ik kan het geheel niet helder krijgen voor mezelf. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik probeer het geluk voornamelijk in mezelf te vinden, en dan komt geluk "vanzelf"; ook een beetje zoals het oude spreekwoord zegt "wie goed doet, goed ontmoet". Ik ben gelukkig met mijzelf en probeer mijn geluk (bijv: ik ben goed gezond, dus kan mijzelf inzetten om anderen te helpen) en positiviteit over te brengen naar anderen. Wel moet ik zeggen dan dit besef pas echt tot me doordrong toen ik bedacht dat ik zelf bepaal hoe ik mijn leven inricht én dat ik niet perfect hoef te zijn (voor wie moet ik perfect zijn? wie zijn die "ze" die wat van mij moeten denken? die gedachte kwijt zijn, was zeer bevrijdend). Geluk is voor mij essentieel de keuzes maken waar jij gelukkig van word en blijft!

    Groetjes van Jem!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is in elk geval het recept tegen teveel stress in je leven. Ik bestudeer op dit moment het vak gezondheidspsychologie en tjonge, wat heeft chronische stress een verwoestend effect op lichaam en geest. De punten die jij noemt dragen bij aan het beter kunnen 'copen' met stressoren en daarbij dus indirect tot geluk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En Gusta is mij weer voor ;-) Geluk zit 'm in het besef dat er altijd een keuze bestaat....dat is vrijheid. En die vrijheid geeft de benodigde ruimte voor geluk...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het is een levensinstelling. Er zal vast wel een klein deel in je genen zitten, maar soms zie je dat zwartkijkers, na een heftige of ogenopenende gebeurtenis, hun levensinstelling kunnen veranderen en opeens heel positief kunnen zijn. Er zijn mensen die daar een ingrijpende gebeurtenis voor nodig hebben, voordat zij beseffen dat ze voor zichzelf leven. Andere mensen zien dit al eerder in, of krijgen dit mee uit hun opvoeding.
    Mooie ingredienten heb je beschreven, helemaal mee eens dat dit de dingen zijn die je bewust kunt doen om zo geluk te kunnen creeeren.
    Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik denk dat er geen recept is voor geluk, maar dat je er zelf wel wat aan kan doen. Oa door een positieve levenshouding, en proberen niet toe tegeven aan depressieve gevoelens. Ik ken iemand in mijn omgeving die dat doet en daardoor steeds dieper in die put terecht komt .Er zijn een paar boeken die ik altijd als heel bijzonder en goed heb ervaren van Dr Norman Vincent Peale, Als de kracht van positief denken etc. Inmiddels zijn er natuurlijk al vele andere boeken verschenen. Maar je moet ook vertrouwen hebben in je eigen kracht en kunnen en uit ervaring weet ik al is het leven nog zo moeilijk en zwaar , er schijnt altijd weer een zonnetje.Alleen moet je dat zonnetje wel willen zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Na jouw blog lees ik vanmiddag van Deepak Chopra een leuk boekje "De 7 sleutels tot geluk". Het vulde elkaar aan. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een depressie moet je niet onderschatten, dat is een ernstige ziekte waarbij je leven compleet onderuit kan worden gehaald. het is te simpel om dan maar te zeggen; joh, gewoon positief denken! Niet zo sombertjes doen hoor! Je kan er wel wat aan doen, maar, dat weet ik uit eigen ervaring; je komt echt niet zomaar altijd gelijk bij een therapeut terecht die bij je past. Soms is dat zoeken en het is heel hard werken om weer uit een depressie te komen. Ik ben over het algemeen een positief denkend mens, kan gelukkig veel ook relativeren, maar als stress chronisch wordt, door wel heel veel omstandigheden kom je wel op een punt dat je een grens hebt bereikt. Niet iedereen is dan in staat weer op te krabbelen en hier hoort ook geen plaatje bij van ; doe maar even positief dan gaat het beter. het is heel jammer dat in een maatschappij waarin men langzamerhand steeds meer van ons wordt verwacht, we denken echt dat ons leven maakbaar is. Maar dat is nou eenmaal niet zo. Het meeste overkomt je maar en soms overkomt je gewoon veel te veel. Je kan er wel wat aan doen, weet ik ook uit eigen ervaring. Ik kom er weer uit en weet mijn leven weer een draai te geven, maar het is zeker niet voor iedereen zomaar weggelegd.
    Overigens; een depressie kan ook zomaar van de een op andere dag ontstaan. Geen directe oorzaak aan te wijzen. Niet bij iedereen wordt een depressie veroorzaakt door allerlei omstandighede. Waarmee ik maar wil zeggen; denk hier niet te makkelijk over!

    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Martine:
    Bedankt voor je reactie. Geloof me, ik ben daar geweest. En als je eenmaal zo diep zit dan kom je er niet zomaar uit. In mijn geval heeft het heel lang geduurd en het is een proces dat ik niemand gun. Voor alle duidelijkheid: daar doel ik niet op. Een depressie is een ziekte. En een slopende ook nog. Dat los je niet op met een beetje positief denken; het is geen knop die je om zet. Ik vind het heel goed dat je hier op wijst; destijds werd ik gek van de mensen die dachten dat je door Prozac wel weer op de been zou komen. Zo werkt dat dus niet. Bij mij was er een direct aanwijsbare reden waarom ik zo diep wegzakte, maar bij sommigen is het ook een kwestie van chemische omstandigheden; je hersenen maken te weinig van een bepaalde stof aan waardoor je steeds dieper wegzakt. En dat is verschrikkelijk.

    Wat ik wil zeggen is: ik bedoel met mijn post niet te zeggen dat iedereen zijn geluk in eigen hand heeft. Als dat de manier is waarop het over komt spijt me dat oprecht. Juist als "ervaringsdeskundige" weet ik beter dan dat. En weet ik dat ik - ondanks de ingrediënten die ik mezelf heb aangeleerd - ooit weer diep kan zakken. Maar zolang mijn chemische balans het me toestaat op deze manier positief te blijven pluk ik de dag. En als ik ooit weer zo diep weg zak als ik ooit geweest ben hoop ik met deze vaardigheden sneller boven Jan te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik denk dat geluk in momenten te vinden is zoals ik me bijvoorbeeld vanmiddag plots heel gelukkig voelde toen ik met partner en kinderen aan het wandelen was; de zon scheen en was lekker warm, het rook lekker tussen zomer en herfst in, ik voelde me zoals ik me vroeger op de akker bij mijn vader kon voelen!!! Geluk!!!
    En verder probeer ik positief te blijven denken(moeilijk) dicht bij mezelf te blijven in elke situatie, tevreden te zijn(ook vaak heel moeilijk)en het kleine geluk te herkennen(zoals vanmiddag)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Mieb,ik kreeg dit vandaag in de bus en moest gelijk aan jou denken- Duurzame Waarde kaart gratis bij de NS, met code DWK789NS. Hoop dat je er wat aan hebt, groetjes van Jem!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Geluk vind je denk ik ook door mee te buigen met je levenspad: door te accepteren wat er op het menu voor je staat, en te kijken wat voor goede dingen dat brengt.

    Er is geen schaduw zonder zon.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mooie woorden allemaal. Inderdaad begint het allemaal met de genetische "gave" om het positieve in dingen te kunnen zien. Seizoensdepressies of chemische onbalans kunnen verhinderen dat je überhaupt in staat bent om uit het dal te klimmen.

    Een belangrijke opmerking vind ik ook dat het allemaal begint met houden van jezelf en geluk vinden in jezelf. Maar ook in een sociaal vangnet; fijne vrienden een hechte familieband. Mooi om over dit soort dingen na te denken en er reacties op te krijgen. Alleen al het denken over geluk maakt blij :-)

    En over blij gesproken:

    @Jem:
    ik heb de code gebruikt en de kaart is onderweg. Erg bedankt, you made my day!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Volgens mij zit geluk in je zelf. Persoonlijk voel vaak heel gelukkig. Ik kan lopen jubelen als mijn woonkamer aan de kant is en ik een bloemetje op tafel heb. Dat wil niet zeggen dat ik nooit een dipje heb. Maar dit is niet vaak.

    BeantwoordenVerwijderen