16 oktober 2009

voetstap

In mijn wijk wordt groenafval niet gescheiden opgehaald. En het papier ook niet, laat staan plastic. In mijn straat staat een soort ondergrondse vuilcontainer, waar zo'n beetje alle soorten afval in vuilniszakken in gaat. Regelmatig staan er ook zaken als kapotte kinderfietsjes, plastic tuinstoelen of bouwafval naast. Diverse mailtjes naar de gemeente met het verzoek om gescheiden inzameling te faciliteren lopen tot mijn frustratie op niets uit. En dat in één van de vier grootste steden van Nederland.

Voor mij persoonlijk heeft bewuste eenvoud niet alleen te maken met minder geld uitgeven. Het gaat mij er ook om een zo klein mogelijke voetstap in te nemen op deze aardbol. Daarom ben ik al een paar jaar geleden gestopt vlees te eten (en geloof me, dat ging niet vanzelf!), ik recycle zoveel mogelijk, eet voornamelijk onbespoten groenten uit mijn moestuin, waar bovendien geen andere energie voor is gebruikt dan zon en (regen)water.

Ik leef zoveel mogelijk vanuit een persoonlijke opvatting van goed rentmeesterschap: ik wil een aarde nalaten die ook nog leefbaar is voor volgende generaties. En leefbaar bedoel ik in de meest ruime zin van het woord: niet alle bronnen uitputten, maar ook mijn kinderen tolerantie bijbrengen, solidariteit tonen.

Dit klinkt allemaal erg hoogdravend en als ik dit soort prachtige overtuigingen bij anderen lees raak ik ook altijd een beetje ontmoedigd. Ik voel me een amateur-idealist; als de muis die tegen de olifant zegt: "Wat stampen we, hè?". Maar als ik het vertaal naar mijn eigen, simpele leventje, ben ik al best trots op de babystappen die ik heb genomen om mijn bijdrage te leveren.

Omdat je het in de stad eigenlijk niet echt kunt maken om een stinkende composthoop bij je huis te maken, heb ik sinds een paar maanden bokashi-emmers staan: Luchtdichte emmers waarin GFT-resten niet rotten, maar fermenteren. Dat scheelt een hoop stank (heb de emmer zonder problemen in mijn keuken staan!) en levert bovendien heel waardevolle voedingsstoffen op voor mijn tuin. Ik heb afgelopen zomer zelfs potten met frambozen en bosbessen rechtstreeks in een laag bokashi geplant, afgedekt met wat aarde, en na een paar weken was het allemaal vruchtbare grond geworden waarin het wemelde van de wormen. Hoe gezond wil je het hebben?



Papier en glas houd ik - uiteraard - gescheiden en breng het naar de respectievelijke bakken in een andere wijk. En deze week ben ik ook begonnen mijn plastic te scheiden. Weliswaar hebben we daar in deze stad nog geen bakken voor, maar als we de komende tijd op familiebezoek gaan komen we vast wel iets tegen. Het ligt gewoon in de kofferbak. Daarnaast doe ik van alles wat bijna zo vanzelfsprekend is dat ik schroom om het hier op te schrijven: spaar- en ledlampen gebruiken, in de goedkope uren wassen en alleen met een volle trommel, was aan de waslijn laten drogen, voor elke aanschaf kijken of het tweedehands kan, kapotte spullen zoveel mogelijk repareren in plaats van vervangen, de verwarming een graadje lager.

Steeds ben ik op zoek naar manieren om op een luchtige en "niet-masochistische" manier verder te gaan om de plek die ik inneem op deze aarde reduceren. Hebben jullie nog tips?

6 opmerkingen:

  1. Ik vind je streven nobel en doet je al veel goede dingen. Maar nachtstroom gebruiken lijkt me weinig nuttig; je verbruikt stroom die gewoon geproduceerd is als alle andere....
    Het is gewoon een maatregel van de energieproducent om zijn netwerk op spanning te houden en over 24 te verdelen...
    Dit geheel terzijde van je inzet, hoor!
    Vind je moestuin-inspanningen enorm goed. Die mogelijkheid heb ik helaas niet. We hebben wel fruit in de tuin. Heerlijke druiven, nog warm van de zon, puur natuur!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Buffer, je hebt natuurlijk gelijk over die nachtstroom: dat is meer een bezuinigingsactie dan een milieuvriendelijke.

    De moestuin is trouwens een vrij nieuwe aanwinst, die heb ik pas sinds april. Maar als je in je eigen tuin of op een balkon graag een klein maar productief stukje moestuin wilt hebben moet je eens ter inspiratie kijken bij http://www.makkelijkemoestuin.com. Ik heb het zelf op die manier helemaal te pakken gekregen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. nou ik herken heel veel ,ik kijk altijd bij het grofvuil of er nog iets staat wat ik kan gebruiken, de oogst van de afgelopen maand een terracotta tuinhaard, waar alleen een stuk aan de bovenkant af was, kan mijn vriend wel een stuk van afslijpen zodat hij weer nieuw lijkt, en een gietijzeren tafelpoot , waar ik een vogelvoedertafel van ga maken met een dienblad wat ik ook bij het afval vond. Verder maak ik schoon op een school waar regelmatig brood weggegooid word, dat neem ik mee voor de vogels ook appels vinden gretig aftrek. Bovendien worden er regelmatig spullen weggegooid die ik ook meeneem voor eigen gebruik of voor mijn vriend die een eigen bedrijfje heeft of voor in de kleding container of ik breng het naar de kringloop, zo bespaar ik mezelf en anderen niet alleen geld,maar ook grondstoffen die anders nodig geweest waren om de produkten te produceren, misschien helpt het niet echt veel, maar als iedereen het deed zou het zeker helpen,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Johmar, ook ik ben een groot liefhebber van vuilnisjutten. Ik merk dat er de laatste tijd een hoop concurrentie bij is gekomen, maar als je creatief naar de spullen kijkt, blijft er genoeg moois over. In had kader van: your trash is my treasure!

    Je tip om spullen van het grofvuil naar de kingloop te brengen is nog wel een mooie. Daar was ik eerlijk gezegd nog niet op gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een aantal maanden geleden heeft mijn moeder haar zolder uitgemest. Ze had vanalles naar het containerpark gereden, ze heeft niet eens stilgestaan bij de optie van kringloopwinkel :( Er is nog een grote bewustwording nodig bij deze generatie, maar als wij jongeren het goede voorbeeld blijven geven komen we er wel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @anoniem: grappig is dat: wij kunnen veel leren op het gebied van repareren, naaien en inmaken. Maar het idee van een Kringloopwinkel vindt ook mijn moeder nog steeds een beetje "viezig" :-D

    BeantwoordenVerwijderen