19 oktober 2009

bewust onbekwaam

Als beginnende consuminderaar ben ik nog erg op zoek naar een ideaal evenwicht tussen kopen en zelf maken. Tussen luxe en eenvoud, tussen gemak en afzien. Hoe ver ga je in het streven naar een eenvoudig leven?

Al jaren knip ik zelf de haren van mijn gezinsleden. Ik realiseerde me niet eens wat een geld ik daarmee uitspaarde, totdat ik wegens mijn blessure tot de kapper "veroordeeld" raakte. Wat een prijzen! En echt, met een beetje gezond verstand is het helemaal niet moeilijk om een acceptabel kapsel te knippen. Er zijn zelfs knipcursussen op Youtube te vinden.

Omdat ik graag soja-yoghurt eet en dit in de winkel behoorlijk aan de prijs is, maak ik zelf voorraden in een yoghurtmaker. Kwestie van een theelepeltje yoghurt, wat sojamelk toevoegen, nachtje in de yoghurtmaker et voilá: de volgende ochtend weer een verse voorraad.

Ik maak geen gebruik van dure gemaksdiensten: ik heb geen werkster, de ramen lap ik zelf (uhm.... af en toe dan...), ik haal de boodschappen - in tegenstelling tot veel buren hier - zelf uit de winkel en ik bestel nooit eten, maar zorg dat ik een noodvoorraadje gemaksvoedsel in de diepvries heb liggen. Ik volg het nieuws via internet (geen kranten dus), ook de tv-gids is digitaal en kost me dus geen extra centen.

Maar er blijven regelmatig lastige momenten. Zo mag ik graag woon-, mode en kooktijdschriften lezen en dat is een behoorlijk dure hobby. Nu ik drie keer per week revalideer blijf ik aardig op de hoogte via de leestafel in de wachtkamer, maar het blijft een zwak punt. Via mijn werk heb ik een degelijke maar oersaaie agenda voor 2010 gekregen, terwijl de glossy agenda's in de boekenwinkel me verleidelijk aankijken. En dan schoenen.... Ik ben redelijk bedreven in het scoren van hippe tweedehands kleding, maar voor schoenen heb ik een blinde vlek.
En wat te denken van: een keer naar de sauna of schoonheidsspecialiste? De sportschool? En - de meest lastige van alle dilemma's - een uitstapje met vrienden die er een heel andere levensstijl op na houden?

Ik bevind me in de ontwikkelingsfase Bewust Onbekwaam. Ik heb het consumindergedrag nog niet in alle finesses onder de knie, maar ben me wél pijnlijk bewust van waar ik in mijn oude patroon verval. En wat heb je aan een keer lekker uit de band springen als je je daarna schuldig voelt?

Hoe maken jullie de afweging tussen luxe en eenvoud? Hoe bepaal je het omslagpunt waarop je jezelf (of je gezin) tekort doet?

8 opmerkingen:

 1. ik lees net met je mee, maar ik consuminder al jaren waar het eerst om het budget was is het inmiddels omdat het gewoon belachelijk is wat er allemaal weggegooid word.
  maar goed over mijn zwakke punt .... woonbladen...
  ik heb er al flink in gesneden, maar op 2 heb ik gewoon een abbonnement. dit is voor mij de grens. woonspulletjes koop ik in de kringloop.
  kleding in de uitverkoop waar het vaak goedkoper is dan in de kringloop laarzen koop ik in de zomer (ik heb wel een dure smaak maar daar doe ik dan ook lang mee)
  uit eten doen we niet zoveel, we nodigen liever vrienden en familie thuis uit en koken uitgebreid (ook een van onze hobby's)
  verder bezuinigen we op:
  - droger
  - stroom (voor 7 uur sta ik al te strijken )
  - alles wat stuk is wordt of gemaakt of via marktplaats weer aangeschaft
  - boodschappen ik weet inmiddels wat een echte aanbieding is en die koop ik dan goed in zo koop ik bv deze week alleen rundergehakt.
  -als hobby kweek ik ook groente in mijn tuin
  dus kies een hobby die wat oplevert of niets kost
  - ik zit niet op een sportschool maar fiets per dag 13 km en loop 1,5 flink door met de hond
  -ik gebruik ook geen onzin dingen zoals yoghurt met een smaakje (die maak ik zelf)

  dus al met al weeg ik het af met de ene kant wil ik dit laten en aan de andere kant wat kost het de natuur..
  gr jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Jenny, dank voor je reactie.
  Inderdaad is het kiezen van een hobby die iets oplevert een hele mooie; sinds het voorjaar van 2009 heb ik een groentetuin en na de nodige beginnersfouten heb ik de smaak inmiddels te pakken. Dingen als yoghurt met een smaakje (ken je die met koeienvlekken??!!) komen er hier ook niet in, maar ik merk dat mijn kinderen nog wel erg gevoelig zijn voor leuke reclames. De groeistuipen zitten met name in afspraken met vriendinnen die niet gevoelig zijn voor het consumindervirus.

  Oja, en die woonbladen: ik heb sinds vorige maand samen met een buurvrouw een abonnement op een woonblad waarbij je kaartjes voor de woonbeurs kado kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe herkenbaar! Tijdschriften is ook een van mijn zwakke kanten. En ik heb vriendinnen die me erg dierbaar zijn, maar wel verder weg wonen en waarmee ik altijd iets doe dat (veel) geld kost. Dus uitstapje plus treinkaartje. Ik beperk dat soort bezoekjes wel, maar ik wil ook mijn vriendinnen niet kwijt.

  PS: hartelijk dank voor je digitale hart onder de riem!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, ik lees sinds kort je weblog, omdat het precies over die dingen gaat waar ik de laatste tijd ook mee bezig ben, dus heb ik je in mijn rss lijstje gezet.

  Heel herkenbaar, die keuze tussen luxe en eenvoud. Vaak genoeg kies ik nog steeds voor de makkelijke weg en zit ik me de rest van de tijd schuldig te voelen, wat ook weer niet helpt. Daarom probeer ik de luxe te vinden in de eenvoud zelf. Maar ook dat is niet makkelijk. Het omslag punt hebben we nog niet gevonden. Die stel ik steeds wat meer bij (naar beneden toe). Ik denk, wanneer je je er ongemakkelijk bij voelt of dat het onredelijk veel tijd kost om iets te bereiken, dan ben je net te ver gegaan. Zoiets dan.

  Wat de tijdschriften betreft, wij hebben een om-en om abonnement met vrienden. Het ene jaar gebruiken wij de goedkoopste aanbieding van een tijdschrift, en het jaar daarna nemen onze vrienden weer een abonnement. Werkt prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Patrick, fijn dat je meeleest. "De luxe vinden in de eenvoud zelf" verwoordt het inderdaad heel mooi. Maar ook dat valt niet altijd mee.

  Ik heb in het begin veel inspiratie gehaald uit het boek 'Je geld of je leven', maar de wijze waarop de auteurs het aanpakken gaat me dan weer net een slag te ver. Douchewater opvangen om de wc mee door te trekken? Met een soort slaapzak-met-mouwen in het halfdonker op de bank zitten om energie te sparen? Nee, ik hou toch wel van iets meer comfort.

  Het idee van een om-en-om abonnement ga ik meteen in de groep gooien. Ik moet dan alleen van mijn slechte gewoonte af om interessante artikelen uit te scheuren. Een abonnement op Genoeg is in mijn geval trouwens gewoon een investering, dus die tel ik niet als luxe-artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het boek 'Je geld of je leven' staat ook bij ons op de boekenplank en heeft wel het een en ander wakker geschud. Ehm...Douchewater opvangen om de wc mee door te trekken? *bloos* ehm..dat werkt toch prima hoor! :-) haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Patrick: :-D
  Ik heb het wel geprobeerd hoor, maar de shampooresten deden mijn toiletpot geen goed, waardoor ik weer extra moest schrobben met agressief spul. Schoot zijn doel een beetje voorbij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey allemaal,
  Even een korte reactie over de woonbladen e.d
  Waarom lenen jullie die niet gewoon uit de bieb? Ook daar kun je zulke bladeren lenen alleen ze zijn dan hoogstens een maand verouderd maar de nieuwste kun je wel gewoon in de bieb zelf doorbladeren en vaak kun je er ook nog een kopje koffie erbij drinken.
  Is maar een idee natuurlijk,
  Groetjes angelique

  BeantwoordenVerwijderen