Ik probeer een balans te vinden tussen ruimte geven aan mijn kinderen om hun identiteit uit te drukken en ze anderzijds bewust te maken dat de commercie er belang bij heeft om ze dit soort onzekerheid aan te praten. Meestal wint de commercie het van hun (eigen)wijze oude moeder. We hanteren een budget voor zaken als kaftpapier, schriften en agenda's. Daarbinnen mogen ze zelf hun inkopen doen. Voor kleding doen we niets extra's; dat is gewoon inbegrepen bij het kleedgeld (oudste) of de reguliere vervangingen door het jaar heen (jongste). Nu moet ik zeggen dat ik toch verrast was dat mijn zoon in de afgelopen periode opeens zo'n acht centimeter meer telde dan voor de zomervakantie en dat zijn schoenen twee maten te klein bleken. Na weken van korte broeken en teenslippers had ik dat niet helemaal aan zien komen. Dan kan ik principieel zijn over de terug-naar-school-indoctrinatie, maar hij moet toch iets aan kunnen trekken. Het wordt dus nog even een uitdaging de komende dagen om hem tot het weekend gekleed te houden; daarna duiken we maar eens de uitverkoop in voor nieuwe broeken (iemand een tip waar ik betaalbare spijkerbroeken, maat 164 mét knopen-elastiek voor mijn gespierde spijker kan vinden?).
Een andere terugkerende discussie met mijn kinderen is de lunch. Beiden weigeren stelselmatig een broodtrommel mee te nemen: neemt teveel ruimte in in de toch al volle schooltas en is erg "uncool". Maar brood in een zakje belandt onherroepelijk in de vuilnisbak want wordt als "zompig" bestempeld. We hebben hier al menig discussie over gehad, maar ik trek aan het kortste eind. Na verschillende experimenten met mueslirepen en ontbijtkoek (mijn mening: dure en ongezonde troep) dacht ik in de VS De Oplossing gevonden te hebben: trailbars. Voedzame, energierijke en gezonde repen met noten, zaden en gedroogd fruit die goed blijven in de rugzak. Tijdens lange wandelingen hadden we dat al proefondervindelijk vastgesteld. Tot mijn verbazing kon ik echter nergens een goede Nederlandse variant vinden die niet stijf staat van de high-fructose of andere suikerige troep. In de natuurwinkel was wel iets te koop wat enigszins in de buurt kwam, maar dat is een onbetaalbaar alternatief om dagelijks mee te geven. Om te voorkomen dat de lunch voortaan bestaat uit gevulde koeken en kaassoufflées uit de schoolkantine ben ik met behulp van good old internet aan het kokkerellen geslagen en het moet gezegd: met resultaat. De trailbars zijn zo ongelofelijk lekker dat het ons alle zelfbeheersing kost om ze niet te snel soldaat te maken. Het recept vind je hier. De ingrediënten komen vooral uit de natuurwinkel en zijn bij elkaar vrij prijzig, maar als je het omzet in repen kost het bij elkaar nog geen 60 cent per reep. Dat leek me wel een positieve businesscase.
Hoe is jullie terug-naar-school week verlopen? Hebben jullie tips om de kinderen ook op school gezond en betaalbaar te laten eten?
gebroedelijk met elkaar in mijn piepkleine oven |
de kleur doet het eindresultaat geen recht; in tegenstelling tot wat het lijkt: ze smaken niet naar gerecycled papier |
Onze zoon is ook een gespierde spijker met maat 164, de H&M heeft spijkerbroeken met knoopsgat elastiek. Maar we kijken ook vaak op marktplaats.
BeantwoordenVerwijderenIk zal het recept zeker uitproberen, onze zoon eet wel gewoon brood uit een bakje (gelukkig)
Ik zal nog eens kijken bij de H&M, maar een paar maanden geleden leek het erop dat het na maat 152 zo'n beetje ophield...ik houd hoop!
VerwijderenGisteren (zaterdag) bij H&M twee skinny spijkerbroeken gekocht voor zoon van 13 ook heel skinny. Tweede paar was voor de helft ofzo dus ook nog leuk in prijs.
VerwijderenMijn vriendin had idd ook een nieuwe garderobe aangeschaft voor de eerste schooldag. Onze kinderen zijn 4, dus nog helemaal niet gevoelig voor nieuwe spullen. Het zijn vaak de ouders die dat nodig vinden.
BeantwoordenVerwijderenMijn manneke zijn schoenen passen nog prima en ook had hij nog genoeg kleren in de kast hangen. Een nieuwe garderobe vond ik dus niet echt nodig.
Vervelend dat je kinderen geen broodtrommel mee willen nemen. Het wordt ze ook wel makkelijk gemaakt met een kantine. Er zijn geloof ik bij greenjump wel alternatieven voor een broodzak of trommel.
Ik heb inderdaad een recyclebare broodzak van greenjump. Die gebruik ik inmiddels zelf, want ik ben kennelijk minder gevoelig voor zompigheid :-)
VerwijderenHier gelukkig geen discussie over het eten. Geen gezeur maar gewoon een trommel met brood mee wat te drinken in een beker en en stuk fruit. Wil je het niet dan is dat je eigen probleem en moet je maar honger lijden (wat een sportende jongenspuber echt niet wil) of iets in de kantine kopen. Dit doe je dan wel van je eigen zakgeld. Natuurlijk is dat wel zonde van het zakgeld en daarom doen ze dit dus niet. Vandaag de oudste naar school met een tas met 12 boeken en dan ook nog schriften, etui en rekenmachine mee maar er past toch nog gewoon zijn eten bij. Hier zijn ze dus niet anders gewend.
BeantwoordenVerwijderenMoeder van drie
Tja, waarschijnlijk ben ik gewoon te soft geweest en had ik dit "probleem" in de kiem moeten smoren. Maar het kantineverhaal vind ik een erg slecht alternatief, nog los van de kosten.
Verwijderenik zou voor die broeken ook denken h en m of c en a.....
BeantwoordenVerwijderenEn hier eten op school ook de grootsten wel gewoon meegenomen brood afgewisseld met een soort van zelf verzonnen en variërende ingrediënten, hartige muffins( die zijn al een beetje zompig van zichzelf) of ook wel een (aldanniet zelfgemaakte) tortilla belegd mee.( tortilla is ook enigszins klef van structuur :-) ) Ook zelf gebakken foccacia achtig-brood gaat graag mee, en daarvan moeten ze echt ervoor waken dat de klasgenootjes het niet wegkapen.
Maar het valt mij wel steeds vaker op dat het lijkt of het blijkbaar normaal is voor de middelbare scholier, geen brood oid van huis mee te nemen, maar tussendoor of na school, snel kant en klare ehm troep/eten te kopen. Niet lijkt me dit een behoorlijk dure hobby, is het uiteindelijk ook wel gezond vraag ik me af? Het lijkt veelal vergezeld te worden van een xl blik energie drank ook nog :-(.
Mijn dochter (15) staat in haar klas bekend als zij die elke dag een appeltje of ander fruit eet.....en bij allerlei schoolactiviteiten waar broodje bij uitgedeeld worden en bv 1 stuk fruit, krijgt zij al het fruit, omdat bijna niemand het eet.
Wonderlijke wereld is het toch he....
Ja, dat is het zeker. Er schijnen kinderen te zijn die iedere pauze bij de buurtwinkel een zogenaamde rolmops (zo'n cakerol met slagroom en jam) als lunch naar binnen werken. Muffins en tortilla's zijn een goed idee, ga ik ook eens proberen! En die foccacia, hoe geef je die mee?
VerwijderenOh hmm jah in bakjes/dozen gaat het eetwerk mee, wel heb ik diverse kleine doosjes, die makkelijker in de tas zitten, maar het doosvolume is hier eigenlijk nooit een punt.Een foccacia bv met olijfjes en tomaat bestrooi ik ook nog met geraspte kaas(of van die gistvlokken), zodat extra eigenlijk overbodig is.
VerwijderenTja, ik moet ze toch van die dozen-afkeer af zien te krijgen, want het is erg onpraktisch....
VerwijderenHier nog geen discussie over brood en fruit, de oudste begint pas eind deze maand op de basisschool. Daar krijgt ze straks een vast fruitmoment en brood eet ze straks ook op school samen met de andere kinderen. Koeken, chocolade e.d. mogen niet mee gegeven worden. Dat is wel iets makkelijker, zien eten doet ook eten. Eigenlijk is het schandalig dat een school troep verkoopt aan kinderen. Hoe is het gegaan, nemen je kinderen de zelfgemaakte koeken wel mee en niet mee terug?
BeantwoordenVerwijderenDe zelfgemaakte koeken kennen weer een andere uitdaging: hoe breng ik ze de nodige zelfbeheersing bij om ze niet al op de heenweg op de fiets allemaal op te eten :-)
Verwijderenik had een kind dat juist geen zin had om mee te doen met de massa en dat vertaalde zich bijvoorbeeld in het kopen van de meest saaie agenda ,die dan natuurlijk ook niet veel kost, in de loop van het jaar werd deze agenda dan gepersonaliseerd door er stickers ,fotos in te plakken en er in te tekenen. ook qua kleding wilde zij er niet uitzien als de rest van haar klasgenootjes, we kochten dan ook regelmatig kleding in de kringloop of een andere 2e hands kleding zaak en die werd dan aangepast aan haar eigenzinnige smaak. verder kreeg ze gewoon brood mee en als ze iets anders wilde eten ,moest ze dat van haar eigen geld kopen.
BeantwoordenVerwijderenGelukkig zijn mijn kinderen geen "meelopers" in de zin van merkkleding, statussymbolen en stoer gedrag. Leuk en knap dat je dochter zo haar authenticiteit weet te bewaren. Ik zie dat de sociale druk op een middelbare school groot is, dus ik ben stiekem ook wel trots dat die van mij daar niet voor lijken te bezwijken.
Verwijderenik woonde vlak bij de middelbare school.. toen mijn 4tal daar nog op zat.. en ze kwamen met veel vrienden allemaal tussen de middag gewoon thuis eten..
BeantwoordenVerwijderenik zorgde dat de tafel gedekt was en er was thee.
10 minuten lopen en kwartiertje eten en weer 10 minuten lopen naar school.
qua kleding...van af de 1e klas van middelbare school kregen ze om de 3 maanden kleedgeld (echt niet veel!) zij kochten dan zelf zo goedkoop mogelijk zoveel voor hen leuke kleding in bv outlets of opheffingsuitverkopen, de markt en soms ook 2e hands.
dit slaat 2 vliegen in 1 klap.. ze trekken alles aan.. ze hebben iets nuttigs te doen als ze vrij zijn!
gekke combi's geen bezwaar! (zie nog mijn oudste met knalrode kabelgebreide kousen tot over de knie met zwarte maillot en rood minirokje en zonnebril en geel gestreept tshirt naar school lopen.. ahahahah op een snikhete dag!)
oudste zoon kocht de eerste keer van al het geld een paar merk schoenen en was zooo teleurgesteld dat ze na een maand voetballen ook zo afgeragd waren als de goedkope versies die hij eerst kreeg, dat hij NOOIT meer een merk kocht.
ik moet zeggen dat mijn dochters er meer voor op uit trokken dan mijn zoons.. die liepen meestal naar de markt en kochten daar spijkerbroeken van een tientje en wat tshirts of zo.
Zo, dat is ideaal, op 10 minuten lopen! Bij ons is het een dik half uur fietsen, dus dat schiet z'n doel een beetje voorbij.
VerwijderenMijn dochter heeft kleedgeld en weet van een bescheiden bedrag een ongelofelijke hoeveelheid kleding te kopen. Kwestie van strategisch combineren tussen uitverkoop, rommelmarkt en Primark/H&M. Mijn zoon is zo zuinig dat ik vrees dat hij zijn kleedgeld zou oppotten tot z'n kleding van z'n lijf valt. Ik wacht dus nog even totdat hij er zelf aan toe is en tot die tijd beheer ik zijn garderobe.
Bij Duntler berkopen ze ook broekenmet knoopsgaten elastiek.
BeantwoordenVerwijderenIk koop broeken bij de C&A en zet er zelf knoopsgatelastiek in. GEwoon een sneetje maken in de binnenkant van de broekband, knoopjes erop naaien, elastiek door en door vaststikken met de naaimachine. Ik heb meters liggen dus als je wat nodig hebt mail je maar dan stuur ik het op.
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het lieve aanbod. Ik heb van een buurvrouw ook een stuk gekregen, dus ik ga er binnenkort eens mee experimenteren. Het klinkt niet al te ingewikkeld, maar ik ben ook niet erg handig met dit soort dingen....
VerwijderenBij WE hebben ze ook. Op dit moment loopt de actie 50% voor de tweede broek.
BeantwoordenVerwijderenHet spul blijft mooi en ze hebben meerdere kleuren en modellen jeans.
Dank voor de tip! We zijn inmiddels ook geslaagd bij de Hema (14 euro voor een broek mét elastiek was erg redelijk), maar niet zoveel keuze in modellen. Toch ook eens bij de WE neuzen.
VerwijderenSchool, de mooiste tijd van je leven!
BeantwoordenVerwijderen