21 februari 2013

wat mag je dan nog wel?

"Wat mag je dan eigenlijk nog wel eten?" is een vraag die ik vaak krijg als ik zeg dat ik vegetarisch eet en verder zo plantaardig mogelijk. Ik vind dat altijd wel een grappige vraag, omdat het helemaal niet voelt alsof ik veel niet "mag". Dat neemt niet weg dat ik snap dat het een andere manier van denken is die niet aansluit bij de traditionele ideeën over hoe een menu er uit hoort te zien.

Zelf ben ik ook opgegroeid met vlees-aardappelen-groenten en het vereist inderdaad een andere manier van denken om niet te vervallen in vleesvervanger-aardappelen-groenten. Vleesvervangers zijn vaak geen aantrekkelijk alternatief voor echt vlees en zijn volgens mij niet het meest geëigende middel om omnivoren te verleiden om een dagje minder vlees te eten.

Achter de schermen ben ik al een tijdje bezig met het schrijven van een boekje met de titel "Wat mag je dan nog wel? Vegetariërs. Een gebruiksaanwijzing voor omnivoren". Dat kost nog best een hoop tijd en dat is waar het me momenteel regelmatig aan ontbreekt. Het boekje is dus meer een lange termijn project. Maar een paar snelle tips om je menu wat meer plantaardig te maken is natuurlijk een kleine moeite.

Er zijn niet-plantaardige producten die regelmatig terugkomen in gerechten en baksels en die best een beetje experimenteren kosten om de goede smaakverhouding te krijgen. Veel hangt natuurlijk samen met je persoonlijke voorkeur en ik moedig iedereen dan ook aan om vooral zelf aan de slag te gaan. Hieronder een overzichtje van mijn persoonlijke plantaardige alternatieven.

Karnemelk
Twee eetlepels citroensap of appelazijn op een kopje sojamelk. Even laten staan.

Room
Sojaroom of (in zoetere gerechen) kokosmelk

Ei
Als bindmiddel in zoete baksels:
  • een halve geprakte banaan staat gelijk aan 1 ei
  • drie eetlepels appelmoes is ongeveer 1 ei
In pannekoek (of in andere gerechten die wat meer luchtigheid vragen):
  • bakpoeder
In meer hartige gerechten:
  • 1 tot 2,5 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water staat gelijk aan 1 ei
  • 50 gram tofu is ongeveer 1 ei
Alternatief voor scrambled egg:
  • Goed uitgeperste tofu met een snufje zwart zout (Kala Namak bij de toko)
Gelatine

Agar Agar, op basis van zeewier, verkrijgbaar bij de Toko. Let op: je hebt ongeveer 3 keer zoveel nodig als de gevraagde hoeveelheid gelatine in een recept; indien in combintatie met citroen onveeer 4 keer zoveel.

Geraspte kaas

Edelgist vlokken (bij de natuurwinkel te krijgen)


Ik ben erg benieuwd naar jullie favoriete plantaardige alternatieven. Mocht je een vraag hebben over een product dat hier niet bij staat dan hoor ik het graag; wellicht kan ik op weg helpen.

13 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de tips! Ik ben al heel wat jaren vegetariër, maar lees de laatste tijd best veel nieuwe dingen. Zelf experimenteren met seitan maken, sojabrokken etc. Ben jij daar ook in thuis? Het zwarte zout kende ik niet, maar zag ik hier http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2013/02/chinees-zout.html Heel leuke site met veel zelfmaaktips (ken je misschien al lang ;)). Succes met het schrijven van je boek! Ik krijg de 'wat mag je dan wel?'gedachte bij de graanlozen (Paleo) haha. Nooit meer pizza, pasta, aardappels...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik eet bijna voor 100 % plantaardig en gebruik regelmatig No Egg inplaats van een ei. Werkt ook prima. Seitan is prima om zelf te maken maar gekocht is ook erg smakelijk.

    Verder gebruik ik Wilmersburger kaas (o.a verkrijgbaar bij de vegetarische slager) inplaats van echte kaas. En plantaardig bladerdeeg van Tante Fanny (Jumbo)

    Voor alles is wel een oplossing te vinden. Als vegetariër/veganist eet je gewoon heel veel. Tekort komen doe je niets. Creatief zijn met eten is wel belangrijk en jezelf goed inlezen wat er allemaal te koop is. Heel veel dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. pastinaak-pannekoekjes, heerlijk, geniet ervan , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In plaats van vegan kookroom gebruik ik ook wel avocado. In een gepureerde soep, bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Grappig, ik eet doorgaans zuivel- graan-, rijst- en suikervrij en krijg de zelfde vraag. Eet iedereen dan alleen brood met margarine en suiker?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De bio-energetische voedingsleer gaat er van uit dat je enkel voedingsmiddelen met levensenergie tot je neemt. Vleesvervangers uit de voedingsindustrie vallen onder voedingsproducten, bevatten geen levensenergie en zijn overbodig of zelfs belastend voor je lichaam. Men raadt overigens aan vleesloos te eten, want ook vlees is dode materie. Verse melk, eieren en noten bevatten voldoende eiwitten. Een mens heeft slechts een halve gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig per dag, en kan tot het strikte minimum van 15 gram per dag gaan. Als je elke dag een handvol noten eet, bijvoorbeeld, heb je al zeker voldoende eiwitten binnen.
    Wij eten nu ook nog half om half vlees, maar de vleesloze dagen zijn niet langer gevuld met vleesvervangers. Afgeleide producten van soja bevatten enkel "maagvulling", geen levenskracht die je lichaam nodig heeft om vitaal te zijn en te blijven. De gevolgen van belastende voeding zijn overigens pas op latere leeftijd merkbaar, door gezond te leven verleng je het aantal gezonde jaren in je leven, niet noodzakelijk je aantal levensjaren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nena, wat eet je wel aan levende voedingsmiddelen op je vleesloze dag?

      Verwijderen
  7. Ok een van de vele blogs die ik lees kwam ik geweekte chiazaadjes als eivervanger tegen, die zag ik niet in de rijtje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heel handige alternatieven, dank je wel! Ikzelf vind edelgist absoluut niet geslaagd als kaasvervanger maar dat zal aan persoonlijke smaak liggen denk ik. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik vind kaas eigenlijk het meest lastige te vervangen van alles. Ik wil nog weleens een mengsel van edelgist en geroosterde sesamzaadjes als alternatief gebruiken, maar inderdaad, het is een "acquired taste" zullen we maar zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen