17 februari 2013

lentetje spelen

Vandaag had ik voor het eerst sinds maanden het gevoel dat het binnenkort toch echt weer lente wordt. Hier in de buurt van de kust was het weliswaar fris, maar er scheen wel een hoopgevend zonnetje. Een prachtige dag om de schade in de tuin op de nemen. De laatste sneeuw is nog maar net gesmolten en eerlijk gezegd is het een beetje een puinhoop van los blad, opgehoopte slierten reuzengras en veel muur dat op wonderbaarlijke wijze de winter altijd overleeft.

Djente en Nugget hebben hun eerste winterseizoen prima doorstaan. Voor een tropische kippensoort moet ik zeggen dat het echte bikkels zijn: zonder bijverwarming hebben ze de winter gewoon buiten doorgebracht. Nu staat het hok erg luw tegen een muur en heb ik nauwlettend in de gaten gehouden of er geen vorstschade ontstond aan hun kammen, maar ze bleken goed koubestendig. Alleen buiten lopen in de sneeuw vonden ze wat minder, dus bleven ze gezusterlijk voor de open deur van het hok naar buiten staren op de dagen dat er sneeuw lag.

Maar vandaag speelden we alvast lentetje en heb ik voor het eerst dit jaar de kippentractor weer in werking gezet. Vorig jaar heb ik in de zomer een inklapbare buitenren gekocht die eigenlijk bedoeld is voor konijnen en dergelijke. Maar daar hebben Djente en Nugget geen weet van (en ik kijk wel uit om ze dat te vertellen), dus op mooie dagen zetten we de ren op in de tuin en kunnen ze naar hartenlust scharrelen. Dat is niet alleen voor mijn Tokkies een lekker uitstapje, maar ze zijn ook nog eens erg efficiënt in het wieden van onkruid en het bemesten van de grond. In zo'n rommelige tuin die sinds oktober vorig jaar aan zijn lot overgelaten is, is er voor de dames genoeg te scharrelen. En zodra dit stukje tuin "schoon" is, schuiven we de tractor gewoon weer een stukje op.

Maar ook voor mij was er genoeg te doen. De tijd was aangebroken om de herfstframboos tot de grond weg te snoeien. Ook de zijtakken van de druif moeten eigenlijk nodig gebeuren, maar het gaat komende week vriezen dus dat durf ik nog niet zo goed aan. Het kippenhok kon, nu de dames zich er even niet mee bemoeiden, een grote beurt krijgen met een azijnoplossing en anti-bloedluis behandeling. En als we toch bezig zijn kan ik meteen wat dode slierten uit mijn hoge reuzengras halen. Ik wacht nog even met de dode stengels afknippen en verwijderen, want ze beschermen mijn huis tegen inkijk. Best prettig nu het nog steeds vrij vroeg donker is.

Tijdens het rommelen in de tuin is het duidelijk dat de lente in aankomst is. Een bosje sneeuwklokjes bleek enthousiast te bloeien in een vanuit het huis onzichtbaar hoekje van de tuin en de rabarber komt alweer bovengronds. Ook de knoppen op bomen en struiken beginnen weer duidelijk zichtbaar te worden.

Het stukje groen dat ik Mijn Tuin noem is hooguit 30 vierkante meter, maar op dagen als dit voel ik me tussen mijn kippen en mijn planten een heuse stadsboerin. En dat is een heerlijk gevoel, kan ik jullie verzekeren.


Nugget poseertWerk aan de winkel voor de dames


 
sneeuwklokjes!


De rabarber komt weer bovengronds


In mijn aardappelbakken heb ik groenbemesters (winterrogge) geplant. De kippen zijn er gek op.

3 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk die kipjes! Met kippen in de tuin ben ik opgegroeid, zo gezellig!
  De druif durf ik niet in deze tijd van het jaar te snoeien want het is een "bloeder". Heb jij dat al vaker gedaan zonder problemen? Kun je me vertellen tot welke datum dat ongeveer goed gaat?
  Bedankt, groeten, Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marjolijn,
  Leuk he, dat kippenvolk. Ik word er erg blij van dat ze me overal op de voet volgen als ik buiten loop. Al ben ik wel bang dat ik er ooit nog een keer bovenop ga staan, want ze zijn gewoon te nieuwsgierig en wijken geen centimeter.
  De druif probeer ik altijd te snoeien voor de sapstroom op gang komt, in februari tot eind maart. Wel pas als de ergste vorst geweken is, anders vertrouw ik het niet helemaal.

  Ik heb weleens later gesnoeid (in de loop van april), maar toen begon hij heel erg te bloeden, dus dat doe ik niet meer. Ik snoei overigens altijd alleen de zijscheuten en niet de moederstam of de scheuten die daar rechtstreeks uitgroeien. Dat ligt geloof ik anders als je nog een erg jonge druif hebt, maar die van mij is inmiddels een jaar of zeven.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mieb.
   Dank je wel. Alleen de zijscheuten snoeien is wel een goed idee, dan kan ik er nu nog wat aan doen zodra de vorst even weg is. Die van mij is al heel oud en ik heb als ik wil zo'n 20 á 25 liter sap per jaar.
   Groetjes, Marjolijn.

   Verwijderen