03 februari 2013

muizenissen

Ieder jaar als het kouder wordt begin ik consequent de vogels in mijn tuin bij te voederen. Ik vind het heerlijk om vanaf mijn werkplek aan de keukentafel te zien dat roodborstjes, kool- en pimpelmezen, vinkjes, mussen en merels de weg naar mijn tuin weten te vinden. In een buurt waar bijna elke tuin bestaat uit betonnen tegels is mijn - oké, ietwat chaotische - tuin voor vogels een soort paradijs.

Vorig seizoen heb ik in de uitverkoop een enorme voorraad vogelsnacks aangeschaft. Het was in het voorjaar zo scherp afgepijsd dat het dit keer aantrekkelijker was om netjes, ballen, schalen en zaden aan te schaffen dan om deze zelf te maken. Het werd kouder en kouder en als een ware Sneeuwwitje constateerde ik tevreden dat de lokale tuinvogels massaal op de lekkernijen af kwamen. Maar niet alleen de vogels. In de garage begon het steeds duidelijker te worden dat zich nog ander gedierte tegoed deed aan de voorraad. De sporen van nachtelijke bacchanalen werden steeds duidelijker en twee weken terug betrapte ik één van de feestvierders: een muis schoot voor mijn voeten weg toen ik de garage in stapte.

Al snel bleek dat ik het ze ook wel erg makkelijk gemaakt had: al het vogelvoer, het kippenvoer, de voorraad kattenvoer, maar helaas ook mijn pootaardappelen en alle groentezaden voor het komend tuinseizoen waren aangevreten. Sporen van tempexballetjes maakten duidelijk dat het muizenvolk zich een weg door de isolering boven het plafond aan het graven was en toen ik mijn snowboots wilde aantrekken bleek dat de voering daarvan volledig leeggetrokken was, waarschijnlijk als nest materiaal.

Tja, eigen schuld, dikke bult. Alles wat nog te redden was heb ik twee weken terug in goed gesloten plastic kratten gedaan, maar al het poot- en zaaigoed kon ik afschrijven. De keutels en restanten van de vele feestmalen heb ik grondig opgeruimd en ik heb goede hoop dat in onze rommelige garage weinig eetbaars meer ligt voor de muizenfamilie. De activiteit in de garage lijkt echter maar niet minder te worden en ik ben bang dat ik met zwaarder geschut moet komen om te voorkomen dat mijn grijze vrienden de boel definitief over nemen. Je begint de muizen zelfs te ruiken. Als onervaren en ongewenst muizenhuisvester wil ik daarom hier de vraag neerleggen: is er een diervriendelijke manier om mijn ongenode gasten te laten verhuizen? Iemand een gouden tip?

Verder heb ik sinds een paar weken een biologisch groentenpakket via Bio aan huis omdat er dit seizoen wel erg weinig oogst (zeg maar gerust: niets) van mijn huis-tuin-en-keukentuin komt. Bio aan huis bezorgt in een indrukwekkend gebied rondom Rotterdam en tot nu toe is de variatie van het aanbod prima. Je hoeft er niet voor thuis te blijven; het wordt keurig voor de deur gezet en toen het vroor hadden ze de kwetsbare groenten heel zorgzaam verpakt in het dekentje dat ik had klaar gelegd. Op dit moment liggen de oerbietjes lekker te roosteren in de oven, de raapstelen zijn gisteren door de orecchiette con cime di rapa gegaan en ik ben aan het experimenteren met het zelf fermenteren van witte kool tot kruidenzuurkool. Bij gebrek aan Keulse pot heb ik het in de aardenwerken slowcooker gedaan en toegedekt met peperkorrels, laurier, kerrieblad en mosterdzaad. Het is even afwachten of het gaat lukken, maar bij gebleken succes post ik het op mijn foodblog.

mijn huismerel wijst me er subtiel op dat het etenstijd is

14 opmerkingen:

 1. Er zijn diervriendelijke muizenvallen. Een soort hokje. De muis blijft leven en je kunt hem ver weg buiten vrij laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor de tip, Izerina, ik heb inderdaad iets gevonden waarmee je meerdere muizen in één keer kan vangen en ongedeerd weer vrij kan laten. De foto's die je tegenkomt van lijmplankjes daar krijg je het helemaal koud van...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bah...de geur van muizen ken ik uit mijn studententijd. Ik heb er nooit een met zo'n diervriendelijk kooitje gevangen. Ze schijnen dol te zijn op pindakaas. Succes! Heb je wel eens havermout gestrooid? Roodborstjes zijn er dol op. Erg leuk en inspirerend blog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Havermout heb ik nog niet geprobeerd, maar wel altijd op voorraad, dus dat ga ik zeker gebruiken. En ik heb zo'n leuk hokje van de vogelbescherming waar je precies een potje pindakaas op z'n kant in kan leggen. Roodborstjes en mezen zitten in de rij om er bij te kunnen, echt geweldig.

   Verwijderen
  2. Maar geen muizen bij pot ;)? Ik smeer wel eens wat pindakaas op de appelboom, maar kon nog geen zoutloze pindakaas vinden. Als de vogelbescherming die houders verkoopt kan gewone pindakaas toch niet kwaad? Vind ze heel leuk! Gekke kat hebben jullie haha. Ik las ooit dat de vlekken die muizen achterlaten niet van urine zijn , maar 'buikvet'....brrr.

   Verwijderen
 4. Wij hadden een paar weken geleden een muis in huis. We woonden net 4 dagen in het nieuwe huis en toen zag ik hem al lopen... Daarna niet meer gezien, tot vorige week. Hij bleek dood onder de keuken die we er op dat moment uitsloopten te liggen. Hij kon nog niet lang dood zijn, want we hadden niks geroken... Het voelde heel dubbel. Vond het zo zielig, maar tegelijk was ik ook opgelucht dat we hem niet hoefden te vangen,...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, bij mij zijn het er zoveel dat ik niet kan afwachten tot hij door ouderdom of een noodlottig ongeval sterft ;-). Tegelijkertijd kijk ik er ook niet echt naar uit om op muizenjacht te gaan.

   Verwijderen
 5. zuurkool maak je in de herfst. je schaaft witte kool , kan ook van rode kool, doe dan een laag op de bodem van je pot of een goed schoongemaakte plastic emmer strooi er wat zout bij. kneed de kool met in karnemelk nat gemaakt handen net zo lang zodat er vocht ontstaat op de kool. strooi er peperkorrels en jeneverbessen op, wat witte druiven kan ook, en dan de volgende laag, weer kneden enz enz. net zolang je emmer vol is of de kool op. dek dan de kool af met een schone doek en stop die goed in, er op een omgekeerd bord die precies past en daarop een gewicht, vroeger was het een grote kei. zet de kool in de zon als die schijnt, en controleer regelmatig de inhoud op schimmel. na 2 mnd of iets langer is de kool goed. eet smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, in dat geval ben ik veel te laat begonnen.... Ik ben benieuwd of er nog iets van terecht komt. Voor nu lijkt er (op dag 4) nog weinig te gebeuren. Dank voor de goede instructie!

   Verwijderen
 6. Schijnbaar hebben muizen zo'n hekel aan katten, dat de geur alleen genoeg is om ze te verdrijven (de kat hoeft ze dus niet te vangen). Dus... komende tijd een paar keer per week vragen of je de kat van de buren even mag lenen en die een rondje door de schuur laten lopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar gaat bij ons dus iets heel raars mis: onze kat Sok heeft een paar nachten in de garage gezeten. Nou is het al niet echt een geweldenaar om te zien, maar ik dacht dat de feromonen hun werk wel zouden doen. Steeds in de ochtend kwam hij er een beetje opgefokt uit, maar de muizenkeutels werden niet minder. De kattenkeutels waren echter in de meerderheid, want het leek er op dat de zenuwen (angst voor muizen?) nogal laxerend op hem werkten....

   Verwijderen
  2. Misschien heeft Sok leuke naam trouwens) zich 's nachts helemaal volgevroten en poept hij daarom zo veel! De kat van mijn moeder liet ze af en toe op een zoldertje boven de schuur waar ook veel muizen zaten. Ze kwam dan na een paar uur mauwen dat ze er af wilde en was dan net zo breed als lang, helemaal vol bobbels met muizen..... daarna hoefde ze twee dagen geen blikvoer!
   Marjolijn.

   Verwijderen
 7. Je kan de bij de dierenwinkel van die apparaatjes kopen die (voor muizen vervelende maar voor ons nauwelijks hoorbare) hoge toon produceren. Heeft bij enorm geholpen. Nadeel is wel dat andere huisdieren er volgens mij ook niet zo blij van worden. En verder: niet schoonmaken met sterk geurend schoonmaakmiddel (dan gaan de mannetjes harder hun best doen die te verdrijven met geursporen), maar wel pepermuntolie druppelen op de routes (langs de muren etc. ), want daar houden ze niet van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie tips, dank! Ik heb inmiddels een heel pakket besteld met een muisvriendelijke val en een stekker met dat geluid. Ik begin even alleen met die val, want ik ben bang dat ze anders in opperste verwarring door de garage gaan rennen en ze zich weer boven het plafond gaan verschansen. Overdag kan de garage open en kunnen ze de benen maken.

   Verwijderen