11 februari 2012

materialistisch minimalisme

Zuinig leven en minimalisme gaan niet persé hand in hand. Ik herinner me de serie Miami Vice uit de jaren '80, waarin kasten van huizen met grote ramen indrukwekkend leeg zijn ingericht. Met een strakke bank, een enkel kunstwerk en kunstige belichting als belangrijkste "meubelstuk". De eigenaren verdienen op dubieuze wijze bakken vol geld, dragen dure maatpakken, rijden Ferrari's en hebben een extravagante lifestyle. Materialistisch minimalisme, is dat in feite.

Ik ben verzot op woonbladen en ook daarin zie je deze vorm van minimalisme vaak terugkomen. Sla een Eigen Huis en Interieur of een Elle Wonen open en de strak ingerichte villa's met gietvloeren, op afstand bedienbare jaloezieen en ingebouwde stoomovens spatten van de pagina's. De advertenties gaan over ultraplatte tv's die lijken op schilderijen en geluidsinstallaties niet groter dan een cd-hoesje. Ik verlekker me aan die leegte en schoonheid, maar niet met de gedachte dat ik ook zo'n groot huis met dure spullen wil.

Minimalisme kan namelijk wel degelijk samen gaan met zuinig leven. Sterker nog, het komt wat dubbel over om meer te betalen voor het gevoel van "minder". Liever denk ik voor ik iets koop (meestal tweedehands)  na of ik het de moeite waard vind om het mijn leven binnen te laten. Is het voor mij waardevol genoeg om er voor te zorgen en het iedere dag opnieuw te zien? Is het het geld waard dat ik er aan uitgeef (en dat ik ook zou kunnen gebruiken voor andere nuttige, leuke of mooie dingen) en is het de ruimte waard die het inneemt?

Uiteraard maakt iedereen in dit gezin zijn eigen afwegingen daarin en daarom zal een buitenstaander mijn huis ook niet direct als minimalistisch herkennen. Een lege woonruimte is alleen te realiseren als alle huisgenoten daar op dezelfde manier en met dezelfde inzet naar streven. Dat vind ik niet jammer. Althans, niet meer. Mijn huis is een stuk ruimtelijker (lees: leger) dan vroeger en wat er over is, is een verzameling van spullen waar één van de gezinsleden bewust voor heeft gekozen. Regelmatig hebben we de discussie of de dingen die ons omringen nog steeds de spullen zijn waar we blij van worden, die we regelmatig gebruiken of waar we een bijzondere herinnering aan hebben. Dat gevoel evolueert vaak, waardoor het dieper wordt of juist verdwijnt. Als het antwoord nee is, dan verlaat het alsnog het huis, liefst op dezelfde manier als hoe het is binnengekomen: via Marktplaats, rommelmarkt of Kringloopwinkel. Regelmatig brengt het hetzelfde op (of meer!) als waar we het voor hebben gekocht. En het is ook geen probleem als er af en toe een "nieuwe" schat bij komt.

In die zin is de vorm van minimalisme die ik bedrijf zich net zo goed materialistisch als het minimalisme uit Miami Vice. Niet omdat ik een poenig leeg huis heb, altijd uit ben op de nieuwste gadgets of status ontleen aan auto's of keukenapparatuur. Wel omdat ik de weinige spullen die ik bezit bewust en met zorg bij elkaar heb gezocht, er goed voor zorg en er optimaal van geniet.

7 opmerkingen:

 1. Je kan er natuurlijk op verschillende manieren naar kijken. Ik heb geen dure meubels of kasten o.i.d. Wel degelijk, niet duur. Maar op een paar dingen heb ik niet bezuinigd en ik ben er iedere dag blij mee. Niet omdat ze duur waren, maar omdat ze me iedere cent de moeite waard zijn. Ik gebruik deze dingen dan ook erg veel. Een goede keukenmachine Magimix en een kitchenaid. Met mijn reuma waren bepaalde dingen niet meer te doen voor mijn handen, als ik ook nog andere dingen als handwerken wilde blijven doen. en ik heb een stokke sta kruk, nog iedere keer superblij mee!!! Allemaal in de aanbieding gekocht, niet goedkoop, maar duurzaaam en voor mij de moeite waard. Dan is het wat mij betreft niet showen met. Ik ben overigens niet minimalistisch, alhoewel er niet meer aan spullen bij komt dan er nu uitgaat. Meestal gaat er meer uit tegenwoordig dan in;) maar echt minimalistisch vind ik zelf niet prettig.
  Overigens; ik heb deze dingen alleen maar kunnen kopen omdat ik verder wel zuinig leef:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit me aan bij Breienmaar. Ook hier weinig poenig spul. Momenteel heel leeg omdat we 2ehands parket aan het leggen zijn.Puzzelen voor gevorderden.
  Maar sommige dingen hebben we wel enorm aan uitgegeven. En daar ben ik enorm blij mee. Een enorm kleine, maar snelle, energiezuinige vaatwasser, een koffieapparaat etc. Ook met zorg uitgezocht en er wordt met plezier gebruik van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien is jouw huis wel als de titel van je blog. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig artikeltje dat je mening bevestigt: www.guardian.co.uk/lifeandstyle/house-and-homes-blog/2012/feb/03/minimalist-living-bad-for-your-health
  groeten anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad heel herkenbaar. En toch ben ik af en toe best een beetje jaloers op mensen die in staat zijn hun huis zo spic-and-span te houden....

   Verwijderen
 5. Ik vind die bladen altijd nogal intimiderend. De enige die ik een beetje kan 'handelen' is 1001 woonideeën of zo. Die haal ik uit de bieb. Zo bedrijf ik het minimalisme: ik koop geen tijdschriften!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En daarmee bespaar je nog een hoop geld ook! Ter verdediging: ik krijg de tijdschriften van de buurvrouw die daarop geabonneerd is. En die trouwens een huis heeft wat er zo in zou passen....

   Verwijderen