04 november 2011

lessen

Inmiddels doe ik een kleine tien jaar aan yoga en hoe langer ik het beoefen, hoe intensiever ik het toepas op allerlei andere terreinen van mijn leven. Alleen besef ik dat vaak niet. Als ik er eens bewust bij stil sta dan merk ik pas hoe die - op het oog soms simpele - bewegingen een hoop wijsheid in zich mee dragen.
 • Ongemak verdwijnt uiteindelijk, als ik het maar niet met weerstand benader. Hoe harder ik me verweer tegen een vervelend gevoel, hoe heftiger het zich manifesteert. Terwijl het in de praktijk veel effectiever blijkt als ik onderzoek waar het ongemak vandaan komt en het vervolgens probeer te accepteren. Dat geldt zowel voor ingewikkelde fysieke houdingen als voor moeilijke situaties buiten mijn yogamat.
 • Pushen werkt niet; door met beleid los te laten kom ik veel verder. Of het nou gaat om een spreidstand, een zakelijke deal of het opvoeden van mijn puberdochter.
 • Ego en ijdelheid kunnen behoorlijk in de weg zitten. Als ik mijn ego de ruimte te geef bij mijn oefeningen of bijvoorbeeld bij een presentatie raak ik de focus op de eigenlijke bedoeling kwijt. Dat gaat ten koste van de kwaliteit.
 • Blijven hangen in dingen die je makkelijk af gaan staat groei in de weg. Vaak moet je uit je comfortzone breken om te groeien.
 • Met liefde bereik je meer dan met wrok of drammerigheid. Beoefen liefde en liefdevolle vriendelijkheid actief; naar anderen én naar jezelf.
 • Alle antwoorden die je zoekt liggen al in jezelf besloten. De kunst is om er, dwars door alle ruis heen, bij te komen.
 • Open werkt beter dan gesloten. Dat geldt zowel voor een open mind als voor een open hart of een open beweging.
 • Adem is levenskracht. Je ademhaling is er altijd, het is een anker waar je altijd op terug kunt grijpen, of je nu verdrietig, angstig of gestressed bent. Volledig ademen helpt je kalm, helder en alert te maken. Adem is wat alle levende wezens aan elkaar verbindt.
 • Je oogst wat je gezaaid hebt. Oefening, doorzettingsvermogen, liefdevolle aandacht en onbaatzuchtigheid verdien je altijd in veelvoud terug.
 • Mislukking bestaat niet. Dingen die niet lukken zijn een kans om te leren over jezelf. Hoe reageer je daar op? Hoe voelt het van binnen? Kun je jezelf vergeven als iets niet gaat zoals je het gepland had?

12 opmerkingen:

 1. @Valhalla: tja, en nu dit alles nog in de praktijk brengen hè? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi en allemaal waar. Nu heb ik zelf geen ervaring met yoga. Maar als je dit allemaal leert in zo'n cursus dan is het de investering en tijd en geld dubbel en dwars waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fantastische post....een tijdje geleden een periode yoga gedaan en wat je schrijft is helemaal waar. Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. OOOhh weer helemaal mijn post ...... ben het op alle punten helemaal met je eens . Met zachtheid bereik je meer dan met kracht, met liefde meer dan met wrok en met positieve gedachten meer dan in het negatieve te blijven hangen.

  Ik doe al zo ongeveer 13 jaar aan yoga en het brengt me elke week weer dat wat ik nodig ben ...heerlijk gewoon en het mooie is , het werkt steeds dieper door en ik kan er steeds sneller "bij" als ik in een moeilijke situatie zit .

  Fijn weekend , hartelijke groet van Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Vrouw-en-zaken: Je leert het eigenlijk niet zozeer in je lessen; het heeft bij mij best een tijd geduurd voor yoga meer werd dan een serie bewegingen. Maar uiteindelijk komen dit soort inzichten wel bovendrijven en kun je er in elke situatie je voordeel mee doen.

  @Jolanda: dank je wel :-)

  @G-style: wonderlijk he? Hoe je door met je lijf bezig te zijn steeds meer lagen afpelt om dichter bij je gevoel te komen. Toen ik tien jaar geleden begon met yoga had ik dat echt niet verwacht, toen wilde ik er alleen maar lenig en strak van worden :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat mooi beschreven.Vooral dat bijna ongemerkt veranderen herken ik. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Allemaal zo waar, maar in het gewone dagelijkse leven vaak vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Yep...ik doe sinds juli aan yoga, en ben het helemaal met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vooral van die antwoorden die al in je zelf besloten liggen vind ik hoopgevend en mooi.

  Doe jij de yoga in je eentje, of ga je naar een docente?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Vlijtig Liesje: ik doe beide; de laatste tijd meer in mijn eentje dan op les. En daarnaast ben ik in opleiding om zelf docent te worden - naast mijn gewone werk - om zo de lessen weer door te kunnen geven. Binnenkort studeer ik af!

  BeantwoordenVerwijderen