05 juni 2011

zelf maken: solar cooker

Al een paar keer had ik er iets over gelezen, maar het prachtige weer van de afgelopen paar dagen trok me uiteindelijk over de streep: zoonlief en ik wilden een solar cooker, ofwel een zonnekoker, maken. Dat klinkt als een hoogdravend project maar aangezien we alles in huis hadden was het hele klusje in hooguit twintig minuten gepiept.

Een solar cooker is een eenvoudig "fornuisje" waarmee je kookt op de energie van de zon. Er komt geen enkele andere energiebron aan te pas en de uitstoot is dan ook nihil. In dit klimaat heb je er een hele zonnige dag en behoorlijk wat geduld voor nodig, maar het blijft fascinerend en het is erg leuk om met kinderen te doen.

Wat heb je nodig?

Twee dozen
Tape
Aluminiumfolie
Huishoudplastic

Op de foto's kun je zien hoe de twee dozen als het ware in elkaar geschoven zijn (één staat op zijn kant, de ander gewoon plat) om zo rondom reflectie te genereren. De binnenkant van de dozen zijn bekleed met aluminiumfolie (liefst zo kreukvrij mogelijk). Plaats een pannetje in de doos en dek de bovenkant af met huishoudfolie. Vervolgens is het de kunst om de doos in de juiste hoek ten opzichte van de zon te plaatsen. Als je niet meer zonder zonnebril naar de doos kunt kijken is het goed. En dan begint het wachten.

We waren eigenlijk wat laat begonnen, waardoor we geen profijt meer hadden van de sterkste zonnekracht tussen 11 en 15 uur. Het water heeft voor zover ik kon oordelen niet het kookpunt bereikt, maar was heet genoeg om de rijst die er om 15.30 in ging om 19.00 uur gaar te hebben. Er zijn heel veel mooie en meer geavanceerde ontwerpen, maar ook een simpele doos en wat aluminiumfolie kunnen je al leren hoe krachtig de energie van de zon is.


17 opmerkingen:

  1. Toevallig! Vanochtend las ik erover in een oude genoeg en kon me echt geen voorstelling maken van hoe dat dan precies (of ongeveer) gedaan moest worden. Nu wel. Bedankt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg leuk!!!!!!! En smaakte de rijst?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Valhalla: ik had hem inderdaad ook al eens in de Genoeg zien staan, maar het leek me toen nog tamelijk ingewikkeld. Niet dus, het is eigenlijk belachelijk simpel. Alleen jammer dat het regent vandaag :-)

    @Ria: hihi, da's eigenlijk een pijnlijke vraag. Ik was vergeten wat zout toe te voegen en had hem voor het opdienen zonder deksel buiten laten staan. Dat betekende: beestjes erin en wat nog eetbaar was bleek een flauwe hap :-S

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zag eens een solar cooker in de Onkruid staan, mooi systeem als de zon goed schijnt en je er de tijd voor hebt. Een beetje het principe van de hooikist. Ik merk aan onze zonnepanelen wel hoe veel kracht de zon heeft want het water is op boilertemperatuur terwijl het in de winter een graad of 60 is. Een heel verschil!
    Jammer dat de rijst niet lekker was, volgende keer beter!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk,dat zelf maken. Ik heb ooit overwogen er eentje te kopen. Maar de prijs-zonkracht verhouding was niet zo goed. Ik ga ook eens knutselen.Misschien met een oud stuk alluminium van een aanrecht of zo.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben onder de indruk! Het klinkt heel futuristisch 'solar cooker' en dan wordt gewoon gemaakt met dozen! Geweldig idee. Dat ga ik in de grote vakantie een keer met de kinderen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk om eens een keer te gaan proberen, gaat zeker gebeuren. Dank je voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuk project zeg! En hardstikke millieubewust. Super!

    Groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi,

    Wat een leuke site heb je!
    Wat ik me afvraag: Zou het ook met spiegels werken?? Ik ga het zeker eens uitproberen.
    Groetjes Therese

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tuurlijk. Spiegels werken nog veel beter. Weet alleen niet of die tegen de hitte kunnen

      Verwijderen
  10. Hoi Therese,

    dank je wel, leuk dat je meeleest! Ik denk dat het met spiegels ook werkt, maar met spiegels en zon moet je altijd een beetje uitkijken in verband met brandgevaar....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. met (glazen) spiegels werkt het ook prima. Toch is er niet echt een goede reden om die te gebruiken.Er is namelijk een alternatief, dat in vrijwel alle opzichten beter is: aluminium. Dat is goedkoper, duurzamer, makkelijker te verwerken. Het zichtbare licht, dat we nodig hebben om ons haar te kammen wordt door een spiegel inderdaad beter gereflecteerd. Maar aluminium reflecteert meer bruikbare energie uit het zonlicht.
      Het brandgevaar is daarom bij spiegels kleiner dan bij aluminiumfolie! Bovendien is voor echt brandgevaar een concentratie nodig, die met vlakke reflectoren (zoals glazen spiegels) niet mogelijk is.
      Met parabolische reflectoren kunnen temperaturen bereikt worden voldoende om metaal te smelten. Dat is dan in een relatief klein brandpunt; en alleen daar kan een object ontbranden. Daarom durf ik te beweren dat solar koken brandveiliger is, dan iedere andere brandstof, gebruikt om te koken.
      Maar vooral, mileuvriendelijker. Dat geeft ongekende mogelijkheden voor mn de derde wereld. In Nederland is het economisch misschien minder interessant, maar minstens zo leuk als gewoon barbecuen. Op mijn blog http://solarkoken.blogspot.com/ kan je een indruk krijgen hoe makkelijk het is, ook in Nederland.
      Tip: neem geen doorzichtig pannetje, maar zo donker mogelijk (liefst zwart). Dan zou je rijst in een uurtje klaar zijn geweest..

      Verwijderen
  11. Hoi ik woon alleen in Spanje en ben gek op oosters eten , ik neem dan als ik in holland ben veel pakjes met kant en klare kruiden mee , die zijn voor 3 of 4 personen dus de rest vries ik in als ik wil haal ik er s morgens een uit , leg het om 3 uur in de solar oven en om 5 uur kan ik eten.

    BeantwoordenVerwijderen