11 mei 2011

noodplan

Zo, en nu moet ik dus gaan Werken Aan Mezelf. Maar dat is verdomd lastig als je er tijdelijk zo diep in zit dat je niet weet waar je moet beginnen. Om het voor mezelf behapbaar te maken heb ik mijn "toestand" verdeeld in drie aandachtsgebieden (je bent immers programmamanager of je bent het niet): thuis, mijn omgeving en mijn innerlijke wereld. Mijn noodplan bestaat eruit dat ik op alle drie de vlakken in kaart breng waar ik energie van krijg of hoe ik kan voorkomen dat energie weglekt. Zo hoop ik in ieder geval wat te stabiliseren en meer in balans te komen voor ik op innerlijke reis durf te gaan.

Thuis:
 • Een huis als een nestje: kaarsen aan, kussentjes op de bank, een zomers plaid, een lekker muziekje.
 • Creatief bezig zijn. Dingen creëren, opgaan in Photoshop, haken of het schilderen en behangen van mijn dochters kamer. Alles wat je kunt doen zonder dat het denkwerk vereist en dat bovendien een zichtbaar resultaat heeft.
 • Schoon en fris ruikend beddengoed
 • Rommelen in de tuin; wieden, schoffelen, zaaien, snoeien.
Omgeving:
 • Mijn agenda iedere week een paar momenten blokkeren en dan "spijbelen" (een stukje fietsen, een boodschap doen, uit het raam kijken). 
 • Alle sociale verplichtingen die ik doe omdat ik vind dat het moet in plaats van omdat ik het wil afzeggen.
 • Mijn werkmail alleen aan het begin en aan het eind van de dag raadplegen. Tussendoor afsluiten. Blackberry uitzetten buiten werktijd.
 • Succesjes vieren, ook als ze niet door anderen worden herkend of erkend.
Innerlijke wereld:
 • Goed voor mezelf zorgen (genoeg slaap, mezelf optutten, ook als ik moe of somber ben)
 • Bewegen (hardlopen! Ik heb als doel om mee te doen met de Ladies Run Rotterdam op 19 juni!)
 • Met een tijdschrift in het zonnetje zitten of in bad liggen met een glas wijn en een boek
 • Mijn dagboek (weer) gaan bijhouden zodat ik met een leeg hoofd kan gaan slapen
 • Mediteren (zodra ik dat weer aandurf)
 • Het "ABC'tje" van RET weer eens uit de mottenballen halen en mijn eigen gedachten toetsen volgens die methodiek
Waar grijpen jullie op terug in tijden van "nood"?

15 opmerkingen:

 1. Je weet goed aan te geven wat je moet doen om je beter te voelen, nu de vraag doe je dat ook? Echt Mieb, tussen weten en doen zit de heule wereld.
  ((H))en sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop dat je snel weer bent zoals je wilt zijn.
  Ik breng ook altijd in kaart wat de voordelen en wat de nadelen zijn. De voordelen buit ik uit en de nadelen probeer ik af te zwakken.
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb je je plan door je partner laten lezen? Je stelde het op,terwijl je niet in balans bent. Misschien heeft hij tips of ben je iets belangrijks in je leven vergeten.Zelf heb ik baat bij gewoon niets doen. In een stoel binnen of buiten zitten en mijn gedachten laten kabbelen. Begin niet aan alles tegelijk. Succes,Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'k Denk dat bij mij het noodplan is om echt niets te doen, maar dan is het ook echt een noodplan en is het al weer veel te ver 'mis' gegaan. Dan lukt het me ook niet meer om iets te doen, maar wil m'n hoofd alleen maar rust en m'n lijf wil alleen maar slapen. Voor mij is een plan maken een manier om het niet zo ver te laten komen, zonder plan gaat het geheid weer mis. Hopelijk werkt je plan goed voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Rust, ritme en reinheid.
  Goed eten, goed slapen, ontspannen.
  Zwemmen, lachen en koken/bakken.

  Dat is mijn regime als ik te veel van mezelf heb gevraagd.

  Heel veel sterkte, ennu, ik lees je blog graag!

  Lisa

  http://moonshine9.blog2blog.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat klinkt best druk!

  Heb geen noodplan, behalve de woorden van manlief dat ik niet zo moeilijk moet doen. En dat is wel zo makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker Reiki doen. Dat is voor mij heel goed. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gossie, dat zijn hele lijsten. Je wilt dus nog steeds alles tegelijk; (te) druk met werk en andere verplichtingen en daarnaast een hoop ruimte creeeren voor ontspannende dingen... Beetje veel denk ik. Bij mij werkt dat anders; Eerst rust creëren en die ook gebruiken om te contempleren en mediteren waardoor duidelijk wordt wat er niet goed zit. Bij mij zijn dat vaak teveel prikkels. Door de rust, genees ik en weet ik meteen wat ik wel wil en niet meer. Het is dan een kwestie van kiezen en dat ook doen. Daarna regelmatig nagaan of het wel werkt zo en of er niet weer ongewenste dingen insluipen. Kun je geen afstand nemen even met een verblijfje elders? Ik zie bij jou alsmaar MOETEN.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook mediteren en hardlopen. Ideale combi. Hardlopen twee tot drie keer per week. Mediteren elke dag. Idealiter even 's ochtends voor de rest vna het huis wakker wordt en 's avonds wat langer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mieb, ik had het zelf kunnen schrijven. Lange tijd was ik ook zo druk bezig "het over een andere boeg te gooien". Uit onvrede met mezelf en m'n jachtige leven vol uitdagingen, leuke en minder leuke verplichtingen en het gevoel aan alle kanten te kort te schieten. Het beheerste me zo dat ik steeds moeier werd van ook nog eens die druk dat het ánders of beter moest. Wat voor mij nu werkt is het loslaten van veel verplichtingen die in mijn hoofd rondspoken en iets heel anders gaan doen: een middag de natuur in, een oude bekende opzoeken, een boek uitlezen in de tuin. Er gebeuren ook geen rampen als ik eens nee zeg of iets gewoon niet doe en het leven wordt er ook veel eenvoudiger van. Ik zou je graag in plaats van een noodpakket graag een luikje willen geven om af en toe eens open te zetten zodat alle beslommeringen er even uit kunnen verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Poeh, dat is een hele lijst. Stel je jezelf niet (te) hoge doelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien was het handig geweest als ik had verteld dat ik af en toe één activiteit uit de lijst pik om "aan de lader" te hangen. Het is niet de bedoeling de hele lijst af te werken!

  Maar, ik begrijp wel jullie punt als je stelt dat niets doen ook een optie is. En misschien nog wel te verkiezen boven iets doen. Frappant is, dat ik dus niet eens op dat idee kom. Erger nog: ik voel een lichte paniek, want "niets doen", hoe doe je dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind het een fantastisch lijstje en zie er een aantal basisingrediënten in die in ieder geval weer garant staan voor de onontbeerlijke 3 R's. Rust, Regelmaat en Reinheid.
  Ik krijg eerder inspiratie van jouw lijst dan dat ik er wat aan toe te voegen heb.
  Lieve groet CasaDiMama

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Amai, ik bewonder hoe kordaat en snel je ingrijpt als het minder gaat.
  Je noodplan lijkt me zeer geschikt, als je dat toepast, komt de rust vroeg of laat terug, daar ben ik van overtuigd...
  probeer het wel niet te zien als een checklist die moét afgewerkt worden, maar eerder als afzonderlijke tips die je gebruikt als je de energie ervoor kan opbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze lijst lijkt me juist nog meer stress geven, je stelt jezelf nu ook nog doelen in je privéleven :-) 'Hardlopen (ik heb als doel....)'

  Wat ik altijd doe: vertragen en schrappen. Zorgen dat je je lichaam voelt en niet alleen in je hoofd zit. Een lijstje maken is m.i. een teken dat je teveel met je hoofd probeert op te lossen en dat je koste wat kost de controle wilt houden.

  BeantwoordenVerwijderen