08 januari 2011

to e-read or not to e-read

Het is behoorlijk rustig geweest op mijn blog in de afgelopen week. Het zit namelijk zo: ik heb sinds een tijdje een e-reader. Tot voor kort stonden er alleen wat managementboeken op die ik las als ik ergens met de trein naartoe moest, dus ik kon de verleiding om de hele avond te lezen verder goed weerstaan. Tussen kerst en Oud & Nieuw heeft mijn lief er een enorme hoeveelheid e-books op gezet. Was er een tijdje geleden slechts een beperkt aantal klassiekers beschikbaar, inmiddels is het digitale boekenaanbod overweldigend. Mooie recente titels, in het Engels maar ook steeds meer in het Nederlands. Niet alleen romans, maar ook thematische boeken over tuinieren, koken, consuminderen, fotograferen, spirituele thema's, noem maar op. En met een beetje zoeken vind je op het www zelfs een behoorlijk gratis aanbod.

Avond aan avond spendeer ik met mijn e-reader onder een dekentje op de bank of in mijn bed en ik vind het heerlijk. Over twee weken ga ik op vakantie (waarover later meer) en ik verheug me er nu al op dat ik in één klein apparaatje mijn hele bibliotheek bij me heb. De boekenverzameling heeft in het verleden menigmaal gezorgd voor net-geen-overgewicht als we met het vliegtuig reisden. Ook deze zomer nog was de meeste plaats in de kofferbak van de auto gereserveerd voor de reisbibliotheek; als we hadden moeten kiezen tussen de tent thuis laten of minder boeken mee dan was het nog een lastig dilemma geworden.

Vorige week was ik op visite bij een vriendin die sinds een paar maanden lid is van een leesclub. Haar indrukwekkende boekenkast puilde uit met prachtige oude en nieuwe boeken. Al snel ontstond de discussie over een "echt" boek, versus een digitale. Zij vond dat het gevoel van een nieuw boek en het beeld van een kast vol mooie titels niet vervangbaar is. En inderdaad: puristen zullen de voordelen van een e-reader niet op vinden wegen tegen het gevoel van letters op papier.

Maar voor mij persoonlijk is het een ideale oplossing:
 • Ik ben al een tijdje geleden begonnen om mijn enorme hoeveelheid boeken stukje bij beetje te verkopen via Bol.com en ik kan nu alle terughoudendheid laten varen. Op mijn zolder heb ik binnenkort een hele muur met kastruimte beschikbaar waar ik mee kan doen wat ik wil.
 • Mijn e-reader kan overal mee naartoe. Het neemt weinig ruimte in, het zit in een degelijk hoesje en zoals al gezegd: ook op reis kom je nooit zonder interessant leesvoer te zitten.
 • Er zijn veel gratis kwaliteits e-books beschikbaar. Even Googlen op "free" of "gratis" en "e-book" en er gaat een wereld voor je open. Een paar van mijn favoriete bloggers hebben e-books uitgegeven die gratis of voor een erg laag tarief te downloaden zijn. Het verbreedt mijn perspectief. Toevallig heb ik vandaag weer een paar interessante gratis boeken op het gebied van minimalisme en (vegetarisch) koken gevonden.
Nu lijkt het bijna een reclamespot voor een e-reader, maar laat ik vooral ook open zijn over de nadelen: ik heb een vrij goedkoop exemplaar gekocht, waarop eventuele kleurenfoto's in zwart-wit doorkomen. In het begin was het wat zoeken om de lettergrootte ideaal te krijgen (aan de andere kant: bij een papieren boek heb je het ook te doen met de aangeboden lettergrootte...). Het bladeren ontbreekt; in plaats van een bladzijde omslaan druk je bij mijn exemplaar op een knopje. Dat voelt toch anders.
Bij papieren boeken heb ik nog weleens de neiging om mooie teksten of quotes te onderstrepen. Dat kan niet bij een e-reader (althans; het is geen aanrader). En last but not least: de emotionele band die je weleens met een boek kunt voelen, ontbreekt met een e-reader.

Hoe gebruiksvriendelijk en praktisch mijn speeltje ook is, een aantal boeken wil ik gewoon op papier in mijn kast hebben staan. Boeken die veel impact op me hebben gehad of die reflecteren wie ik ben, daar wil ik geen afstand van nemen. Daar kan een elektronisch apparaat simpelweg niet tegenop.

Wat denken jullie, gaan e-readers het op termijn winnen van papier?

18 opmerkingen:

 1. Ik vind het een zeeeeeer lastig dilemma. Heel slecht voor het milieu en ook voor mijn portemonee maar ik denk dat ik allebei wil hebben uiteindelijk.
  Ik ben namelijk gek op ECHT boeken. Ook oude boeken.
  Maar het voordeel van zo een klein ding dat je mee kunt nemen overal na toe, dat lijkt mij echt wel wat...
  Gr,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O geweldig ,hij staat al een poosje op mijn verlang listje. maar ik vind hem zo duur:-0(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil er eentje gaan halen voor mijn verjaardagsgeld. Inderdaad: sommige boeken wil ik niet gewoon weg doen, omdat ze absolute toppers zijn en veel voor mij betekend hebben.

  Ik voorspel dat boeken niet verdwijnen, maar alleen bepaalde boeken echt populair blijven en niet verdwijnen om weer als digitaal boek te verschijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, ik denk dat echte boeken en digitale boeken prima naast elkaar kunnen bestaan. Ze dachten vroeger ook dat kranten en tijdschriften door het internet zouden verdwijnen, maar er zijn er alleen maar meer bijgekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. jah ik heb er ook ongeveer 1,5 jaar een en ik vind hem ook fantastisch!!! ik denk dat het een enorme overwinning is op het papier(verspilling) en dat op de langere termijn het gaat winnen van het papierenboek zoals wij dat nog veel hebben.(ook vind ik het ruimte technisch erg lekker)Ik heb wel een vermoeden dat papieren boeken wel zullen blijven bestaan,maar wel minder zullen worden.( ook vele scholen geven al laptops uit om digitaal te kunnen toetsen en inleveren van werkstukken )

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk ook dat ze naaast elkaar blijven bestaan. Zoals de film in de bioscoop ook niet verdween met de komst van de televisie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zelf begin ik er nog niet aan.Misschien komt die tijd wel. IK denk,dat jongeren,die nog niet die gevoelsband met echte boeken hebben,steeds meer e-books gaan lezen. IK hoop niet,dat het een nekslag wordt voor boekenwinkels en bibliotheken. Onze dorpsbieb heeft door teruglopend bezoekers aantal de openingsuren al gehalveerd.Veel plezier met lezen. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk het wel. Ik heb mijn lief er ook een kado gedaan voor zijn verjaardag, maar ik heb er zelf nog geen. Ik ben ook veel boeken weg aan het doen, ze vangen vooral stof op want je kunt toch geen honderden boeken tegelijk lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. een e-reader is net zo goed milieu vervuilend...hij moet ook gemaakt worden met doorgaans behoorlijk nare grondstoffen die niet zoals een boek makkelijk verteren,en ook nog eens elke keer opgeladen worden en dan dat downloaden....allemaal electriciteit wat je extra gebruikt.
  Geef mij maar een echt boek hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat de E-reader het dubbel en dwars gaat winnen en dat de boeken, net zoals de kranten langzaamaan zullen verdwijnen.

  Het is ook gewoon een win-win situatie: schrijvers hoeven niet meer op zoek naar een uitgever, boeken worden goedkoper en nemen geen ruimte meer in... én het milieu wordt niet meer zoveel belast. Wat wil je nog meer?

  Al lijkt het mij nu nog wel raar om een peuter 's avonds vanaf de e-reader een 'prentenboek' voor te lezen. Maar dat gaat waarschijnlijk wel wennen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb er nog geen, heb hem ook nog niet gemist. Maar het lijkt me wel fijn, een e-reader. En ik denk dat het gewone boek en het digitale boek naast elkaar blijven bestaan. Want ze hebben beide voor-en nadelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eigenlijk ben ik wel benieuwd wat de milieu-effecten zijn van papieren boeken versus een elektronisch apparaat. Mijn e-reader gaat ontzettend lang mee op één batterij, dus ik hoef hem zelden te laden. Maar de productie van zo'n ding zal ongetwijfeld vervuilend zijn. Aan de andere kant: ik ben een grootverbruiker van boeken, dus ook daar gaat de nodige energie in zitten als je die regelmatig aanschaft.

  Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen? En zijn er al bibliotheken waar op één of andere manier digitale boeken te lenen zijn? Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als boekenliefhebber heb ik wel eens een ereader overwogen, maar ben bang dat ik een 'echt' boek ga missen. Ik vind dit daarom een heel interessant logje! Goed om jouw ervaringen te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Siny,

  Ik heb sinds kort de ipad hier kun je ook iets meer mee doen, en ik lees er veel op. Maar mijn "echte " boeken weg? nee nooit het blijft een rijk bezit boeken.
  Ik denk ook dat het naast elkaar blijft bestaan

  BeantwoordenVerwijderen
 15. In onze bibliotheek kun je voor 5 euro een e-reader lenen met vijf boeken erop. Misschien dat ik dat eens ga proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. E inkt is heerlijk. Maar die glimmende schermen van de toutch screen versies en de apparaten die als extra ook nog ebook kunnen spelen hoeven van mij niet. Dat is mij te druk aan mijn ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het zou hier wel heel wat opgeruimder zijn als ik zo'n e-reader zou gebruiken. Als ik nu zo om me heen kijk zie ik, kranten, tijdschriften, verschillende boeken op een stapeltje. Of zou dat zo blijven als ik zo'n ding zou hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. heemooie foto's mieke heb ook een blogger maar aan gemaakt even mijn leventje opzetten wat ik zo beleef en men foto's lliefs francien

  BeantwoordenVerwijderen