10 november 2010

ahimsa

Ik heb hier weleens laten vallen dat ik een opleiding tot yogadocent volg. Niet omdat ik een carrièreswitch overweeg, maar omdat ik meer intensief met yoga bezig wilde zijn dan af en toe een uurtje. Het blijkt een gelukkige beslissing te zijn; de opleiding heeft me meer gebracht dan alleen diepere kennis van de achtergronden van yoga. Het heeft me na mijn ongeluk van vorig jaar geholpen om te gaan met mijn beperkingen. Het heeft me geleerd hoe ik weer in mijn lijf kan landen als ik te lang in mijn hoofd heb gewoond. En het geeft me stof tot nadenken als het gaat om de achterliggende filosofie.

Eén van de begrippen vanuit de yogaleer die ongemerkt veel invloed is gaan uitoefenen op mijn leven is ahimsa. Er is niet echt een goede vertaling voor deze Sanskriet-term. Vaak wordt het omschreven als geweldloosheid, maar dat dekt de lading niet helemaal en geeft het een wat passieve connotatie. In een Amerikaans artikel noemden ze het "love in action" wat ik persoonlijk een veel mooiere omschrijving vind.

Gandhi is waarschijnlijk de bekendste belichaming van ahimsa. In al zijn denken, voelen en handelen stond totale onthouding van geweld of negatieve gedachten over anderen centraal. Hij had de overtuiging dat als je deze doctrine consequent doorvoert in alle aspecten van je leven, je geen vijanden kunt hebben; de ander heeft uiteindelijk simpelweg geen andere keuze dan jouw liefde te beantwoorden.

Voor er verkeerde ideeën ontstaan door dit voorbeeld: ik heb niet de illusie dat ik ooit ahimsa op dat niveau kan beoefenen. Maar een nuchtere, Hollandse uitleg van het principe kan de wereld naar mijn idee wel een stukje mooier maken. Ik heb eens nagedacht hoe ik ahimsa vertaal naar mijn leven en ik kom tot het volgende lijstje.

  • Voorkom het (bewust) veroorzaken van leed waar mogelijk
  • Benader mensen open en onbevooroordeeld; probeer als je stuit op negativiteit zelf vriendelijk te blijven
  • Verbruik niet meer dan je nodig hebt (of het nu gaat over voedsel, energie of toiletpapier)
  • Voorkom dat anderen moeten lijden voor jouw consumptiegedrag (koop waar mogelijk biologisch en fair trade, vermijd producten die het resultaat zijn van dierenleed)
  • Deel in andermans vreugde
  • Leer je kinderen begrip te hebben voor anderen en niet te oordelen
  • Wees behulpzaam, doe regelmatig spontaan iets belangeloos voor een ander
  • Schenk aan goede doelen
  • Behandel anderen in alle situaties zoals jij behandeld zou willen worden
  • Probeer anderen niet te veranderen maar kijk hoe jij zelf beter met de situatie om kan gaan
  • Bedenk voor je iets wegdoet of je er een ander blij mee kunt maken
  • Kies bij twijfel altijd voor de meest integere oplossing
  • Deel, en schep daar genoegen in
  • Wees dankbaar voor wat je hebt in plaats van gefrustreerd over wat je niet hebt
  • Maak oprechte en gemeende complimenten, wanneer de kans zich maar voordoet
  • Luister met aandacht
  • En last but not least: breng jezelf geen schade toe
In alle eerlijkheid: het is work in progress, maar je bewust zijn van je persoonlijke ahimsa-pad is volgens mij best een mooie eerste stap.

8 opmerkingen:

  1. Jouw 'nuchtere Hollandse vertaling' vind ik een hele mooie vertaling van ahimsa.
    En wat ik ervaar met yoga is precies dat het mij weer in contact brengt met mijn lichaam. Dan ben ik weer EEN in plaats van twee (hoofd en lichaam).
    Dank je voor deze mooie samenvatting.
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige vertaling naar alledaagse handelingen. Voor mij o.a. ahimsa een andere reactie dan vroeger. Mepte ik eerst gedachtenloos een spinnetje of fruitvliegje dood. Nu is na een fractie van een seconde mijn gedachte "jij bent ook leven". En laat ik lopen en vliegen.groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jij noemt dit ahimsa, voor mij hoort dit bij Jezus volgen. Inderdaad 'werk-in-uitvoering' wat nooit af zal zijn, maar dat toch steeds voor voldoening, verdieping, inspiratie en vreugde zorgt.

    Keep it up. ;-)

    Heyya

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben niet zo 'van de yoga', maar deze lijst met voorbeelden vind ik prachtig en inspirerend. Ik neem mij voor om daar voor mijzelf ook 'work in progress' van te maken .....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi zoals je het beschrijft , maar ik kan me alleen maar bij anoniem aansluiten , Jezus deed toen hij op aarde was precies zo . Wij zien en ervaren zo vaak in Roemenië maar ook hier om ons heen hoe fijn het is om wat voor een ander te mogen doen . Van de week nog de marrokaanse buurvrouw geholpen , zonder er iets voor terug te willen . Het is immers beter om te geven dan te ontvangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als je Eckhart Tolles " Een nieuwe aarde" gelezen hebt, snap je dat het logisch is dat wat Jezus deed overeenkomt met wat de 'grote geesten' in de oosterse landen leren. Omdat dat de enige goede manier is. En die wordt via allerlei kanalen (of dat nu Jezus is of Gandhi) aan ons doorgegeven. Er zijn zoveel lichtende voorbeelden voor ons geweest!

    Leuke post. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat fijn dat zo'n yoga opleiding je hele leven heeft verrijkt! Ik had een soortgelijke ervaring toen ik een opleiding tot counsellor volgde. Dit soort opleidingen is meer dan alleen 'technisch' leren, het geeft veel meer.

    Ik vind je vertaling voor de praktijk mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het spirituele pad is voor mij ook heel belangrijk. Iedereen kiest daarvoor zijn eigen manier. Ik ga je lijstje uitprinten als extra motivatie.

    BeantwoordenVerwijderen