08 augustus 2010

gezond

De laatste vakantieweek breekt aan. De 16e begint de basisschool van mijn jongste weer en een week later gaat de oudste naar de brugklas. Ook al ben ik alweer even aan het werk, het voelt nog steeds als vakantie. Ik maak kortere dagen, zodat de kinderen niet te lang alleen zijn en we doen elke dag wel iets leuks. zoals naar het strand, roti eten in de stad of een terrasje pikken.

Per saldo betekent het dat we al een week of vijf op onregelmatige tijden eten en vaak ook nog eens slordig (poffertjes, een patatje of een boterham en elke dag wel een roséetje. Of twee.). Verder komt er weinig van bewegen; de sportclubjes liggen nog stil en ik heb een zittend beroep, dus al met al een ongezonde combinatie. En dat wreekt zich. Ik ben de afgelopen dagen niet vooruit te branden, ben een beetje down, ik heb een slechte huid en een koortslip die maar niet wil genezen. Tijd voor actie!

Vandaag begin ik met een paar dagen "schoon" eten en een dagelijks rondje bewegen. Ik heb vanochtend een uurtje op een stevig tempo gepowerwalkt (mijn conditie is zo belabberd dat rennen er nog even niet in zit) en mezelf daarna getrakteerd op een gezonde smoothie van havermelk met banaan en spinazie (klinkt vies, is erg lekker!). Ik ga hier de komende dagen bijhouden wat ik gegeten heb en hoe ik me daarbij voel. Het experiment heeft weinig wetenschappelijke waarde, maar ik ben toch benieuwd of ik, door het dagelijks vast te leggen, voor mezelf verschil merk. En zo niet, dan is het publiek gaan met mijn eet- en beweegpatroon gewoon een goede stok achter de deur.

Het is niet de beste dag om te beginnen met (weer) gezond eten, want we krijgen zo vrienden over de vloer voor een barbecue. Maar met een grote voorraad salade, gezonde smeerseltjes, gemarineerde groenten moet ik mezelf toch in de hand kunnen houden.

Wordt vervolgd!

3 opmerkingen:

 1. Heb jij niet,dat je lijf je vertelt,wat het aan voedsel wil?Ik kwam net thuis en had geen puf om te koken. Mijn verstand ze "friet halen". Maar mijn lijf vroeg iets anders. Het werd een snelle boterham met kaas en tomaat uit de oven en een paar worteltjes om te knabbelen.groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes! Je zal het zeker merken na een aantal dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Izerina: ik ben bang dat ik een beetje los ben geraakt van mijn lichaam en dat ik die signalen dus niet meer zo makkelijk oppak. Ik hoop door meer te gaan bewegen weer wat "connectie" te krijgen en weer slimmere keuzes te maken.

  @Merel: dank je wel! Ik ga mijn best doen, alhoewel vandaag geen sterke start was....

  BeantwoordenVerwijderen