Tussen de voordeur en het kippenhok, lekker warm tegen een muur, staan bakken met aardappelen, een framboos, en een perenboompje. Daarnaast heb ik op de oprit nog een grotere bak met frambozen en twee grote speciekuipen waarin een pruim en een appel groeien (niet op de foto te zien). De stokjes staan in de bakken om te voorkomen dat mijn brutale loslopende kippenkoppel de hele boel omploegt of de katten het als kattenbak gebruiken.
Tegen een zonnige muur hangt een heerlijke zoete, witte druif met een insectenhotel waar intensief gebruik van wordt gemaakt. De bijen vliegen af en aan en dichten hun kamertje in het hotel netjes af met een kleidekseltje.
Op een plekje met middagzon staat de saladbar-in-ontwikkeling in de koude bak. Ze kunnen best tegen wat kou, maar ik probeer op deze manier de slakken weg te houden bij mijn kwetsbare babyplantjes. Erachter in de border (op de foto niet te zien) staan een braam en een tayberry.
Zomaar een wild hoekje in de tuin met wat zuring, peterselie, wat ander bladspul, uien en vergeet-me-niet. Niet alles wat ik in mijn tuin heb is eetbaar. Een kwestie van goed onthouden én herkennen wat je waar neerzet.
Een ander hoekje in de tuin met een minivijver (een ingegraven rechthoekige speciekuip) om insecten en vogels te trekken. Rondom staan wat uitgebloeide narcissen, maar ook pastinaak en knoflook. Op de achtergrond nog te zien: de compostbak, gemaakt van een Ikea vuilnisbak.
Voor de compostbak staat een rode bes die al veelbelovend vol met bloemetjes hangt. Erachter nog net te zien: een oude stronk van een berk waar ik eetbare paddenstoelen op kweek.
Een totaal overzicht van mijn tuin, waar nog heel wat zanderige aarde op te zien is. Dit zal over een paar weken bijna volledig begroeid zijn (want ingezaaid met allerlei groenten en bladspul). Ik zorg wel altijd dat er wat zand zichtbaar blijft omdat daar een bepaald soort wilde bij in nestelt, en bijen zijn weer goed voor de bevruchting van mijn groenten en fruit.
Van dichterbij gefotografeerd: erwten die in wat wormcompost vanuit de koude grond zijn opgekweekt. Deze groeien over een paar weken tegen de wigwam van snoeihout aan omhoog. Het glazen potje rechts waar je net een glimps van opvangt dient als cloche die beschermt tegen slakkenvraat. Ook nog te zien de rabarber op de achtergrond die enorm hard is gegroeid in de afgelopen week en mijn hosta's die zich prachtig uitrollen en in het hoogseizoen de slakken afleiden van de planten die eigenlijk als mensenvoedsel bedoeld zijn.
Een hoekje met snijbiet dat tot diep in de herfst geplukt kan worden en steeds opnieuw aangroeit. Heerlijk om te roerbakken of als vulling van een omelet.
Een systeempje om te onthouden wat ik waar heb gezaaid. Het is een combinatie van stokjes die de contouren aangeven van een zaaibed en in het midden een beschilderde steen waar het gewas op staat geschreven. Zoals hier: meiraap.
Ik let een beetje op het microklimaat in mijn tuin, maar laat dat niet alles dicteren: in de zomer staat er drie meter hoog reuzengras aan de kopse kant van de tuin die ervoor zorgt dat de wind minder invloed heeft zodat alles minder snel uitdroogt. Op de zonnige plekken tegen de muur komen na de ijsheiligen warmteminnaars in potten, zoals tomaat, paprika en pepers. In de volle grond zaai ik in de vorm van een druppel omdat dat, zodra het volgroeid is, het meest natuurlijk over komt. Sommige combinaties van bladvormen werken heel goed en pas ik ieder jaar toe, maar mijn voornaamste vuistregel is dat wat ik het vaakst pluk, het meest in de buurt van de staptegels wordt gezaaid. Zo staat de snijbiet en de peterselie voor het grijpen, maar de pastinaak, knoflook en pompoen krijgen en plekje achteraf.
Ik hoop dat ik zo een beetje een beeld heb kunnen geven van mijn eetbare tuin. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar als een amateur als ik het kan, kan iedereen met een piepklein stukje buiten (en wat vallen en opstaan) een eigen mini-oogst verbouwen.
Heerlijk! Leuk om te zien en te lezen. Is Moestuinmaandag (http://hollandseklei.blogspot.nl/2013/04/moestuin-maandag-en-inspiratie.html) ook wat voor jou? The edible garden van Alys Fowler ken je vast al...volgens mij zijn de planten bij jou 'in het zuiden' al een stuk verder dan hier in het noorden. Best een uitdaging hè: tuinieren met kippen in een postzegel? De boel is binnen de kortste keren omgeploegd.
BeantwoordenVerwijderenHee Sacha,
VerwijderenThe edible garden is inderdaad één van mijn favorieten. Ik vind haar geweldig praktisch en die geweldige foto's van haar tuin...
Ik merk dat we hier in "het zuiden" ook veel later zijn dan andere jaren. Ik woon vlakbij zee, dus de temperatuur is aanzienlijk frisser dan meer landinwaarts en dat merk je. De peterselie en zuring hebben wonder boven wonder de winter goed doorstaan, dus die hadden een kleine voorsprong. En de uien en knoflook heb ik eind van het vorig tuinseizoen al geplant, dus die hadden ook al wat "body" toen we de winter in gingen.
Leuk om mee te doen aan Moestuinmaandag! Je mag me aan het rijtje toevoegen.
Oeps...daar ben ik nu pas. Ik raadde net je blog aan bij iemand en bedacht mij dat ik nog eens bij je moestuinreacties moest kijken. De
VerwijderenTablet hapert. De moestuinmaandag is ren initiatief van Helena van hollandseklei.blogspot.nl. Zij kan je aan haar lijst toevoegen als je op maandag reageert. O jee 'ren' moet 'een' zijn, maar corrigeren pikt de tablet dus niet...loopt dan vast. Leuk als je meedoet. Ben benieuwd naar de groei van je planten!
VerwijderenHoe doe je dat met die compostbak? Stinkt dat niet? Ik wil ook wel graag zelf compost maken, maar ik denk dat onze tuin daarvoor te klein is ...
BeantwoordenVerwijderenCompost ruikt naar bosgrond, dat is juist lekker! Zonde toch om groenafval weg te gooien als je je tuin er mee kunt verrijken! zorg wel voor beluchting, als je het in plastic opsluit (zoals in die kant en klare containers van zwart plastic met dichte wanden) gaat het verrotten en stinken. Elke maand (vanaf april tot oktober) even omzetten zodat het midden gemengd wordt met de buitenkant, niet uit laten drogen en eventueel een schepje tuinkalk erdoor en het komt helemaal goed.
VerwijderenMarjolijn.
Hoi Meibloempje, mijn composthoop stinkt (gelukkig helemaal niet. Voor ik deze bak had, had ik zelfs gewoon een klein hoekje in de tuin waar ik de resten op een hoop gooide en ook dat werkte! De witte bak staat alleen wat netter en neemt nog ongeveer 30x55x70 cm in.
VerwijderenWat leuk om zo mee te kunnen kijken! Leuke voorbeelden! Ik merk dat ik nog te veel in rijtjes denk, zo'n droppelvorm is een leuk idee. Ik ben wat bang voor vruchtwisselings problemen, maar jouw tuin is zeker meer Permacultuur/polycultuur!
BeantwoordenVerwijderenOverigens is het spul bij jou verder dan bij mij: heel erg laat dit jaar ondanks dat ik ook in het zuiden woon, maar ver landinwaarts.
Nu die computer dicht en de tuin in: appelboompje (uit container) planten en vitamientjes oogsten.
Marjolijn.
Grappig dat er binnen zo'n relatief klein land zulke grote verschillen kunnen bestaan he? Ik hou alleen voor de tomaten en aardappelen rekening met wisselteelt (deze staan om die reden in potten), maar voor de rest heb ik nog geen problemen ondervonden met vruchtwisseling. Ik pas inderdaad wat beginselen toe van permacultuur en ik laat een aantal planten zichzelf bewust uitzaaien, zoals dat ook in de natuur zou gebeuren. Behalve slakken heb ik eigenlijk geen plagen in de tuin, behalve wat bladluis op mijn fruitboompjes.
VerwijderenVeel plezier in het nieuwe tuinseizoen! Deze dagen zijn veelbelovend!
Tomaten, paprika, komkommer en vanaf as zaterdag 1 aubergine gaan in het kasje in potten. Aardappelen in potten heb ik nog nooit geprobeerd. Het schijnt dat je die zelfs in de latere zomer in een zak potgrond kunt stoppen en die beschut of zelfs binnen verder kunt kweken zodat je met kerst verse krieltjes en aardappels hebt! Lijkt me leuk om eens uit te proberen. Niet echt Permacultuur ;-)
VerwijderenZelf laten uitzaaien vindt ik ook fijn. Ik heb in het kasje al veel tuinmelde staan. Heerlijk, lekkerder dan spinazie zelfs. Gewoon van "onkruid". Ik zal de peulvruchten dan dit jaar maar niet in vruchtwisseling meenemen om uit te proberen. Mijn tuin is daar eigenlijk toch te klein voor, het komt me goed uit!!! Hopelijk laten de slakken ze een beetje met rust, maar ik heb er al handen vol van weggeraapt...
Groetjes, Marjolijn uit Limburg. (nu eindelijk een flinke plensbui!!)