26 mei 2013

besparingsdiscipline

Het bestaan als ZZP'er heeft veel voordelen, maar kent ook een paar nadelen. Zo schommelen de inkomsten stevig per maand en is het in deze tijden bepaald niet vanzelfsprekend dat je snel een vervolgopdracht hebt als een klus afloopt. Ik nader nu het einde van een langere opdracht en ik ga weer voorzichtig op zoek naar een nieuwe.

Met het vooruitzicht op minder inkomen is het ook tijd om het financiële regime weer wat strakker aan te trekken. Niet dat ik op dit moment bakken met geld uitgeef, maar meer tijd aan werk kwijt zijn betekent automatisch minder tijd hebben voor aanbiedingen speuren, klussen en zelf vanaf de basis mijn eten bereiden. Nu ik weer meer tijd beschikbaar heb, bezie ik mijn uitgavenpatroon en concludeer ik dat ik nodig wat discipline in het geheel moet aanbrengen.

In tijden van drukte is boodschappen doen in huize Bewuste Eenvoud een weinig planmatig evenement. Lees: na het werk kom ik langs de plaatselijke supermarkt en bedenk ik wat ik, in combinatie met wat ik in huis heb, nog nodig heb om te koken. Op zich niks mis mee, maar ik heb zelden goed in mijn hoofd wat we wel en niet op voorraad hebben. Dat resulteert dus nog weleens in gebrekkige recepten. Of in vergeten groenten in de slechte zin van het woord: beschimmeld. Tijd voor actie.

- Het eerste dat ik heb gedaan om de kosten wat te drukken is het biologische groentenabonnement opzeggen. In de drukke wintermaanden was het om twee redenen ideaal: in mijn tuin groeide niet zoveel in die periode én de groenten werden iedere vrijdag aan huis bezorgd, ongeacht of ik thuis was of niet. Gelukkig is het inmiddels wat verder in het seizoen, waardoor er weer van alles in mijn eigen tuin groeit en ik bovendien weer meer tijd heb om te oogsten en te bereiden.

- In tijden van drukte lijkt het woensdagse weekmenu hier in huis steeds snel te sneuvelen, terwijl dit toch een beproefd middel is om verspilling en impulsaankopen te voorkomen. Bovendien kan ik op de woensdag inkopen doen op de markt, wat behoorlijk scheelt ten opzichte van onze supermarkt. Ook niet onbelangrijk: de keuze op onze Haagse markt is enorm, dus dat nodigt uit tot koken buiten de gebaande paden.

- Als tijd schaars is, is de verleiding van de auto groot. Minder (nood)zakelijke kilometers in combinatie met meer tijd betekent dat ik de fiets weer vaker kan pakken. Een directe besparing van brandstofkosten en het milieu.

- Het is tijd om weer eens kritisch door onze abonnementen heen te gaan. Op zich hebben we geen ander abonnement op papieren tijdschriften dan op de Genoeg, maar ik heb wel wat digitale abonnementen waar inmiddels wellicht gratis alternatieven voor zijn. Een goed voorbeeld is mijn betaalde Flickr-account voor foto's, terwijl Picasa een prima gratis applicatie is.

- Met opgroeiende kinderen komt er bewust en onbewust van alles aan spullen het huis binnen dat na een tijd niet meer nodig is, niet meer past, of gewoon niet meer interessant voor ze is. Hoog tijd om een keer met een kritische blik de kamers af te speuren op overbodig geworden boeken, niet passende kleding, spellen die niet meer gebruikt worden en deze op Marktplaats te slingeren.

- Een aantal dingen om bewust mee om te gaan als ik weer meer tijd in mijn huis doorbreng: met dit koude voorjaar stoken we meer dan gebruikelijk. Sterker nog: normaal is stoken vanaf medio maart al niet meer nodig. Dikker aankleden is een kleine moeite en scheelt op de gasrekening.

- Grijs water voor de tuin is eenvoudig te vergaren in deze natte tijden en bespaart op de waterrekening. Bovendien is het water relatief zacht en daar houden mijn planten van.

- Ik wil weer wat kritischer zijn op wat er op de wasstapel belandt. De kinderen hebben nog weleens de neiging om de wasmand als eenvoudige opruimmethode te zien: kleding is sneller in de wasmand gegooid dan opgevouwen en terug in de kast gelegd. Als iets schoon is maar muf ruikt is even luchten of in een vochtige badkamer hangen vaak al genoeg.

- Ik ben nog aan het overwegen of een droogmolen voor op mijn dakterras de investering waard is. Ik hang nu mijn was aan de lijn op een warme zolder met relatief weinig ventilatie. Het blijft daardoor tamelijk lang vochtig en ruikt soms ook niet fris als het eenmaal droog is. Op warme dagen sjouw ik het staande droogrek wel naar het dakterras, maar dat is een heel gedoe door de krappe zolderdeur. Bovendien is het rek te laag om dingen als dekbedovertrekken te drogen. De kosten van een droogmolen en het feit dat het dakterras een groot deel van het jaar tamelijk onherbergzaam is doen me nog twijfelen. Als jullie suggesties hebben waar ik goed aan doe, dan hoor ik het graag. En ook andere tips om de besparingsdiscipline weer snel terug te vinden zijn van harte welkom!

plantaardige Shepherds Pie met zoete aardappel en adzukibonen
p.s. Naast Bewuste Eenvoud blog ik ook (zeer onregelmatig) hier onder het pseudoniem Pip

14 opmerkingen:

 1. Wat mij altijd helpt om weer opnieuw te gaan besparen is er over te lezen. Ik zie dat je het blad 'Genoeg' al hebt. Zelf heb ik bijvoorbeeld wat boekjes van het vrekkenechtpaar die ik er dan weer eens bijhaal.
  En die droogmolen? ik zou het gewoon doen. Zoek er 1 uit op marktplaats. Hoeft niet veel te kosten maar ik denk dat je er veel plezier van kan hebben. Denk er maar eens aan hoe lekker wasgoed kan ruiken als het buiten heeft gehangen. Zorg wel voor een goeie zware voet voor de molen want zeker op een dak kan het flink waaien. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben meteen weer eens een rondje Marktplaats gaan snuffelen, maar in dit seizoen vliegen ze als windmolens de deur uit. Goed idee om Je Geld of Je Leven er weer eens bij te pakken, daar begon het voor mij destijds allemaal mee.

   Verwijderen
 2. Besparen, hier moet het ook weer even strakker aangelijnt worden, vulde net mijn bonnetjes in van de huishoudportomonee en moet zo nog mijn eigen rekening lijst invullen. Jakkes wat vald het nu al tegen.

  Over het wassen, ik weet het echt niet, ik zelf wil ook iets voor in de tuin. Maar de tuin is vrij klein... Ik kan je daar dus jammer genoeg niet mee helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik probeer besparen echt als een soort wedstrijd met mezelf te zien, door ook (een beetje) bij te houden wat het oplevert. Maar het begin van de riem aantrekken is weer even goed nadenken.

   Verwijderen
 3. Succes met het besparen, klinkt of je een goed plan hebt gemaakt! Heb je ook het recept voor de shepards pie? :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk, komt-ie:
   1 forse zoete aardappel
   ongeveer 2 kopjes gekookte adzukibonen (maar andere bonen kan ook)
   1 forse ui
   1 blikje tomatenstukjes
   1 wortel
   een paar champignons
   wat oud brood
   een scheutje rode wijn
   ongeveer 300 ml bouillon
   Thijm, peper, komijn, paprika, wat zout

   (NB: ik heb hier restjes op gebruikt, dus het luistert echt niet zo nauw wat je er behalve zoete aardappel en bonen in doet!)


   -Snij zoete aardappel aan stukjes (schillen niet nodig) en kook deze ongeveer 25 minuten. Daarna pureren.
   -Bak de champignons met ui, broodkruim en de kruiden. Voeg daarna de tomaten, de wortel in stukjes, de bonen, bouillon en een scheutje wijn toe. Laat dit een tijdje inkoken (ongeveer 25 minuten, tegelijk met de aardappel)
   -Doe het natte mengsel in een ovenschaal en dek dit af met een laat zoete aardappel purree en bestrooi met wat paprikapoeder
   -Zet ongeveer 20 minuten in de oven om een goudgele korst te krijgen (evt de laatste paar minuten onder de grill)

   Zoals je ziet: een prima gerecht om je restjes in weg te werken. Courgette, bleekselderij of broccoli is ook geen probleem. Ultiem zuinig kostje dus :-)

   Verwijderen
 4. Tijd hebben betekent ook verdienen. Juist door die zaken,die jij opnoemt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar. Maar tijd hebben heeft aan de andere kant het risico om meer geld uit te geven en daar moet ik allert op blijven.

   Verwijderen
 5. Waarom geen lekkere voorraas eten aanleggen in de vriezer wanneer je tijd er weer voor hebt en zorg voor een goed gevulde voorraadkast. Is het niet handig om de avond voor je werkdag een lijst te maken van wat je nodig hebt voor het menu van de volgende dag? Ik zou ook broodpakketjes maken voor de hele familie, die ze dan uit de vriezer kunnen halen op de dag, dat het nodig is. In de weekeinden uitgebreid koken en vooruit koken, zodat je de rest van de week weinig hoeft te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de tip; vooral de broodpakketjes zijn een goed idee. Ik heb altijd klagende kinderen dat ze het brood "te zompig" vinden tegen de tijd dat ze lunchpauze hebben. Je hebt helemaal gelijk: het is een kwestie van weer bewust gaan plannen en hamsteren, maar ik troost me met de gedachte dat bewustwording daarvan al een belangrijke stap is :-)

   Verwijderen
 6. kan je op het dakterras geen oprollijnen spannen?? dat had ik toen ik nog een bovenwoning had!
  dan hangt het toch lekker buiten en niet in de tuin, alstie zo klein is zit je daar toch liever in??
  en swinters hing mijn was (snachts)aan een rek in het trapgat.
  zo droog vanwege de opstijgende warmte !
  en inderdaad had ik een enorme vaste voorraad..(pasta, rijst per zak van 20 kilo is veel goedkoper en je hebt altijd genoeg in huis!blikken bonen, capuceiners e.d. en veel ingevroren groente uit de tuin!)die ik alleen aanvulde met de koopjes van die week. (ik had toen 5 kinderen in huis.. nu nog maar 1)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De was droog ik ook liefst buiten. Dit huis had al een afdak achter het huis. Daar heb ik een rek aan de muur gehangen, zo eentje als je over een deur kunt hangen (rommelmarkt). Eventueel heb ik er ook het losse rek onder staan dat ik 's winters in de achterkamer zet. Nooit meer bang dat het nat regent, toch buitenluchtje er aan. Voor hele grote dingen zoals dekbedden luchten: is een balustrade om het platte dak aan te brengen?
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een rollijn is misschien wel een optie; die kan je lekker inrollen als je hem niet nodig hebt. Ik ga eens even kijken of ik er zo eentje kan vinden.

  BeantwoordenVerwijderen