11 november 2012

vitamine i

Met alle nieuwsberichten over oorlog, onderdrukking, crisis en allerhande tragedies zou je bijna gaan denken dat er alleen maar slechte mensen bestaan.Vooral in de tijd dat de blaadjes van de bomen vallen kan dat soort berichtgeving erg bij me binnen komen en me soms zelfs een beetje uit het lood slaan. Ik wil mijn ogen niet sluiten voor slechte dingen die in de wereld gebeuren, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat de wereld zo eenzijdig belicht wordt? Je zou bijna het idee kunnen krijgen dat negativiteit en het kwaad de boventoon voeren, terwijl er ook zoveel mooie en hoopgevende dingen gebeuren. Het is soms alleen even zoeken.

Om weerstand op te bouwen tegen die negativiteit organiseer ik stevige tegenkracht; ik noem dat voor mezelf vitamine i, waarbij de i staat voor inspiratie. Het leek me aardig om er hier een keer iets over te schrijven.

Mijn top 5 van vitamine i in willekeurige volgorde:

1. foto's bekijken die onderstrepen dat er wel degelijk positieve dingen gebeuren in de wereld
2. luisteren naar sprekers die een inspirerend verhaal vertellen. Mijn meest favoriete op dit moment zijn Brené Brown  en Neil Pasricha
3. mezelf nuttig maken voor een ander zonder er iets voor terug te willen of te verwachten. En zien hoeveel anderen dat ook met veel overgave doen.
4. metta beoefenen of regelmatig een actie kiezen uit de Random Acts of Kindness beweging
5. mijn maandelijkse verse Ode (vanaf 2013: The Optimist), die mij inspireert met alle hoopgevende initiatieven en bewegingen die er wereldwijd bestaan

Ik wil me wel degelijk bewust blijven van de minder mooie dingen die er gebeuren op deze wereld. Er is echter niemand mee geholpen als ik daardoor bij de pakken neer ga zitten. Ik wil met compassie leven, niet met medelijden. En dat lukt me vooral als ik dagelijks een stevige portie vitamine i tot me neem.

Doen jullie ook aan vitamine i? En zo ja, hoe ziet dat er voor jou uit?

18 opmerkingen:

 1. Vitamine i is erg belangrijk, ik doe er ook mijn best voor. Zo ben ik juist nu weer wat meer bezig met postcrossing, zodat ik ook wat leuks in mijn brievenbus krijg, en met het zelf maken van dingen als sokken en kerstversiering =)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waar je aandacht aan geeft groeit, zo is het toch?
  Dus bij deze, ik sluit me bij je aan! laten we het samen doen, zo wordt de tegenkracht alleen maar groter, er is zoveel liefdevolle vriendelijkheid in de wereld, dat mag gezien worden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke blogpost met fijne links. Ben het er zeer mee eens en probeer elke dag veel vitamine i tot me te nemen en uit te delen. Je kunt het nooit overdoseren!!!
  Ook leuk http://www.happynews.nl/2009/02/13/make-a-difference-day/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een goede vinding: vitamine I,
  mijn vitamine I is elke avond tenminste 3 dingen opschrijven waar ik blij of dankbaar voor ben en waarom ik dat ben. het heeft me geleerd positiver naar het leven te kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier hou ik nou van! Zaterdag gebeurde er iets vervelends en was iemand heel vervelend en beledigend tegen me. Ik ga dan kijken wat er die dag, die week wel goed ging. Een uur later was er iemand heel vriendelijk tegen me. Ik streep dingen weg dan. Je kunt je veel beter richten op positieve dingen dan negatieve dingen, dat kost veel negatieve energie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom niet kiezen voor de realiteit en deze "neutraal" tot je nemen.

  wat heb je aan een tegenkracht, ook wanneer dat een positieve tegenkracht is. want élke tegenkracht wekt zìjn tegenkracht.

  ik kies voor de "neutrale" realiteit in plaats van de dualiteit van slecht en goed ( negatief en positief)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Reflexxus; ik reageer vanuit mijn eigen zoektocht naar non-dualiteit en een positieve levenshouding (
  paradoxaal? In mijn realiteit niet)

  ook in 'neutraal' kun je ervaren dat de energie meer of minder stroomt. Het is niet 'slecht' of 'negatief' als de energie minder stroomt. Sommige verlichte mensen 'stromen' continu, de hele dag door. Tot die tijd (ik heb 'verlichting' niet als doel maar dat terzijde) moet ik me nog even tevreden stellen met een beetje dualiteit. Verplichte non dualiteit als dualiteit realiteit is, dat riep spanning op :) Volg ik mij nog?

  Dank voor je blog Mieb!

  Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar. Als neutraliteit in dit verband het gemiddelde is van de (stiekem toch nog best duale) energiestromen, dan bedoelen we min of meer hetzelfde. Ik weet niet of ik ooit het niveau van volledige non-dualiteit zal bereiken, maar het is een prachtige stip aan de horizon (om er maar eens een cliché tegenaan te gooien)

   Verwijderen
 8. vandaar "neutraliteit"
  verplichte non- dualiteit als dualiteit realiteit is ben ik zeker ( ook) niet voor

  groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. liever hoge bergen en diepe dalen dan een neutrale lijn.
  als je nooit ongelukkig bent geweest .
  weet je ook niet wat gelukkig zijn betekent.
  ik geloof in positieve krachten en instellingen.
  daar wordt de wereld beter van.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik deed dat niet, maar vind het wel een super goed idee. Voor mij zou dat muziek luisteren zijn, en hardlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jezus is mijn vitamine I. Zijn liefde aan het werk zien in mij en om mij heen, is wat mijn leven in balans houdt.

  Heyya

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voor mij is het dagelijks lopen en fietsen met de hond alle vitamines tegelijk,ook i. Mooie muziek,een goed gesprek,iets lekkers koken om een ander te verwennen,allemaal inspiratie.Ik lees en zie de "negatieve" berichten in de media wel. Maar realiseer me,dat het hun manier van weergeven is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vitamine I is voor mij onder andere dit soort blogs lezen. Helpt geweldig als tegenwicht voor alle negatieve berichten in de media.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooie eerste kennismaking met jouw blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vanmorgen in de kou op stap met mijn honden moest ik denken aan dit mooie log van je. Een goed tegenwicht, het doet me goed!

  BeantwoordenVerwijderen