09 september 2012

weekmenu en voorraadplanning

Morgen breekt de eerste schoolweek aan waarin alles weer terug is naar normaal: geen kinderen meer op kamp, beide ouders weer volop aan het werk, het normale lesrooster is van start. Dat betekent dat de boel in huize Bewuste Eenvoud weer strakker georganiseerd moet worden. De tijd van "even snel avondeten kopen" is voorlopig voorbij. Op voorstel van dochterlief wordt niet alleen het weekmenu nieuw leven in geblazen, maar introduceren we ook een pantryplanner. Dat is een mooi woord voor een voorraadbeheer lijst.

Met twee pubers in huis is bevoorrading een hele kunst. Waar tot vorig jaar mijn jongste keurig een ochtendsnack, beker drinken en lunchtrommel mee naar school nam, is er dit schooljaar veel veranderd. Als 'brugger' met onstuitbare honger die ook nog eens op onregelmatige tijden thuis komt moeten we een andere manier van bevoorrading invoeren. Boterhammen naar school komen als deegbal uit de zware schooltas en alleen een gevulde fruitschaal of een koekje na thuiskomst is niet voldoende om de Echte Trek te stillen. Nu de kinderen vaak zonder ons thuis zijn heb ik ook geen goed overzicht meer van wat er dringend aangevuld moet worden in termen van eten, drinken of toiletartikelen. Vandaar de pantryplanner als aanvulling op het weekmenu.

"A pantry is not a place, it's an attitude" las ik ooit ergens. En dat slaat de spijker wat mij betreft helemaal op zijn kop. Ik heb niet de luxe van een kelder of een grote voorraadkast, maar ook onder het bed, in de meterkast en in het gootsteenkastje kun je een aardige buffer aanleggen. Een pantryplanner is er om de bevoorrading op peil te houden en om je voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen, zoals mee-eters of situaties waarin je het huis niet uit kunt.
Een pantryplanner is een lijst die met de tijd evolueert. Naarmate je langer op deze wijze je voorraden structureert zul je steeds strategischer en voordeliger inkopen. Het is echter slim om niet te ingewikkeld te beginnen:

- Zorg dat er voor iedere geopende verpakking van een veelgebruikt product (denk: zilvervliesrijst, pasta, chocoladevlokken, pindakaas) een gesloten verpakking in de kast staat of in de vriezer ligt.

- Begin met het aanleggen van een voorraad voor ongeveer één week en oefen van daaruit met het uitbreiden van je lijst, voor zover je opslagruimte dat toelaat.

- Let op de houdbaarheidsdatum. Pantryplanning heeft alleen zin met producten die langere tijd houdbaar zijn, hetzij op de plank, hetzij in de vriezer of in een donkere, koele ruimte (uien, appels, aardappelen, en dergelijke).

- Wees kritisch: koop geen aanbiedingen die je eigenlijk toch niet snel gebruikt. Denk aan de blikken uit het kerstpakket die achterin het keukenkastje staan te verstoffen: alleen omdat ze goedkoop zijn ga je je niet opeens door een grote voorraad kersen op zware siroop heen eten.

- Leg de voorraadlijst op een centrale plek. Zodra een artikel uit de voorraad wordt geopend of gebruikt, wordt dit artikel op de lijst aangekruist. Dat vormt, samen met de verse ingrediënten voor je weekmenu, de basis voor je volgende boodschappenlijst.


De beginselen van het weekmenu:

- In het weekend wordt voor de komende vijf dagen een menu vastgesteld. Dit menu geldt uitsluitend als richtlijn voor de bevoorrading, dus vooraf staat niet in beton gegoten op welke dag welke maaltijd wordt gegeten. Wel is het handig om de meest bederfelijke ingrediënten als eerste op te maken.

- Pak eventueel de folders van je lokale supermarkt of groentenboer erbij om in je menu volop te profiteren van de aanbiedingen.

- In de menulijst houd je rekening met de afspraken van die week. Zo wordt op sportavond soep met brood of een ander snel maaltje gegeten (niet te zwaar op de maag) en op de avond dat ik voor het werk elders eet zorg ik dat er iets in huis is dat de kinderen zelf kunnen klaarmaken (denk: spaghetti, gepofte aardappel met diepvrieserwtjes, quiche)

- Het menu laat ruimte voor "hutsieflutsie": het opmaken van alle overgebleven ingrediënten in een creatief maal om te voorkomen dat vergeten/ongebruikte groenten bederven. Meestal is dit de dag voor er opnieuw ingekocht wordt.



6 opmerkingen:

  1. Heel handige tips, bedankt! Hier kan ik zeker nog wel wat verbetering in aanbrengen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik mis wat dat betreft echt mijn kelderkast want die ontbreekt in dit huisje en daarnaast een piepklein keukentje. Ik ben aan het bedenken hoe en waar ik zo'n voorraadje moet laten want soms toch wel handig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak bijna altijd een weekmenu maar ivm met versheid zet ik er toch dagen bij, dat kan natuurlijk nog wel wijzigen dan. Ik ben nu weer eens mijn boodschappen en weekmenu briefje kwijt dus ik moet we weer helemaal opnieuw bedenken wat ik ook alweer bedacht had en met elkaar ging combineren. Dat vind ik ook een enorm voordeel van een weekmenu; dat je kunt combineren. Een paprika stoplicht gaat op maandag in de chili con carne en woensdag bij de lasagna. Een zak prei wordt een keer nasi en een keer preischotel, dat soort dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat goed! Wij hadden dat vroeger ook altijd bij mijn ouders thuis, zo'n lijst waarop je dan kon opschrijven als je iets had opgemaakt. Nu ik alleen woon doe ik het uit mijn hoofd, maar het is echt een ideale manier om niet mis te grijpen als je in een meerpersoonshuishouden woont!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn planner is een ouderwets leitje. Pak ik van iets het (een na)laatste pak of potje,dat schrijf ik het op het leitje.Het voelt prettig,om in noodgevallen te kunnen pakken. Bij een flinke aanbieding b.v. van pasta schaf ik meerdere pakken aan.

    BeantwoordenVerwijderen