29 juli 2012

over vakantie


In een gezin met opgroeiende kinderen is De Gezinsvakantie een terugkerend thema. De kinderen hebben dit jaar maarliefst 8 weken vrij en ik was er na een paar maanden hectiek erg aan toe om er een tijdje tussenuit te gaan. Ik ben zelf een groot liefhebber van goedkoop en tamelijk primitief kamperen, maar twee weken op een camping met een combinatie van minimale voorzieningen en twee chagrijnige tieners is niet mijn gedroomde vakantie. De kinderen willen mooi weer, zwemmen, vertier en aandacht, liefst in een comfortabele omgeving (lees: geen tent). Mijn lief blijft liefst gewoon rond het huis rommelen en af en toe een dagje weg. Onnodig uit te leggen dat het een hele puzzel was om tot een compromis te komen.

Een compromis is in onze situatie ook niet het goede woord, want zowel mijn lief als ik hebben dit jaar behoorlijk wat water bij de wijn gedaan: we zijn terecht gekomen in een hotel op een zonzekere, toeristische bestemming. Het was, zacht uitgedrukt, even wennen om met je zuinige en minimalistische overtuigingen opeens tot een doelgroep te behoren waar eenvoudig geld aan te verdienen is: een parasol aan je zonnebed, het verschonen van een badlaken, prullaria op de boulevard, letterlijk alles kost geld. Veel geld. Als toerist in een toeristische plaats ben je een commercieel target en ik heb met verbazing toegekeken hoe eenvoudig mensen zwichtten voor kleine en grote verleidingen en het geld uit hun zak lieten kloppen. Een ander verwonderpunt was het ritme dat je wordt opgelegd als je meedraait in deze grote, toeristische machine. Van het ontbijt tot het avondentertainment, alles is strak geregisseerd in tijd om de hoeveelheid gasten efficiënt te kunnen "verwerken".

Begrijp me niet verkeerd, we hebben een heerlijke vakantie gehad. Ik heb heerlijk gelezen en gegeten, genoten van de zon, de zee en mijn gezin. Maar ik heb ook een paar inzichten opgedaan die ik me bij het denken over een toekomstige vakantie ter harte zal nemen.

- Denk tijdig na over een (kort!) lijstje met "harde voorwaarden" aan een vakantie om te voorkomen dat alle variabelen op dezelfde manier meegewogen worden. Hadden we ons beperkt tot de belangrijkste voorwaarden (kinderen: zwemmen, mijn lief: vrijheid om zelf te rommelen, ik: kamperen) dan waren we waarschijnlijk op een heel andere plek terecht gekomen. Alle andere, minder belangrijke wensen hebben de boel - achteraf gezien - behoorlijk vertroebeld.

- Vakantie is niet het tijdelijk wisselen van lokatie, maar een "state of mind". Als je thuis druk of gestressed bent, dan neemt een paar dagen of weken in een ander land of een andere stad dat niet weg. Sterker nog: de wisseling van omgeving, cultuur, klimaat en het wijzigen van het ritme werkt aanvankelijk zelfs stressverhogend.

- Als je hecht aan non-conformisme, ga dan niet naar een toeristenplaats.

- Laat verwachtingen los, geniet van het moment, go with the flow en zie de humor in van situaties waar je normaal niet snel in verzeild zou raken. Laat de teugels vieren; dat betekent niet meteen dat je jezelf of je principes verloochent.


En om te laten zien dat we, ondanks dit beetje zurige postje, toch een fijne vakantie hebben gehad plaats ik nog wat vakantiekiekjes.
12 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen,dat je vaak verbaasd was. En de rest van je gezin voeld die zich wel meteen thuis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kinderen vonden het vanaf moment 1 in één woord geweldig, mijn lief had dezelfde dubbele gevoelens. Een hoop stof om in de komende elf-en-een-halve maand over na te denken met elkaar :-)

   Verwijderen
 2. Wat een heerlijke foto van jou en je lief! Heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was ook een erg gezellige middag en mijn dochter verdient alle credits voor het vangen van het moment!

   Verwijderen
 3. Mooie beelden!
  Jullie zien er erg ontspannen uit!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, dat waren we ook; in die zin was de opzet van de vakantie helemaal geslaagd.

   Verwijderen
 4. Leuke vakantiefoto's! Ik kan me voorstellen dat zo'n vooropgezet programma je wel een beetje benauwd, heb zelf nog nooit zo'n vakantie gevierd. Maar het lijkt me ook een hele leuke ervaring. Heerlijk dat je dan ook een keertje vakantie hebt van je huishoudelijke taken (die in een tent natuurlijk grotendeels gewoon doorgaan).
  Kun je dan wel kiezen voor eten wat je aanspreekt? Of zijn het veel snacks die aangeboden worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pauline,
   Vrij van mijn huishoudelijke taken was ik zeker! Iedere dag een frisse hotelkamer met een opgemaakt bed en aanschuiven bij het ontbijtbuffet. We hadden bewust geen all-inclusive geboekt, want ik wilde een beetje zelf kunnen uitzoeken waar we in de avond zouden eten. Wat ik er van zag waren het 's avonds ook gewoon grote buffetten met ruime keuze uit diverse groenten, salades, vlees en vis. Je kunt dus zelf kiezen uit veel verschillende (gezonde en minder gezonde) dingen en het moet wel heel gek gaan wil er niks voor je gading bij zitten.

   Verwijderen
 5. Met opgroeiende tieners heb je nou eenmaal andere eisen waar een vakantie aan moet voldoen. Misschien een idee voor volgend jaar een huisje aan een meer , zwemmogelijkheid voor de tieners en toch een beetje je eigen gang gaan.Aan de foto's te zien hebben jullie heel erg genoten en dat is ook wel wat waard .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt helemaal gelijk; maar dat vereist ook eerder beginnen met plannen en zoeken en daar schortte het dit jaar aan. Een wijze les dus :-)
   Maar inderdaad, we hebben het erg naar ons zin gehad, dus in die zin was de vakantie erg geslaagd.

   Verwijderen
 6. Deze post doet me een beetje denken aan het artikel van Sylvia Witteman in de Opzij van juni of juli. Ze doet daarin verslag van haar all inclusive vakantie. Net als jij wilde Sylvia eigenlijk het liefst een simpele vakantie, maar haar kinderen niet. Uiteindelijk blijkt de all inclusive vakantie stiekem fantastisch, zij het erg banaal.

  Ik ben net als je man: ik ben het liefst thuis, met zo nu en dan een uitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben ook al een tijdje aan het schipperen met de vakantie, bedankt voor de tip van het inventariseren van de belangrijkste criteria ik ga er zeker mee aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen