29 maart 2012

internetrantsoen

Door een stevige internetstoring in huize Bewuste Eenvoud was het een tijdje erg rustig op mijn weblog. Eigenlijk was de internetloze periode niet meer dan een weekje, maar ik schrok van de effecten ervan. We hadden als gezin min of meer last van afkick-verschijnselen: niet bij mails kunnen, geen geld kunnen overmaken, niet snel iets op kunnen zoeken, niet op de hoogte blijven van het wel en wee van echte en digitale bekenden. We hadden collectief last van gevoelens van onrust en de neiging om op het werk of op school de informatieachterstand in te halen.

Het werd me pas na een paar dagen duidelijk dat hier iets grondig mis was: mijn digitale leven speelt zo'n grote rol dat ik er min of meer van afhankelijk ben geworden. Voor een deel heb ik internet om praktische redenen nodig: om te kunnen werken, voor mijn betalingen en administratie. De rest van mijn internetgebruik is puur recreatief.

Via internet zijn prikkels 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Je hoeft je er niet voor aan te kleden, je hoeft er de deur niet voor uit en als je zou willen hoef je geen enkel menselijk contact meer aan te gaan in het echte leven. In tegenstelling tot de tv (die andere vrijetijdsvampier) is er altijd iets leuks op te vinden en kun je op internet zelf op zoek naar anders, interessanter of spannender. De televisiezapcultuur is voor watjes; via internet heb je volledig de regie over de prikkels die je opzoekt en kun je alle filmpjes, muziek of informatie vinden die je wilt en verder zappen als je het zat bent. Al surfend rol je van de ene prikkel naar de volgende en voor je het weet is het laat.

Hoe langer ik er over nadenk hoe meer ik tot de conclusie kom dat mijn internetgebruik vaak een soort verkapte verveling is. Ik heb als ik 's avonds laat de laptop uitzet onterecht het idee dat ik met anderen heb gecommuniceerd, dat ik "bij" ben en dat ik me ontspannen heb. Maar als ik eens kritisch bijhoud wat ik nou daadwerkelijk doe op internet kom ik tot de conclusie dat al mijn niet-zakelijk gebruik grotendeels tijdverspilling is. En een tijdverspilling waar ik klaarblijkelijk zo lastig zonder kan dat ik me onrustig voel als ik er een tijdje niet bij kan. Internet maakt me overprikkeld, zonder dat ik het door heb. En kennelijk zijn deze prikkels op een bepaalde manier verslavend; je hoeft nooit de confrontatie met de stilte en daarmee de confrontatie met jezelf aan.

Vandaar dat het hier rustig is geweest: ik heb mezelf op rantsoen gezet. Of anders gezegd: ik heb een tijdje een bewust internet-vasten ingebouwd. In mijn streven om onafhankelijk te zijn past het niet om een internetverslaving te ontwikkelen. Het is niet zo dat ik in het vervolg internet helemaal afschaf (zo ernstig is het nou ook weer niet met me), maar ik probeer mijn internetgebruik te beperken tot een paar avonden per week een uurtje. Dat is net een mooie balans tussen bewust inspiratie opdoen op een paar sites die ├ęcht iets toevoegen en het verdwalen in een digitaal woud van slappe filmpjes en informatie waar ik niet naar op zoek was. Dat betekent overigens niet dat ik het bloggen opgeef. In tegendeel: voor het eerst sinds tijden heb ik de afgelopen weken een paar heuse boeken uitgelezen en daarmee zoveel inspiratie opgedaan dat ik weer voor weken genoeg stof heb om over na te denken en te schrijven!

Hoe zit dat met jullie internetgebruik? Herkennen jullie het dat je soms zomaar een avond kwijt bent? En hoe ga je in het algemeen met internetgebruik om?

14 opmerkingen:

 1. Ik heb een tijd geleden al besloten om mijn avonden niet meer achter de laptop door te brengen. Voor mijn werk zit ik al hele dagen achter een pc en het internet. Dus alleen s ochtends nog even kijken of er bijzonderheden zijn waar ik iets mee moet. Verder 1 a 2 x per week ´s avonds als ik er zin in heb. Dan merk je pas hoe heerlijk rustig en ontspannen je avonden ook kunnen zijn. Echt een aanrader wat mij betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken veel in je verhaal. Bij mij is het meer op diverse momenten "even achter de pc". Het is een gewoontehandeling geworden,die ik regelmatig bewust doorbreek. Tijdens de vakantie is het flink wennen. geen pc en tv en vrijwel geen mobiel bereik. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is net wat je zegt, het gevoel te hebben weer 'bij te zijn' wat eigenlijk ook zo onnodig, en zo onrustig is want ja wat doe je dan helemaal. Vaak probeer ik te 'minderen' maar het valt niet mee binnen een maatschappij waar er inmiddels zoveel digitaal verloopt.
  Ook ik hou een blog bij, en heb geregeld zelfs een gevoel dat ik faal, of het laat af weten als ik niet vaak genoeg een blogje plaats.
  Je stukje is dus wat mij betreft een mooie eye opener.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik herken dit. Ik zit vaak hele dagen achter de pc, omdat 'ik toch niks anders kan doen als de kleine wakker is'. Maar tijdens zijn dutje zit ik er ook weer achter 'om te ontspannen'.
  Hmm....Misschien is het voor mij ook maar eens tijd voor een rantsoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb mezelf ook op rantsoen gezet. Ik lees de blogs in de ochtend en de e-mails en dan ga ik aan het werk. Ook ik heb in 1 week twee boeken uitgelezen. Dat bevalt prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik probeer er tegenwoordig echt meer op te letten. Bij mij is het vooral lastig omdat ik de hele dag achter de computer en met internet werk. Dus als ik aan het werk ben, ga ik makkelijk even doorsurfen. Ben ik een klant aan het mailen, dan lees ik ook de reacties op mijn blog in de mailbox. Maar nu probeer ik steeds eerst mijn werk te doen (de echte deadlines heb ik net afgerond) en daarna ook de computer gewoon uit te zetten. Dat scheelt ook weer stroom, iets waar ik ook wat meer op wil letten, zeker overdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb vorige week mijn facebook account gedelete en bewaar de computer vaak boven. Zo word ik er minder aan herinnerd mijn mail te checken, en als ik het wil doen is het te veel gedoe. Zo'n laptop in de woonkamer wakkert mijn internetverslaving aan....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel herkenbaar. Ik merk dat ik vaak achter de computer ga zitten wanneer ik moe ben en voor de meeste andere zaken geen fut heb - die situatie waarin ik vroeger misschien wat luchtige lectuur zou zijn gaan lezen. Probleem is ook dat ik merk dat ik tegenwoordig het geduld mis om een boek te lezen - als ik al een boek oppak scan ik hem meer dan dat ik 'm lees. Dat is denk ik ook het gevolg van de haastige en oppervlakkige cultuur waarin we leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toevallig zijn wij net terug van een weekje vakantie zonder internet. Er was daar gewoon geen aansluiting (wat niet vaak meer voorkomt) en dus moesten we een week verplicht afkicken. En het was heerlijk! Ontzettend veel gelezen en veel in de natuur geweest. Eenmaal thuis wel weer gelijk een logje plaatsen.....Maar er bleek niet eens veel mail te zijn gekomen en ook verder niet veel schokkends gebeurd.
  Maar inderdaad: bankzaken e.d gaan hier ook allemaal via de pc en wat dat betreft kunnen we niet meer zonder. Wel kunnen we het nu doseren, want verslavend is het zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu het ook aan de overprikkelde jeugd duidelijk maken dat het ook niet goed voor je lichaam is om zo lang achter computer of laptop gebogen te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik herken zeker het gevoel 'onthand' te zijn zonder internet. Dan merk je pas hoe vaak je 'even' iets opzoekt, of iets regelt.

  Maar ik heb niet het gevoel dat ik mijn tijd verspil op internet: ik houd in mijn agenda bij hoeveel tijd ik waaraan besteed, zodat ik weet waar mijn tijd blijft en kan nakijken wat effectief is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh zo herkenbaar!! Een uurtje achter de computer is niks. En als je denkt dat je best zonder kunt, kom je bedrogen uit, want zo'n computer gebruik je echt overal voor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is inderdaad ontzettend verslavend, tijdvretend, ongezellig. Maar oh zo handig om informatie op te zoeken, je bankzaken te doen, veel correspondentie kun je zelfs alleen maar via een contactformulier op de betreffende sites doen (heel onpersoonlijk!). Voor mijn werk hebben we nu een web-based programma, zodat ik thuis niet meer apart in een programma hoef in te loggen, maar via het internet kan doen. Volgens mij kunnen we bijna niet meer zonder.

  Gelukkig worden de dagen weer langer, gaan we de tuin in, wordt er geknutseld, gehandwerkt of gekokkereld, gelukkig wonen hier 4 creatieve mensen in huis, en is het net niet zaligmakend. Al moet er wel af en toe een stop gegeven worden aan de beide junioren...en aan ons ook wel ;-)

  We proberen wel bewuster met de computers om te gaan, dat is de eerste zet alvast.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. hmmm, zeer herkenbaar. Nu, voor een stuk is het wel handig, bankzaken, rekeningen, enz... via internet, echt praktisch. Maar het blijven hangen voor de computer, da's iets anders. 'k Heb er iets op gevonden. Eerst bekijk ik wat strikt noodzakelijk is, bv. een rekening betalen of een blogstukje schrijven en dan reken ik een gemiddelde tijd hiervoor uit. Deze tijd zet ik als 'wekker', dus de wekker loopt af en het werk zou dan moeten gedaan zijn. 'lanterfanten' op internet mag, maar beperkt in tijd.
  Eerlijk is eerlijk, op regenachtige dagen is de verleiding veel groter!

  BeantwoordenVerwijderen