03 juli 2011

geldlessen

Geld. Het is geen sexy onderwerp en we praten er niet makkelijk over. Je hebt het of je hebt het niet, maar de meeste mensen hebben minder dan ze nodig zouden hebben om al hun materiële verlangens mee te vervullen. En dat is misschien maar goed ook, want er moet toch iets over blijven om over te dromen.

Geld is voor mij jarenlang niet echt een factor van belang geweest. Althans, dat dacht ik. Ik leefde naar mijn inkomen: verdiende ik wat meer dan gaf ik wat meer uit, had ik een tijdje wat minder dan deed ik het rustiger aan, of schoot een stukje het rood in. Dat trok ik dan wel weer recht met mijn vakantiegeld of mijn eindejaarsuitkering. Ik was weliswaar ambitieus maar niet ondernemend genoeg, dus rijk woren zat er voor mij toch niet in. Ik accepteerde min of meer dat ik tot mijn pensioen zou moeten blijven werken om mijn basisbehoeften en alle leuke extraatjes te kunnen bekostigen.

Zoals wellicht bekend hebben we in huize Bewuste Eenvoud in 2008 het roer omgegooid en zo is ook mijn relatie met geld veranderd. Het is nog steeds geen sexy onderwerp, maar het is wel een thema waar ik een stuk bewuster mee om ga dan in het verleden. Het leek me aardig om hier een aantal van mijn lessons learned eens op een rijtje te zetten.
 • Je hebt je financiële gezondheid zelf in de hand. Er is niet zoiets als het Lot als het gaat om geld. Je kunt op elk door jou gekozen moment de knop omzetten en voortaan anders met je financiën omgaan. Het vereist niet meer dan "willen". Dus van mijn idee dat ik toch nooit rijk zou worden heb ik radicaal afscheid genomen. Dat zit voor een deel in mijn definitie van rijk, maar ook in het besef dat iedere euro die ik niet uitgeef mij een stapje dichterbij financiële onafhankelijkheid brengt.
 • Alles wat je aandacht geeft groeit. Je kunt geld zien als een levend organisme. Je moet er goed voor zorgen om het continue gezond te houden en te laten vermeerderen. Geld ergens in een oude sok of onder een matras verstoppen zorgt alleen voor waardevermindering van je vermogen. Door slim te sparen, te beleggen, te verzekeren en risico's te spreiden, kortom, door je vermogen(tje) te managen  houd je het gezond.
 • Rijk worden betekent niet dat iemand anders arm wordt of dat je oneerlijk moet zijn. Dat klinkt misschien wat cryptisch, maar dat waren twee heel diep weggestopte aannames die zich ergens in mijn systeem haden vastgezet. Ik had het hardnekkige idee dat het hebben van geld onethisch was. Ik heb integriteit en solidariteit hoog op mijn persoonlijke lijst van normen en waarden staan. Gevoelsmatig klopte het niet te werken aan mijn persoonlijke welvaart terwijl er zoveel mensen in armoede leven. Dat gevoel is nog niet helemaal weg, maar ik besef steeds beter dat het hebben van geld mij consumentenmacht geeft. Ik schaf alleen zaken aan die in overeenstemming zijn met mijn persoonlijke normen en waarden. Ik beleg alleen in bedrijven die integer en verantwoord zijn en waar ik in geloof. En het stelt me in staat doelen te steunen die ik een warm hart toedraag.
 • Je hebt niet veel geld nodig om geld te verdienen. Kleine hoeveelheden geld op de juiste manier managen kan oplopen tot hoge bedragen. En afhankelijk van je geldprofiel (ben je bijvoorbeeld een oppotter, een gokker of een degelijke spaarder) zijn er verschillende manieren om je geld te laten groeien. Ik ben vrij behoudend en zal niet snel grote bedragen in risicovolle aandelen beleggen. Maar de combinatie van sparen, wat "speelgeld" in aandelen en wat geld vastzetten op deposito's levert jaarlijks een aardig rendement op. En als je dat rendement ook weer verantwoord investeert kom je steeds een stapje dichterbij financiële onafhankelijkheid.
 • Financiële zekerheid is een keuze, niet een offer. Je maakt continu keuzes tussen directe behoeftebevrediging en het uit- of afstellen daarvan. Je bent zelf de regisseur van die keuze; jij bepaalt wat het meest belangrijk voor je is. Het is een misvatting te denken dat je veel op moet geven om rijk te worden. Het gaat om bewuster kiezen. En alles waarvan je besluit het vandaag niet te kopen is geen offer; het is iets waarvan je de afweging hebt gemaakt dat het gewoon minder belangrijk voor je is.
Even voor de duidelijkheid: ik ben niet rijk naar de gebruikelijke maatstaven, maar zo voel ik me wel. Ook ben ik nog lang niet klaar met leren als het gaat om geld. In tegendeel! Ik bevind me nog volop in de bewust-onbekwaam fase, dus alle tips, ideëen en aanvullingen zijn welkom!

6 opmerkingen:

 1. Ik ben een behoudende spaarder. En verkeer in de gelukkige positie dat verlangens beneden de inkomensgrens liggen.Dat voelt als overvloed. Er blijft meestal wel iets over elke maand. Dat wordt gespaard of soms weggegeven. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De keuze om te consuminderen , heeft mij bewust gemaakt van de keuzes, die ik maak in mijn leven door bv. het nemen van groene energie en bankieren bij een verantwoorde bank. Gr. LZV

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant om te lezen! Geld is toch wel essentieel, ook al vind ik het tegelijkertijd erg banaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. geld maakt niet gelukkig maar is wel handig

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig maken ze wel geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "dus alle tips, ideëen en aanvullingen zijn welkom"

  Ik wil nog even de aandacht vestigen op mijn reactie op een vorig berichtje: http://bewuste-eenvoud.blogspot.com/2011/03/existentiele-vragen.html

  De links die ik daar geef zijn voor mij alles wat je nodig hebt op je weg naar financiële onafhankelijkheid. Er is natuurlijk wel wat werk aan om alles in je op te nemen en nog meer om het toe te passen, maar al bij al zeer haalbaar voor IEDEREEN.

  BeantwoordenVerwijderen