17 juni 2010

hypotheek

Ik besef dat onze hypotheek een belangrijk bestanddeel van onze financiële situatie is, maar alleen al van het woord hypotheek merk ik dat ik indoezel. Ik ben er niet trots op, maar het is sterker dan ik. Gelukkig is mijn lief een stuk vasthoudender op dat vlak en dankzij zijn geduld hebben we het toch precies zo kunnen regelen als we zelf prettig vinden.

Als alles goed gaat is je huis een enorme spaarpot waar je ook nog eens een boel woongenot van hebt. Toen we dit huis kochten praatten verschillende hypotheekverstrekkers op ons in om een beleggingshypotheek te nemen. Beleggingshypotheken waren da bomb; met een explosief groeiende economie en dito aandelenkoersen was je een dief van je eigen portemonnee als je een traditionele hypotheek zou nemen. Men kon zich niet voorstellen dat wij, jonge tweeverdieners met nog een hele carrière voor ons, kozen voor een meer behoudende vorm. Maar voor ons voelde speculeren met je huis als onderpand niet goed. En het risico dat iedereen ons fluitend zou inhalen met zijn florerende aandelen namen wij voor lief.

Het bleek een gelukkige zet; een jaar na het afsluiten van onze hypotheek vlogen er vliegtuigen in de Twin Towers en kelderden de aandelenkoersen in een tempo wat niet meer bij te benen was. In onze omgeving is een aantal mensen daar aardig door in de problemen geraakt, wat vreselijk is om te zien.

Bij de hypotheek kwam een levensverzekering waarmee we tegen een enorme premie in één keer de hypotheek zouden kunnen aflossen als een van ons tweeën zou komen te overlijden. Dat is een lastig punt om over na te denken wanneer je als eind twintiger/begin dertiger je eerste huis koopt. Maar we waren er al snel uit dat het hele bedrag aflossen misschien een beetje overdreven zou zijn in ons geval. De helft was wat ons betreft ook een veilig idee en aangezien we beiden werkten (en dat ook wilden blijven doen) was de helft van het hypotheekbedrag voor ieder van ons prima op te brengen. Dat scheelde weer een stuk in het premiebedrag.

Omdat we in de afgelopen jaren tamelijk wat spaarden (eveneens op een traditionele manier), waren we in staat om de hypotheek telkens een stukje af te lossen. Met als gevolg dat onze maandlasten nu lager zijn dan die van het goedkope huurhuis in een slechte buurt waar we eerst in woonden.

Op feestjes met collega-dertigers komt het gesprek regelmatig op hypotheken (waar is dat toch gebeurd, dat levendige gesprekken over dromen, wensen en ervaringen hebben plaatsgemaakt voor gesprekken over hypotheken?!) en wordt er nog weleens raar gereageerd op onze keuze om de hypotheek versneld af te lossen. Want:
1) je bent een dief van je eigen portemonnee als je fiscaal gezien niet het onderste uit de kan haalt
of
2) je kunt je spaargeld beter gebruiken voor een nieuwe auto / een verbouwing / een vakantie

Misschien ontbreekt de fiscale prikkel om je hypotheek af te lossen binnen de tijd die er voor staat, maar ik kan alleen maar zeggen dat het een erg voldaan gevoel heeft om het bedrag stukje bij beetje te zien afnemen. Bovendien past het binnen mijn wens om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn. Dat is óók financieel onafhankelijk van de bank.

Tjonge, een heel stukje over hypotheken geschreven en ik ben nog steeds wakker!

11 opmerkingen:

 1. Mooie oplossing. Ik kan me een beetje voorstellen hoe dat voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Opnieuw Beginnen: ik las je blog en we denken er hetzelfde over. Ook hier het streven om zo snel mogelijk af te lossen, alleen zijn we een stuk minder planmatig bezig dan jij. Complimenten, volgens mij ben je behoorlijk op stoom!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij haddenook versneld afgelost. Gelukkig maar.12 jr geleden kreeg mijn man een verkeersongeluk en raakte zijn baan kwijt.Een jaar later werd ik ernstig ziek en kwam in de WAO. Ons inkomen was gehalveerd. Die lage vaste lasten hebben ons financieel door die periode heen geholpen. Dat zijn gebeurtenissen,die je jong en gezond niet kunt voorzien. groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed van je! Op mij heeft het woord en onderwerp hetzelfde slaapverwekkende effect. Net als voetbal op tv.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Superblog! Helaas, ook ik zit vast aan zo'n slaapverwekkende ingewikkelde hypotheek... Al dat gedoe over fiscaal onaantrekkelijk, ook ik los het liefst zoveel mogelijk af!

  Ik blijf je volgen,
  Groetjes Creaief.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kwam je tegen in de Flow. Leuke blog. Heb het stukje over hypotheken zelfs helemaal gelezen, terwijl ik bij het onderwerp hypotheken......;-)
  Ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Izerina: tjonge, dat is wel een heftig verhaal... wat goed dat jullie voorbereid waren op financiële tegenslag!

  @Vlijtig Liesje: ojee, dat met voetbal heb ik ook. En dan heb ik ook nog eens een hekel aan de kleur oranje. Het zijn slechte tijden voor ons...

  @ief: ik hoorde vandaag iemand vertellen dat zij een hypotheek had die je helemaal niet af kán lossen, ook al zou je het willen. Dat lijkt me helemaal een molensteen.

  @Fienke: Ha, je bent de eerste die ik via Flow binnen krijg! (althans; die dat er ook bij vertelt). Leuk dat je meeleest, ik beloof je dat ik het niet te vaak over hypotheken zal hebben :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik moet bekennen dat ik je ook via de Flow op het spoor ben gekomen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ief: ha! Nog een! Ik vroeg me al af waarom mijn tellertje opeens zo hard begon te draaien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, daar zeg je zo wat. De discussie vroeger (onze hypotheek loopt al zo'n 30 jaar en is geslonken en weer aangegroeid door verbouwingen en verkoop en aankoop en verhuizen) was dat je moest aflossen, want toen was de hypotheek zo'n 12% en zakte maar langzaam naar 11% en zo verder, kan ik me bijna niet meer voorstellen. Dus aflossen wilden we toen graag. De laatste tijd deden we dat niet meer omdat de rente zo laag is. Maar gaandeweg begin je toch te denken. Ook wat hierboven staat is het overwegen waard. Ik heb bijv. reuma en kan zeker niet tot mijn 67e doorwerken, ook een reden om versneld te gaan aflossen, niet waar?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben 4 jaar geleden een huis gekocht, met het idee dat we alletwee zouden blijven werken. Wij hebben de laatste 3 jaar het maximale afgelost, wat je mag aflossen zonder een boete te krijgen. En wat ben ik daar blij mee! Ik ben nu arbeidsongeschikt en 28. Je weet niet wat de toekomst brengt en wij kunnen nu in ieder geval wel in ons huis blijven wonen.

  BeantwoordenVerwijderen