29 december 2010

het woensdagse weekmenu

Boodschappen doen vlak voor de kerst is een ramp, maar ik word erg blij van boodschappen doen net na kerst. Onze lokale grutters doen er alles aan om zo snel mogelijk van decemberspullen af te komen, dus dit is mijn tijd om toe te slaan! De "decemberspecials" van Albert Heijn kosten op dit moment maar 1 euro, dus mijn karretje lag gisteren al snel vol met sugar snaps in honingsaus, champignonsoep-onder-een-korstje en allerlei ander lekkers. In de diepvries is alles nog tot november 2011 houdbaar en na deze kerstdagen heb ik daar weer ruimte genoeg.

Ik heb me meteen voorgenomen om mijn woensdagse weekmenu in ere te herstellen. De kerstvakantie is de periode waarin we de financiën en de huishoudelijke planning nog eens grondig tegen het licht houden en mijn conclusie was, dat er nog wel wat bewuster ingekocht kan worden. Niet zozeer om de kosten te drukken (alhoewel dat natuurlijk mooi meegenomen is), maar vooral om verspilling tegen te gaan. Het gebeurt regelmatig dat we dingen "vergeten" op te maken, waarna we het weg kunnen gooien omdat het bedorven is. Doodzonde natuurlijk. Omdat ik na de zomer een tijdje fulltime ben gaan werken is het een beetje versloft en ik wil graag de draad weer oppakken.

In 2010 bleek ons boodschappenbudget rond de 100 euro per week te liggen; inclusief schoonmaak- en verzorgingsartikelen. Op zich niet overdreven veel - zeker als je meetelt dat we veel groenten en granen biologisch kopen - maar ik denk dat er ook qua kosten nog wel een slag kan worden gemaakt. Kortom: het boodschappenregime in huize Bewuste Eenvoud wordt weer wat strakker ingericht!

Weekmenu:

Roergebakken spruitjes met knoflook, uitjes en noten en aardappelgratin
*

Gestoomde broccoli met sojasaus, gebakken uitjes en sesamzaadjes, zilvervliesrijst
en vega hamburgers
*

Linzenstoofpot met quinoa en (biologische) diepvriesgroenten
*

Volkorenspaghetti met tomaten-basilicumsaus, salade met avocado, komkommer en cashewnootjes
*

Uitgegeven aan de weekboodschappen:
Lidl:                    € 36,77
Albert Heijn:      €  22,59

Totaal:                € 59,36**

** Dit is niet maatgevend voor onze wekelijkse kosten; we zijn nog bezig om de kerstvoorraden op te maken en door de vele bezoekjes rondom kerst en oud en nieuw zijn we relatief veel van huis.


6 opmerkingen:

 1. Dat is zeker niet veel voor biologische boodschappen.Succes met je goede eet-voornemen. Groeten IZerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ach met deze dagen moet je de lat niet te hoog leggen, komt strakjes weer allemaal goed, fijne dagen v, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Mieb, hier voormalig Budgetstudent ;) Ik heb nu een weblog gericht op de plantaardige keuken. Budgetstudent werkte niet meer na een update van web-log, daarom ben ik daarmee opgehouden. Nu een nieuwe weg ingeslagen voor 2011 en ik dacht dat je het wel leuk zou vinden om te lezen. Je vindt me op http://plantaardigekeuken.blogspot.com
  Ik lees nog steeds graag je blogjes en wens je een gelukkig plantaardig nieuw jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het niet erg vinden het recept van je linzenstoofpot eens te lezen. Kan dat ergens?
  Jolande

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Izerina: dank je wel. En de getallen zijn een beetje misleidend; normaal is het aanmerkelijk meer!

  @Marion: tja, daar heb je misschien wel gelijk in. December is een rommelige en dure maand. Maar in januari ben ik jarig en ga ik ook nog eens op vakantie, dus als ik alle rare momenten afwacht is het zo februari voor ik de boel weer op de rit krijg :-)

  @Fruganore: Hee, wat goed om je te zien! Hoe bevalt het in Amsterdam? Mijn dochter had het toevallig deze week nog over je chocoladecake! Leuk om te zien waar je nu uithangt en ik ga zeker meelezen; ben inmiddels behoorlijk ver in "transitie", dus ik kan alle inspiratie goed gebruiken.

  @Jolande: dat kan! Ik zal hem deze week (waarschijnlijk morgen, want dan ga ik hem ook koken) posten op mijn foodblog (Mieb eet echt eten; zie de grote knop aan de rechterkant).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Via deze weg een heel gezond, gelukkig, eenvoudig, liefdevol en spaarzaam jaar toegewenst!

  Liefs en alle goeds,

  Spaarmoeder

  BeantwoordenVerwijderen