30 november 2010

thankful not wasteful

Deze week was het Thanksgiving in de VS en op Amerikaanse blogs kom je overal de heerlijkste recepten tegen voor traditionele gerechten. Ook viel mijn oog bij een aantal blogs op de actie "be thankful, not wasteful". De centrale boodschap van deze actie is om zo min mogelijk voedsel te verspillen tijdens Thanksgiving. Nu doen wij in Nederland niet aan Thanksgiving, maar er breekt wel degelijk een tijd aan die draait om overvloed en consumeren; zowel van voedsel als van spullen.

In een gezin met kinderen is bijna niet te vermijden dat Sinterklaas of kerst voor een belangrijk deel in het teken van snoep en cadeautjes staan. Dat geeft ook niet, maar het is wel de kunst om er bewust mee om te gaan. We hebben hier thuis Sinterklaasfeesten gehad waarbij de kinderen aan het eind van de avond misselijk waren van de kruidnoten en geen zin meer hadden om de laatste cadeaus uit te pakken. Dat is toch wel een signaal dat minder ook volstaat.

Hoe vind je een goede balans tussen het vieren van de mooie dingen in het leven en het voorkomen van verspilling? Ik merk dat het bij ons thuis ieder jaar weer een beetje zoeken is, omdat de kinderen groter worden en daarmee hun beleving bij de feestdagen mee-evolueert.

Toen ze kleuters waren was daar de magie van de rituelen rondom Sinterklaas en het kerstverhaal. Later werd hun belangstelling een tijdje vooral materieel. Dat was trouwens ook de periode waarin ontevredenheid hoogtij vierde; er was altijd wel een vriendje dat meer/duurdere/exclusievere cadeautjes had gekregen. En dat is lastig uit te leggen in de nadagen van het geloof in de Goedheiligman. Sinds de kinderen deel uitmaken van het volwassenencomplot wordt Sinterklaas alleen maar leuker: ze verkneukelen zich over surprises en rake gedichten en de geheimzinnigheid draagt zeker bij aan de feestvreugde.
Bij het kerstfeest wordt meer en meer de gezelligheid, de All You Need is Love-kerstspecial en het samenzijn gewaardeerd.

Hoe proberen we bij ons thuis te bewaken dat Sinterklaas en kerst draaien om gezelligheid en niet om verspilling?

 • Al maanden van tevoren speuren we rommelmarkten en Marktplaats af om strategisch inkopen te doen
 • We kiezen voor een paar tamelijk bescheiden cadeautjes in plaats van één groot ding. Het gevaar bij één groot ding is namelijk dat kwantiteit gevoelsmatig op het laatste moment ook een factor van belang gaat lijken ("dan kan ze maar één cadeautje uitpakken, das ook sneu...") en voor je het weet koop je naast die nieuwe fiets ook nog fietstassen, een helm en een hippe bel.
 • Als er geen materiële wensen zijn dan geven we elkaar een activiteit cadeau. Een etentje, een sauna-date of een concert worden minstens zo gewaardeerd.
 • Er is niks mis mee om nuttige dingen cadeau te doen. Als de kinderen uit hun pyjama, sportkleren of pantoffels zijn gegroeid vinden we Sinterklaas een prima gelegenheid om ze te vervangen. Ook een nieuwe schooldrinkbeker of etui zijn cadeaus die helemaal in de smaak vallen, ondanks dat ze eigenlijk alleen maar praktisch zijn. De kunst is om "door het jaar heen" niet meteen toe te geven aan elke wens.
 • Maak zelf iets culinairs, handgemaakte zeepjes of haak een paar pannenlappen. Door mijn nieuwe baan is het er bij mij helaas bij ingeschoten, maar ik heb het wel gemist. Volgend jaar op tijd beginnen!
 • Het goede doel wordt niet vergeten. Na een paar jaar een geit of een paar fruitbomen via Oxfam Novib aan de opa's en oma's cadeau te hebben gedaan geef ik mijn ouders dit jaar (niet verder lezen, pap en mam!) een adoptiekip. Zo kunnen ze in het komende jaar biologische eieren van hun eigen kip halen.
 • Een mooie traditie vind ik om mijn kinderen hun jaar in foto's cadeau te doen. Het is altijd even werk, maar rond de feestdagen heb ik voor ieder een paar mooie fotobladen voor hun (losbladige) fotomap.
 • Sinds een paar jaar hebben we een traditie die voorkomt dat er met kerst voedsel verspild wordt. Op derde kerstdag vieren we, na twee dagen met opa's, oma's, ooms en tantes, met zijn viertjes Kliekjesdag. De kern van het verhaal is, dat we de hele dag in pyjama doorbrengen, films kijken en de kliekjes van de kerstdagen in willekeurige volgorde opeten. We doen op die dag niet tuttig als het ontbijt bestaat uit gebakken aardappeltjes of chocoladefondue.
Onze invulling van "be thankful not wasteful" is niet helemaal hetzelfde als de Amerikaanse variant. Maar we proberen ieder jaar de gezelligheid centraal te stellen. Zo blijven het eten en de cadeaus een prettige bijzaak en houden we de verspilling minimaal.

7 opmerkingen:

 1. Een aantal van je sinterklaastips voeren wij ook uit. Jaren geleden ben ik gestopt met uitgebreide kerstmaaltijden. Er is appeltaart,een nootje en stukje kaas.Dat vult al zo,dat we 's avonds heel licht eten. Soms alleen soep,salades en stokbrood. Maar wel een lekker toetje.Ooit aten we zuurkoolstamppot op 2-de kerstdag.Aan een mooi gedekte tafel me kaarsen. Het gaat om de gezelligheid. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die 'kliekjesdag' in pyjama klinkt geweldig! Zeker heel ontspannend. Wij hebben eigenlijk nooit heel uitgebreide maaltijden gedaan, sinds we de kids hebben omdat het vaak toch niet heel erg gewaardeerd wordt om uren lang aan tafel te moeten zitten. Wij doen, net als Iz. een heel speciaal toetje altijd en verder hapjes.
  Maar ik vind het wel mooi dat 'thankful' i.p.v. 'wasteful' nu hip is. Zal deels met de crisis te maken hebben en met het tijdgeest.
  Ik hoop dat het niet alleen aan de soort blogs ligt, die wij bezoeken...
  Gr,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die kliekjesderdekerstdag vind ik echt een hele mooie!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dat 'jaar in foto's' een schitterend idee. Enorm waardevol ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sinds twee jaar zorg ik dat we tenminste voor een persoon Sinterklaas zijn. Dat wil zeggen: ik verras iemand (vriendin of iemand die het moeilijk heeft) met een cadeau en een gedicht. De voorpret hiervan is zooooo leuk. Met als hoogtepunt het ongezien afleveren van het present. :-)
  En in reactie op je berichtje: inderdaad feestvieren kan ook bescheiden en met zorg voor het milieu. Hoe meer handwerk en tweedehands vondsten - hoe meer (voor)pret!

  Heyya

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hihi, ik vermoed dat er een heleboel kliekjesdagen komen dit jaar!

  @Anoniem: dat vind ik ook een mooi idee! Daar ga ik iets mee doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruik sinterklaas ook altijd om de voorraad viltstiften, pennen, plakband, tekenblokken, en knutselmatrialen aan te vullen.
  Net als sokken, ondergoed en zoals jij ook al noemde nieuwe sloffen.
  Op deze manier krijgt iedereen minimaal 10 pakjes met spullen die je normaal toch al moet aanschaffen. Natuurlijk is er wel voor iedereen 1 echt persoonlijk gekozen pakje. De jongste heeft dit jaar ontdekt dat Sint niet bestaat dus vanaf volgend jaar doen we weer wat ik van huis uit heb meegekregen: iedereen koopt voor de anderen een persoonlijk kadootje van maximaal 2,50.
  En daar kun je nog best leuke dingen voor kopen!

  3e kerstdag vieren wij ook altijd met de kliekjes. Soep en een afbakbroodje voor de zekerheid in huis want je weet natuurlijk nooit hoeveel je precies gaat overhouden.

  BeantwoordenVerwijderen