tag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post3570333756997717763..comments2024-03-29T01:29:25.634+01:00Comments on Bewuste eenvoud: bokashi tutorialMiebhttp://www.blogger.com/profile/11216318410526789667noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-34756391757768362802019-12-22T05:57:21.500+01:002019-12-22T05:57:21.500+01:00Je hebt dan twee emmers nodig waarvan een met deks...Je hebt dan twee emmers nodig waarvan een met deksel. De bodem van de bovenste emmer perforeer je met ongeveer 30 gaatjes. In de onderste emmer monteer je zo laag mogelijk een aftapkraantje. In de bovenste emmer maak je vervolgens een inkeping ter grootte van de binnenring van het kraantje. Dan plaats je de emmers in elkaar en kit de naad om de zaak luchtdicht te maken en klaar is Kees. Natuurlijk Gert Bruninkhttps://www.blogger.com/profile/12110857963663115658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-1185006198222276622017-07-27T10:10:16.529+02:002017-07-27T10:10:16.529+02:00Mango en avocadopitten doen er ongeveer een jaar o...Mango en avocadopitten doen er ongeveer een jaar over om daarna in de tuin uit elkaar te vallen,soms kom je nog een stukje schil van de pit tegen een jaar later maar dat is niet storend meer.hein.noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-13874670049695479172013-08-11T22:01:27.367+02:002013-08-11T22:01:27.367+02:00Jammer dat je zo'n negatief beeld geeft van co...Jammer dat je zo'n negatief beeld geeft van compost maken. Als je dat op de juiste manier doet is er absoluut geen sprake van rotting en/of stank. Lees de methode van Alwin Seifert er eens op na ("Tuinieren zonder gif"). Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-15580224960290369312013-04-30T11:50:13.844+02:002013-04-30T11:50:13.844+02:00Twee mayonaise emmers van de lokale snackbar in el...Twee mayonaise emmers van de lokale snackbar in elkaar gezet met een strook isolatie materiaal ertussen sluit luchtdicht af, in de binnenste emmer gaatjes boren. Dan heb je voor niks een bokaqshi systeem.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-954452641807574052012-08-12T15:27:22.738+02:002012-08-12T15:27:22.738+02:00Nee hoor, het kraantje kan best een tijd dicht bli...Nee hoor, het kraantje kan best een tijd dicht blijven, anders gaat het wel erg stinken met al dat vocht dat er tijdens je vakantie uit sijpelt. Ik weet niet of het ook de fermentatie zou beïnvloeden, maar de geur is voor mij voldoende om de kraan potdicht te houden!Miebhttps://www.blogger.com/profile/11216318410526789667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-66777226852832886702012-08-12T15:26:22.335+02:002012-08-12T15:26:22.335+02:00Hee wat goed! Sowieso mooi dat ze zoveel spullen o...Hee wat goed! Sowieso mooi dat ze zoveel spullen op één plek aanbieden die ik in de loop der jaren bij elkaar heb moeten grutten van allerlei andere (soms zelfs buitenlandse) sites!Miebhttps://www.blogger.com/profile/11216318410526789667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-87555878674924846992012-08-12T14:20:15.796+02:002012-08-12T14:20:15.796+02:00Net deze link gevonden waar je ook melasse enz. ku...Net deze link gevonden waar je ook melasse enz. kunt kopen.<br /><br />http://duurzametuinartikelen.nl/bokashi/?gclid=COmp1pCJ4rECFUdvfAod8CAA1QAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-15308408404545793752012-06-06T10:28:04.878+02:002012-06-06T10:28:04.878+02:00Goed stuk, wij hebben er ook net eentje aangeschaf...Goed stuk, wij hebben er ook net eentje aangeschaft. Vraag: kun je als je langere tijd weg bent (vakantie) het kraantje open laten staan? Of komt er dan lucht in de emmer (dat moet juist niet toch)?Zeppiehttps://www.blogger.com/profile/04330205191328101874noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-54500344686958092522011-03-08T12:27:27.245+01:002011-03-08T12:27:27.245+01:00het vocht wat je aftapt is ook een prima ontkalker...het vocht wat je aftapt is ook een prima ontkalker<br />en schoonmaakmiddel.gerrie van den beltnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-51634228136448748342011-02-20T09:59:11.259+01:002011-02-20T09:59:11.259+01:00@Ina: Op zich gebeurt er niet zoveel met de omvang...@Ina: Op zich gebeurt er niet zoveel met de omvang van het afval. Het enige dat echt verandert is de chemische samenstelling ervan. Met andere woorden: als de emmer vol is en 2 weken heeft gestaan om te rusten, dan zit hij nog steeds vol; hooguit is het peil een centimeter of 2 gedaald.<br /><br />Ik doe ongeveer 3 weken met het vullen van de emmer (gezin van 4 personen), maar moet daarbij zeggen dat wij weinig kliekjes weggooien en ik er ook geen snijbloemen en dergelijke bij doe.Miebhttps://www.blogger.com/profile/11216318410526789667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-1922139861159130682011-02-17T19:29:21.165+01:002011-02-17T19:29:21.165+01:00Hallo
Ik wou graag weten hoeveel afval er nu in zo...Hallo<br />Ik wou graag weten hoeveel afval er nu in zo'n emmer gaat voor dat hij vol is, en wat/hoeveel is er na 2 weken rust over.<br />Groetjes InaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-73776862647446039342010-08-06T08:14:13.457+02:002010-08-06T08:14:13.457+02:00@Marianne: volgens mij is dat een soort melassemen...@Marianne: volgens mij is dat een soort melassemengsel, ik kan het ook niet goed thuisbrengen. Maar ik heb inmiddels deze link gevonden: http://www.personals-republished.com/?p=585 en daar staat stap voor stap (in het Nederlands!) uitgelegd hoe je het kunt aanpakken. Zij gebruikt er een combinatie van EM+A voor (zelfde spul als wat in de "normale" bokashi zit) en inderdaad een forse scheut melasse. Ik ga nog even uitzoeken wat zij met de "flinke zak" van 6,95 bedoelt, want dat klinkt mij ook wel aantrekkelijk in de oren (als hij tenminste een stuk groter is dan de normale zak bokashi-starter)Miebhttps://www.blogger.com/profile/11216318410526789667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-54829990328570071752010-08-01T23:30:10.773+02:002010-08-01T23:30:10.773+02:00Ik zag op internet een aanbod van 20 kg tarwe zeme...Ik zag op internet een aanbod van 20 kg tarwe zemelen voor zo'n 13,50 euries. Niet duur, dus. Kan alleen niet geweldig goed wijs uit dat youtube filmpje over zelf bokashi maken. Is jullie nu duidelijk wat voor illustere middeltjes de man in zijn zemels mikt??<br />groetjes MarianneAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-80803065117163030552010-05-29T16:34:52.561+02:002010-05-29T16:34:52.561+02:00Tja, in een keukenkastje...daar heb ik dan weer mo...Tja, in een keukenkastje...daar heb ik dan weer moeite mee (niet zoveel kastjes + een behoorlijk aantal pannen etc. geeft al een boel stapelwerk)...<br /><br />Bedankt voor je uitleg in ieder geval!<br />Groetjes AlineAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-16808448392765223462010-05-26T14:22:32.365+02:002010-05-26T14:22:32.365+02:00@Linda: ik doe ze er wel in, maar pas sinds een pa...@Linda: ik doe ze er wel in, maar pas sinds een paar weken. De eerste lichting is dus net in de moestuin begraven en het zal moeten blijken of de boel netjes composteert of dat ik een prachtige mango en avocadoboom krijg ;-)Miebhttps://www.blogger.com/profile/11216318410526789667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-61887368112342469872010-05-24T19:57:27.050+02:002010-05-24T19:57:27.050+02:00Is dit tevens een oplossing voor die enorme avocad...Is dit tevens een oplossing voor die enorme avocado- en mangopitten?<br /><br />Die kom ik namelijk járen later nog geheel in originele staat tegen in mijn compostbak ;)Lindahttps://www.blogger.com/profile/06021892170202864510noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-70509418757243887852010-05-24T09:35:32.411+02:002010-05-24T09:35:32.411+02:00@Aline: misschien heb je ergens een discrete plek ...@Aline: misschien heb je ergens een discrete plek in een keukenkastje? ;-)Miebhttps://www.blogger.com/profile/11216318410526789667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-60661687528882038942010-05-22T11:08:54.721+02:002010-05-22T11:08:54.721+02:00Dank je wel voor de informatie!!
Ik ga het thuis e...Dank je wel voor de informatie!!<br />Ik ga het thuis eens in de groep gooien, vooral het esthetische component kan een spelbreker worden...<br /><br />Groetjes AlineAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-90071185878951381222010-05-22T08:19:23.523+02:002010-05-22T08:19:23.523+02:00@Jans: ik denk dat dat wel kan, zo lang de emmer l...@Jans: ik denk dat dat wel kan, zo lang de emmer luchtdicht is (er mag geen zuurstof bij komen, anders gaat gaat het niet fermenteren). En je zult een soort dubbele bodem moeten organiseren om het vocht op te vangen. Ik denk dat er op Youtube wel wat Do-it-yourself voorbeelden te vinden zijn. Ben benieuwd!Miebhttps://www.blogger.com/profile/11216318410526789667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6060808106557145972.post-86796037438515831722010-05-21T21:32:21.424+02:002010-05-21T21:32:21.424+02:00Kan je i.p.v. het speciale emmertje ook bijv. een ...Kan je i.p.v. het speciale emmertje ook bijv. een lege latexemmer gebruiken en dan alleen de zemelen kopen? Ik vind het wel een interessante manier om mijn groenafval te verwerken.<br />JansAnonymousnoreply@blogger.com